Ziua Logo
  Nr. 3897 de miercuri, 4 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat marti seara pe generalii in rezerva Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac la cate 15 ani de inchisoare pentru crimele din decembrie 1989
Stanculescu si Chitac - cate15 ani de inchisoare
-- Cu multe ore intarziere, ieri seara, Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat sentinta in dosarul Revolutiei de la Timisoara. Generalii in rezerva Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac au primit cate 15 ani de inchisoare, pentru infractiunile de omor deosebit de grav, comise in timpul evenimentelor din decembrie 1989 de la Timisoara. Ambii ofiteri au fost degradati ca pedeapsa complementara. Sentinta instantei supreme nu este insa definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Completul de 9 judecatori ai aceleiasi Curti.
Foto: mediafax
Revolutionarii au cerut condamnarea pentru genocid
La ultimul termen al procesului Revolutiei de la Timisoara, reprezentantul Parchetului a sustinut, in fata magistratilor, ca exista probe prin care se dovedeste ca cei doi fosti generali se fac vinovati de reprimarea revolutionarilor de la Timisoara si a cerut condamnarea celor doi in regim de detentie pentru omor deosebit de grav si tentativa la aceasta fapta. Aparatorul a aproximativ 60 de revolutionari constituiti in parti civile a cerut insa ca Stanculescu si Chitac sa fie condamnati pentru genocid, iar revolutionarii sa fie recompensati. De asemenea, avocatul a sustinut ca justificarea apararii, potrivit careia s-a tras din ordinul dat de Nicolae Ceausescu, nu poate inlatura raspunderea penala, deoarece "Codul Penal condamna infractiunea, nu ce a vrut sa comunice superiorul". Avocatul a aratat ca "fapte precum arestarea abuziva a peste 830 de persoane, impuscarea a 160 de persoane, incinerarea cu acid a 110 de morti neidentificati, aruncarea mortilor la groapa comuna si altele sunt fapte de genocid, nu de omor deosebit de grav". La randul sau, reprezentantul Ministerului Apararii a cerut achitarea celor doi generali si respingerea actiunilor civile. Avocatul lui Victor Atanasie Stanculescu a solicitat achitarea clientului sau pe motiv ca fapta nu exista. In opinia acestuia, la Timisoara au fost tulburari si tensiuni interne provocate de "interventia straina". Totodata, aparatorul a adaugat ca nimeni nu a tinut cont de "contributia generalului Stanculescu la victoria revolutiei". Si avocatul lui Mihai Chitac a cerut achitarea clientului sau, din aceleasi motive. Acesta a fost contrariat de numarul mare de parti civile, afirmand ca "Toata Timisoara s-a constituit parte civila cand la Catedrala a fost un singur mort". In timpul rejudecarii procesului, instanta a vizionat un CD cu imagini filmate in timpul evenimentelor din decembrie 1989, depus ca proba in dosar. CD - ul continea declaratia fostului prim-secretar judetean al PCR, Radu Balan, decedat intre timp, care recunoaste ca s-a tras din ordinul generalului Stanculescu.
Rejudecare cu ajutorul lui Joita Tanase
In 22 martie 2004, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, dupa 14 ani de la Revolutie, rejudecarea generalilor Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, acuzati de reprimarea timisorenilor. Instanta suprema a motivat ca nu a fost respectat dreptul la aparare, in 1999, atunci cand cei doi au fost condamnati initial la cate 15 ani de detentie. Fostii generali au obtinut rejudecarea dupa ce le-a fost admis, de catre fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase, memoriul privind promovarea unui recurs in anulare. Fostul procuror general al Romaniei sustinea ca hotararile Curtii Supreme de Justitie prin care generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati, in 15 iulie 1999, la cate 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav si la cate opt ani de detentie pentru tentativa la omor deosebit de grav sunt netemeinice si nelegale. Actiunea judiciara favorabila generalilor era motivata, printre altele, prin faptul ca expertiza medico-legala psihiatica privitoare la inculpatul Victor Atanasie Stanculescu nu a fost efectuata in conditiile prevazute de lege. In 2 noiembrie 2005, judecatorii instantei supreme au admis efectuarea unei expertize psihiatrice cu internare a lui Victor Athanasie Stanculescu. In 30 ianuarie 2006, expertiza medico-legala efectuata lui Stanculescu arata ca generalul nu are tulburari de natura a-i modifica capacitatea psihica, situatie in care acesta poate raspunde penal pentru faptele sale. In aceste conditii, procesul celor doi fosti generali a fost reluat, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. (Andrei GHICIUSCA)
 Afisari: 1330  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Bai ii bagati o data la tzambal sau ce faceti?   de Nababul123
Numa 15 ani?...   de Zen
Pentru ''glume '' d'astea .....   de akimote
Si uite asa mai trec 15 ani   de contele
A r h i v a
  Magureanu a orchestrat jaful FRUVIMED    1 comentariu
  Fraudele lui Videanu    1 comentariu
  Parlamentul respinge acuzatiile la adresa SIE    
  Romani exploatati in Cehia    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 BB, primul model anorexic al omenirii (4587 afisari)
 Guvernul a murit! Traiasca Guvernul! (3517 afisari)
 Presa straina plange dupa Macovei (3480 afisari)
 Catacombele secrete ale lui Stalin (3038 afisari)
 Rusia avertizeaza SUA pentru Iran (2551 afisari)
 Curtea Constitutionala a decis ca modificarea Legii referendumului e neconstitutionala (353 afisari)
 Crima pasionala la sediul CNN (111 afisari)
 Stanculescu si Chitac, cate 15 ani de detentie (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01074 sec.