Ziua Logo
  Nr. 3893 de vineri, 30 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Fostul purtator de cuvant al presedintelui declara ca a parasit Cotrocenii din motive personale * Basescu promite ca ii va ramane prieten
Adriana Saftoiu "a decis sa plece in viata civila"
-- Adriana Saftoiu, cel mai apropiat colaborator al lui Traian Basescu in ultimii sapte ani, a decis sa renunte la postul de consilier prezidential, incepand cu 1 aprilie. Surse apropiate democratilor au sustinut ca plecarea purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale reprezinta o victorie a fostei sefe de cabinet a lui Basescu, Elena Udrea. De altfel, aceleasi surse sustin ca ea este cea care a lansat pe piata informatiile privind iminenta plecare a Adrianei Saftoiu de la Palatul Cotroceni.
Foto: Mediafax
"Intotdeauna s-ar fi gasit ceva"
Consilierul prezidential a ales sa confirme faptul ca a demisionat la o intrevedere neprotocolara cu ziaristii acreditati la Presedintie, ce a avut loc in biroul sau. Aceasta pentru a nu face dintr-un anunt sec o "drama televizata", a sustinut ea. Mai mult, discutia finala cu presedintele a avut loc ieri dimineata, aceasta fiind si explicatia faptului ca miercuri seara a refuzat sa dea vreo declaratie. Saftoiu a admis ca demisia sa vine intr-un moment delicat pentru Traian Basescu, dar a sustinut ca isi asuma acest lucru. "Intotdeauna s-ar fi gasit ceva", a adaugat ea. "Am prea multa incredere in Traian Basescu pentru ca demisia mea sa fie considerata o victorie a premierului Tariceanu", a comentat Saftoiu, intrebata in legatura cu aceaste eventuale implicatii politice ale gestului ei. "Este o demisie dintr-o functie publica, administrativa, nimic mai mult", a spus Saftoiu, adaugand: "Nu mi-am dat demisia pentru ca eram nervoasa, ci din motive personale ce ma privesc si care nu au legatura cu povestile uimitoare pe care le-am auzit". "Traian Basescu ramane acelasi om. Am aceeasi incredere si apreciere pentru calitatile lui", a afirmat ea. Saftoiu a remarcat ca are cu Traian Basescu mai mult decat un contract de confidentialitate semnat, are unul "moral" fata de presedinte.
"Nu e un loc de munca usor"
"Motivele sunt personale si nu au nici o legatura cu mail-uri, mesaje, interceptari", a spus Adriana Saftoiu, referindu-se la speculatiile din presa potrivit carora la Traian Basescu ar fi ajuns un e-mail al Adrianei Saftoiu catre secretarul general al PD, Vasile Blaga, legat de fostul consilier prezidential Elena Udrea. "Vreau sa cred ca nu va imaginati ca am nevoie de tapi ispasitori pentru aceasta decizie. (...) Incercati sa ma credeti pe cuvant si nu pe aceste surse extraordinare ce si-au facut din minciuna o virtute. M-a dezamagit placerea surselor", a afirmat Adriana Saftoiu, adaugand ca nu a dat "pe surse" informatia privind demisia sa. Ea a negat si faptul ca si-ar fi negociat vreun post, precum cel de ambasador in Cuba sau Marea Britanie, infirmand si orice legatura intre demisia sa si cea a sotului sau, din fruntea SIE. "Plec acasa si eu, si Claudiu. Cel mai mult se va bucura Filip", a adaugat ea. Singurul proiect de viitor facut public este cartea "Vocile puterii", despre purtatorii de cuvant ai Guvernului si Presedintiei din '90 pana in prezent. Saftoiu a admis ca a vorbit cu presedintele Traian Basescu despre succesorul ei, dar nu i-a oferit sefului statului nume, ci a creionat un profil. "Nu e un loc de munca usor. Uzeaza foarte mult. Poate nu stiu sa ma protejez", a mai mentionat consilierul prezidential.
"Dinozaurii din servicii l-au invins pe Basescu"
Surse apropiate democratilor au sustinut ca demisia Adrianei Saftoiu reprezinta o victorie a Elenei Udrea, care a incercat si cand era sefa de Cabinet a presedintelui, si dupa plecarea sa, sa fie principalul sfatuitor al lui Traian Basescu. De altfel, cat a lucrat in anticamera biroului prezidential, sustin aceleasi surse, Udrea a incercat sa filtreze accesul tuturor la seful statului, chiar si al propriilor consilieri. In opinia surselor citate, fosta sefa de cabinet prezidential este si autorul racirii relatiilor dintre PD si Basescu, odata cu scoaterea pe piata a biletelului roz - despre care democratii n-au fost informati -, dar si al indepartarii sefului statului de principalii sai colaboratori, ultimul fiind purtatorul de cuvant al Presedintiei. "Dinozauriii din servicii l-au invins pe Basescu", prin faptul ca l-au indepartat de principalii sai colaboratori si sustinatori, au mai afirmat sursele citate. (L.I.)
Mircea PAUN - Ziua foto
Elena Udrea, secretar executiv PD
No comment
Secretarul executiv al PD Elena Udrea a declarat ieri ca nu comenteaza demisia Adrianei Saftoiu din functia de purtator de cuvant al Presedintiei si nici speculatiile care leaga numele sau de acest gest. "Imi rezerv dreptul de a nu comenta aceste speculatii", a declarat ieri Elena Udrea.
Emil Boc, presedinte PD
"Un act unilateral de vointa"
Liderul democrat Emil Boc a evitat sa comenteze demisia Adrianei Saftoiu din functia de purtator de cuvant al Administratiei prezidentiale, limitandu-se la a sustine ca demisia ei este un act unilateral de vointa. "Nu cunosc motivele personale ale acestui gest, dar decizia este un act unilateral de vointa, care nu se comenteaza", a spus Boc.
Kelemen Hunor, deputat UDMR
"Nu rezista nimeni la Palatul Cotroceni"
"Demisia Adrianei Saftoiu era o chestiune de timp dupa demisia lui Claudiu Saftoiu", a declarat, ieri, deputatul UDMR. In opinia lui Kelemen Hunor, faptul ca au plecat toti consilierii prezidentiali care au format echipa de la inceputul mandatului arata ca "nu rezista nimeni la Palatul Cotroceni" si acest lucru "ar trebui sa-i dea de gandit presedintelui Traian Basescu".
Ludovic Orban, vicepresedinte PNL
"Nimeni nu poate lucra cu Basescu"
Vicepresedintele liberal Ludovic Orban a declarat ieri ca, prin demisia Adrianei Saftoiu, Traian Basescu demonstreaza ca este "un lup singuratic" cu care nimeni nu poate lucra. "Ultimul mohican a parasit corabia in deriva a lui Traian Basescu. Se demonstreaza astfel ca nimeni nu poate lucra cu Traian Basescu si ca este un lup singuratic care se foloseste de oameni cand are nevoie, dupa care ii arunca peste bord", a declarat Orban. (Grupaj realizat cu sprijinul Mediafax si Rompres)
Traian Basescu: "Nu am cunostinta de scenariu"
Traian Basescu a afirmat ieri ca nu are cunostinta despre scenariile vehiculate de presa in privinta demisiei consilierului prezidential Adriana Saftoiu, care vizau inclusiv interceptarea unor mailuri dintre fostul purtator de cuvant si ministrul Administratiei, Vasile Blaga.
"Nu am cunostinta de asa ceva. (...) Adriana ramane pentru mine un partener care a decis sa plece in viata civila. Am tot respectul pentru munca pe care a facut-o timp de sapte ani alaturi de mine si va asigur ca ii voi fi un bun prieten", a spus seful statului. Presedintele a subliniat ca viitorul sau purtator de cuvant nu va fi desemnat nici din randul ziaristilor si nici din "partid". "Consilierii trebuie sa fie mai reci decat ar insemna un consilier din partid", a explicat Traian Basescu, adaugand ca nominalizarea va fi facuta foarte rapid.
Seful statului nu a dorit sa rosteasca vreun nume. (A.H.)
Victor Ponta, vicepresedinte PSD
"Incearca sa faca totul singur"
Vicepresedintele social-democratilor Victor Ponta a sustinut ca presedintele Traian Basescu a gresit incercand sa faca totul de unul singur, in conditiile in care in politica nu se procedeaza asa. "Nu exista presedinte sau politician eficient fara o echipa buna. Faptul ca el nu a reusit sa tina pe nimeni langa el, fapt demonstrat de demisia purtatorului sau de cuvant, demonstreaza ca Traian Basescu incearca sa faca totul singur, iar aceasta este una dintre explicatiile pentru greselile pe care le face", a declarat ieri Victor Ponta, comentand demisia Adrianei Saftoiu.
Bogdan Ciuca, purtator de cuvant PC
"O demisie fatala"
Conservatorii au apreciat ca demisia consilierului prezidential Adriana Saftoiu arata ca presedintele Basescu s-a autoizolat nu numai fata de institutiile statului, partidele politice, ci si fata de colaboratorii lui cei mai fideli, ceea ce ii va fi "fatal" sefului statului, a declarat ieri Bogdan Ciuca. El a aratat ca, dupa instalarea lui Traian Basescu la Cotroceni, au fost demisii in randul celor din PD care l-au ajutat in campania electorala, apoi in randul celor care i-au fost consilieri la Cotroceni si, "culminand cu ultimul bastion, care l-a reprezentat cu succes pe presedintele Traian Basescu in relatiile publice si cu media, Adriana Saftoiu". Potrivit lui Ciuca, demisia Adrianei Saftoiu ii este fatala presedintelui, pentru ca nu este unica si pentru ca este facuta de consilierul prezidential care "si-a facut meseria cu succes si a fost un simbol in ceea ce priveste sprijinul dat presedintelui".
Vadim Tudor, lider PRM
De vina e Basescu
Liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a apreciat ca vina pentru plecarea Adrianei Saftoiu si a altor consilieri de la Cotroceni "ii apartine in exclusivitate" lui Traian Basescu, care "nu poate sa lucreze in echipa cu nimeni si nu suporta nici un om mai inteligent, mai prezentabil si mai moral decat el". "Cred ca Adriana Saftoiu a fost suparata nu numai din pricina amestecului brutal al Elenei Udrea, ci si datorita faptului ca Traian Basescu nu l-a salvat pe sotul ei, Claudiu Saftoiu", a declarat Vadim Tudor. "Sobolanii parasesc primii corabia, dar si matrozul sef a facut tot posibilul sa o zgaltie si sa o bage in tangaj, care i-a zapacit pe toti", a opinat Vadim Tudor, aratand ca Traian Basescu "a ramas singur pe lume, un fel de orfan al politicii romanesti".
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
a plecat in viata civila ? s-a retras din securitate?   de coscaru
Rectificare   de Polina
   de Polina
Calitatea unui sef se masoara prin calitatea colaboratorilor   de CAUTISANU GEORGE
Adriana l-a facut om, dar acum gata!   de cercetas
Hai ca ma duc eu ca ordonanta voluntar la ea.   de ionion
Aceasta Udrea o sa-l distruga pe presedinte   de Holospin
Chestia cu "viata civila" este antologica, si arata pentru a milioana oara cat de previzibil   de Raquel
A.S.pleaca in "civilie"   de doctorul
Atentie tovarashi : ne-au parasit deocamdata tovarasa colonel Udrea si tovarasa ltn-colonel tovarasa   de ionion
EU adevarata cauza, Elena Udrea, nu European Union   de Nituc
Civila a lasat plicuri?   de Nituc
La voi viata guvernamentala nu e civila?...   de cotrofelnitza
A r h i v a
  Unealta lui Talpes    8 comentarii
  CSAT ca pe vapor    6 comentarii
  Tulburarile din Romania sperie SUA    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Unealta lui Talpes (2632 afisari)
 CSAT ca pe vapor (2578 afisari)
 Gusa despre "a doua fratie a Securitatii" condusa de Basescu (2526 afisari)
 Filialele PD in fierbere (2032 afisari)
 Adriana Saftoiu "a decis sa plece in viata civila" (1929 afisari)
 Uniunea Europeana discuta viitorul provinciei Kosovo (117 afisari)
 Noica si criticii sai din Securitate (98 afisari)
 PD-ul curteaza PNL-ul (74 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02276 sec.