Ziua Logo
  Nr. 3897 de miercuri, 4 aprilie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Agricultura romaneasca in UE
-- Ministerul Agriculturii estimeaza ca jumatate din proprietatile agricole vor avea dimensiuni medii, de 10-20 ha, peste 10-15 ani, in conditiile in care in prezent majoritatea proprietarilor detin, in medie, doua hectare, a declarat secretarul de stat Nicolae Lazin, ieri, in cadrul dezbaterii cu tema "Agricultura Romaniei, incotro?", informeaza Mediafax. Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii va initia in acest an un proiect de lege care sa stimuleze comasarea terenurilor, avand in vedere ca, in prezent, in Romania exista 4,4 milioane de proprietati agricole care acopera o suprafata totala de 6 milioane ha. De altfel, comasarea terenurilor este incurajata si de Uniunea Europeana, care nu acorda plati directe pe suprafata decat fermierilor care detin minim un hectar de teren, impartit in parcele de cel putin 0,3 hectare.
Industria alimentara decimata
Circa 1000 de producatori de alimente, reprezentand mai putin de 7% din numarul total de 14.941 unitati, respecta standardele europene, iar alti 10.750 trebuie sa isi imbunatateasca conditiile de procesare pentru a fi in continuare acceptati, potrivit autoritatilor de reglementare in comeniu. "Am inchis deja 3183 de unitati din industria alimentara care nu indeplineau normele europene si, cu siguranta, nu toti cei 10.750 de producatori vor putea sa adopte normele de siguranta alimentara prevazute de Comisia Europeana", a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram. Din totalul de 367 de unitati de procesare de carne rosie (porc, vita si oaie), doar 101 corespund normelor europene. In cazul producatorilor si procesatorilor de lapte, din cele 278 de unitati existente, 96 respecta legislatia europeana, insa doar 17 pot vinde produsele in UE. "Motivul pentru care numai 17 firme isi pot duce produsele pe piata europeana este ca aproximativ 85% din laptele care intra la procesare este neconform", a adaugat Avram. De remarcat, Marian Avram a demisionat din functia de sef al ANSVSA, ca secretar de stat din partea PD.
Exporturile de grau scumpesc painea
Romania a ajuns sa importe grau din cauza unor agenti economici care, in toamna anului trecut, au exportat cantitati mari de cereale, a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu, informeaza NewIn. "Anumiti agenti economici aveau stocuri excedentare, astfel ca in noiembrie 2006 au exportat 280.000 de tone de grau, pe care acum suntem nevoiti sa le importam", a spus Popescu. Potrivit acestuia costurile mari de productie in sectorul agricol autohton sunt o alta cauza a importurilor de grau. Popescu a precizat ca dezorganizarea si faramitarea terenurilor, la care se adauga subventiile de trei ori mai mici pe care le primeste agricultorul roman comparativ cu cel din UE, au determinat cresterea pretului graului si au scazut competitivitatea cerealelor romanesti in raport cu cele din statele europene.
n Luminita MOROIANU 
A r h i v a
  Spirt Nicolaescu    1 comentariu
  Constanta - Trieste pe "teava"    
  Provocati la lectura    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 BB, primul model anorexic al omenirii (4587 afisari)
 Guvernul a murit! Traiasca Guvernul! (3517 afisari)
 Presa straina plange dupa Macovei (3480 afisari)
 Catacombele secrete ale lui Stalin (3038 afisari)
 Rusia avertizeaza SUA pentru Iran (2551 afisari)
 Curtea Constitutionala a decis ca modificarea Legii referendumului e neconstitutionala (353 afisari)
 Crima pasionala la sediul CNN (111 afisari)
 Stanculescu si Chitac, cate 15 ani de detentie (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00981 sec.