Ziua Logo
  Nr. 3898 de joi, 5 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
PD elibereaza fotoliile
Attila, Sulfina si bonsai-ul
Ministrii PD pleaca de la guvernare, dar inainte au vrut sa prezinte un raport cu rezultatele muncii lor. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a fost cel mai vehement, atacand tot Cabinetul Tariceanu 2; ministrul Educatiei, Mihail Hardau, pleaca cu regretul "neintelegerii" din partea presei privind cumpararea masinii ministeriale; ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, considera ca a facut mai mult decat si-a propus, iar ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a avut parte de consideratie si de un bonsai din partea succesorului, inca subalternul ei.
Predare-primire cu bonsai
Sulfina Barbu, inca ministru al Mediului, a predat portofoliul viitorului ministru, Attila Korodi, in prezent secretar de stat la acelasi minister. Daca alti ministri PD au avut ceva de reprosat succesorilor sai, schimbarea de titular la Mediu s-a facut in deplina armonie, "sub ramurile" stufoase ale unui bonsai, pe care Korodi l-a oferit inca sefei sale Sulfina Barbu. In cadrul unei conferinte de presa, Sulfina Barbu a prezentat un bilant al activitatii sale in cei doi ani de mandat. "Cea mai mare realizare este faptul ca Romania s-a integrat in UE, fara clauze sectoriale, chiar daca, la inceputul mandatului, aveam 9 stegulege rosii pe mediu. In plus, am reusit sa-l fac pe premierul Tariceanu sa inteleaga importanta acestui minister, astfel ca l-a lasat institutie de sine statatoare. Cea mai mare nerealizare - educatia ecologica nu a fost introdusa, inca, in curricula scolara, chiar daca am facut si manuale", a spus ministrul. Attila Korodi, viitorul ministru, a declarat ca va continua proiectele incepute si va veghea ca legislatia sa fie aplicata, inclusiv in cazul proiectului minier de la Rosia Montana. (L.M.)
Barbu se declara multumit de realizari
Potrivit fostului ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, multe din masurile propuse in Programul de Guvernare pe acest sector au fost indeplinite insa mai sunt si unele lucruri pe care ar fi putut sa le faca mai bine sau care nu a reusit sa le finalizeze. "Sunt doi ani si trei - patru luni de cand conduc acest minister si cred ca ministerul in ansamblul lui si eu, ca ministru, am reusit sa realizam o mare parte din programul de guvernare pe care ni l-am propus pentru patru ani. In domeniul pensiilor, practic programul este realizat in totalitate in ceea ce ne-am angajat pentru cei patru ani de activitate", a declarat fostul ministru Gheorghe Barbu. El a subliniat ca salariul mediu pe economie va creste in 2008 peste nivelul prognozat si printre realizarile mandatului sau a enumerat modificarea Legii venitului minim garantat, a Codului Muncii, introducerea unei serii de ajutoare suplimentare, schimbarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului pana la doi ani, a legislatiei privind persoanele cu handicap, etc.
Fostul ministru a recunoscut ca exista si lucruri care nu s-au putut realiza in integralitate, iar una dintre problemele demarate si nerealizate de echipa sa a fost Legea salarizarii. Barbu a precizat ca este o lege foarte complexa si nefinalizata deoarece trebuie vazut cum va fi construita legea functionarilor publici dar si pentru ca necestita un volum mare de documentare. Barbu a mai spus ca va trebui sa se imbunatateasca legea pensiilor. De asemenea, el considera ca mai trebuie facuti pasi in flexibilizarea relatiilor de munca, respectiv a celor prevazute in Codul Muncii si va trebui luata o decizie in legatura cu migratia fortei de munca. "Politica trebuie schimbata, pentru ca Romania are deja probleme pe piata muncii in multe domenii", a mai declarat Gheorghe Barbu. (Corina SCARLAT)
Berceanu cloceste ganduri negre
"Noul Guvern este format din oameni fara experienta, nu are libertate in luarea deciziilor si nu stie cat de mult va sta la putere", a declarat, ieri, fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, mentionand ca daca va reveni in functie, pe multi o sa "popeasca". "Eu cred ca noul Guvern are trei probleme la radacina, care s-ar putea sa faca radacina slaba si Guvernul sa fie rasturnat la cea mai mica adiere. Prima problema este ca are prea multi oameni slabuti, fara experienta, care s-ar putea sa invete, totusi, dar nu trebuie sa faca acest lucru pe banii cetatenilor. In al doilea rand, e la mana altora, asa ca deciziile se iau prin alte locuri si Guvernul doar le pune in aplicare. In al treilea rand, nu stie cat de mult va sta la putere si nu se poate face un plan de perspectiva", a spus Berceanu, intr-o conferinta de bilant. El a afirmat ca viitorul ministru, Ludovic Orban, ar putea incerca sa schimbe personalul din minister si din companiile subordonate pe criterii politice, situatie care ar dauna activitatii ministerului. "Daca o sa vrea sa schimbe oamenii din minister, dupa ce ca n-o sa stie el mai nimic, nici cei din jurul lui nu or sa stie mai nimic si o sa descopere tot felul de lucruri interesante. Cred ca o sa vrea sa descopere ce-au facut ministrii Dobre si Berceanu, insa pe Mitrea o sa il intrebe ce ar trebui sa nu descopere. Acest lucru il va face sa isi dea un doctorat in istorie, dar el nu va ramane in istorie (n.r. - Ludovic Orban)", a continuat Berceanu. El a aratat ca este posibil ca Orban sa ii concedieze pe toti aceia care au avut legatura cu Partidul Democrat.
Cei doi secretari de stat din partea PD, Constantin Dascalu si Dan Andrei, vor pleca si ei din minister. (C.P.)
Hardau debarca din Audi
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a declarat, ieri, la bilant, ca pe intreg parcursul celor 511 zile, cat a fost in fruntea ministerului, s-a confruntat cu scandaluri "artificial create". Hardau a afirmat, potrivit Rompres, ca motiunea simpla de la Senat din luna martie impotriva sa a fost una jignitoare pentru intregul sistem. El a adaugat ca impreuna cu el va pleca de la minister toata echipa, inclusiv secretarul de stat Dumitru Matei, despre care a sustinut ca si-a prezentat demisia.
"Am reusit, sunt foarte multumit de ceea ce am facut. Am avut sansa sa fac parte dintr-un Guvern cu care Romania a intrat in UE. Am avut 511 zile foarte grele. In 10 noiembrie 2005, am fost numit ministru al Educatiei intr-un sistem convulsionat de greve. Momentul grevelor a fost depasit prin realizarea unui acord cu sindicatele", a adaugat Mihail Hardau. El a precizat ca MEdC a absorbit fonduri in proportie de 98%, "procent mai mare decat cel realizat la nivel de Guvern".
Hardau a mai precizat ca scandalul privind achizitionarea autoturismului Audi de catre minister a fost "o dovada de infantilism jurnalistic si de populism". In opinia sa, cel "mai grav" este faptul ca "populismul s-a transmis si la unii dintre tineri". "Este greseala primului-ministru ca nu a impus un anumit tip de masina de protocol pentru fiecare minister. Cel putin zece dintre ministere au asemenea masina. Am luat acelasi model pe care il au mai multe ministere" - a explicat senin Hardau. (M.S.)
 Afisari: 554  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nimeni nu este de neinlocuit   de Holospin
A r h i v a
  Capitala se leapada de Olteanu    1 comentariu
  Mital Steel acuzat de imixtiune    
  Ambasadele, agentii de turism    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ce este un partid de dreapta (4744 afisari)
 Cosmar in doi (3358 afisari)
 Sansele celui de-al doilea Guvern Tariceanu (1826 afisari)
 Mostenirea Macovei (1698 afisari)
 Parlamentul pe Hayssam (1585 afisari)
 Faptele presedintelui, neconstitutionale, dar nu atat de grave (228 afisari)
 Agentia secreta (The Good Shepherd) (80 afisari)
 Si Ucraina, la mana Curtii Constitutionale (38 afisari)
 Tiraspolul inaspreste legile sigurantei dupa modelul rus (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01303 sec.