Ziua Logo
  Nr. 3893 de vineri, 30 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
CSAT ca pe vapor
-- Presedintele a condus in forta sedinta de ieri de la Cotroceni * Romanii nu se retrag din Irak, pachetul liberal al sigurantei nu ajunge in Consiliu * Premierul Tariceanu si-a anulat conferinta de presa programata ieri
Tarian Basescu a condus in forta sedinta de ieri a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si a reusit sa-si impuna punctul de vedere atat in privinta temei retragerii tuturor militarilor din Irak cat si asupra avizarii de catre membrii CSAT a pachetului de legi privind siguranta nationala pe care liberalii l-au promovat in parlament.
Basescu a declarat, ieri, dupa sedinta maraton a CSAT, care a tinut sase ore, ca subiectul retragerii trupelor romanesti din Irak nu s-a aflat pe ordinea de zi a CSAT, dar ca premierul Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat punctul de vedere, insa o decizie nu poate fi luata inaintea unei discutii serioase cu aliatii. El a spus ca pentru o decizie in acest sens este necesar ca propunerea sa urmeze cursul procedural pana la adoptarea in CSAT, dar nu inainte de o discutie cu aliatii. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat, luni, ministrului Apararii, democratul Sorin Frunzaverde, in cadrul unei intrevederi, sa initieze demersurile de consultare cu partenerii si aliatii Romaniei pentru stabilirea unui calendar de retragere a trupelor romanesti din Irak. Tot luni, anterior solicitarii, Tariceanu a anuntat ca va lua toate masurile necesare, conform atributiilor sale constitutionale, pentru retragerea militarilor romani din Irak pana la Craciun, pe baza unui calendar stabilit cu aliatii Romaniei.
In privinta misiunii militarilor romani dislocati la Basra in Irak, Traian Basescu a anuntat ca se apropie de final si a afirmat ca in prezent continua discutiile cu aliatii pe tema inlocuirii trupelor romane cu alte trupe. Culmea e ca numai cu o zi inainte, intr-un comunicat oficial al Administratiei Prezidentiale se mentiona ca pe pe 27 martie a.c. au fost finalizate consultarile cu aliatii pentru retragerea contingentului romanesc (100 de militari) destinat pentru protectia personalului si locatiei Misiunii ONU. "Consideram ca ne-am indeplinit misiunea la Basra", a afirmat Basescu.
Seful statului a precizat ca atunci cand se vor finaliza discutiile cu aliatii, opinia publica va fi informata asupra acestui lucru.
Lupta impotriva coruptiei, slaba
In lupta impotriva coruptiei, in Justitie, s-au facut progrese, dar viteza de la inculpare la condamnare este relativ scazuta, a declarat Traian Basescu, la finalul sedintei CSAT.
Consiliul a analizat un raport al Ministerului Justitiei pe acest subiect. "Desi nu am ridicat aceasta problema in CSAT, mentionez ca mi se pare necesar ca in perioada urmatoare sa se faca o analiza serioasa la nivelul institutiilor statului aupra a ceea ce s-a intamplat in energie din 2001 pana in prezent si a motivatiilor pentru care inca toleram acelasi sistem. Precum si in domeniul achizitiilor de medicamente", a spus seful statului.
A fost aprobata Strategia nationala de aparare
Membrii CSAT au aprobat Strategia nationala de aparare, care va fi trimisa, astazi, Parlamentului. Conform sefului statului, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat si Strategia privind folosirea fortelor armate la misiuni in afara teritoriului tarii. Basescu a mai spus ca CSAT a discutat si despre contractul de achizitii de produse si servicii cu firma BAE Systems. Traian Basescu a spus ca daca nu se va semna contractul de mentenanta pentru cele doua fregate in 30 de zile si in termeni favorabili Romaniei, atunci Ministerul Apararii va organiza o licitatie internationala pentru a fi gasita o alta firma care sa se ocupe de modernizarea si intretinerea celor doua nave de razboi cumparate de la britanici.
Romania isi mentine punctul de vedere in problema statutului provinciei Kosovo a declarat Traian Basescu. La reuniunea informala a ministrilor de Externe din tarile UE, care va avea loc, azi, la Bremen, in Germania, Romania va fi reprezentata de secretarul de stat in MAE Adrian Vierita. In cadrul ultimei vizite oficiale efectuate la Belgrad, presedintele Traian Basescu a afirmat ca "solutia pentru Kosovo nu poate fi decat una negociata, de compromis, si nu una impusa." Singurul punct de pe ordinea de zi a sedintei CSAT care nu a fost aprobat a vizat strategia de contracarare a actiunilor care genereaza efecte negative asupra protejarii si conservarii patrimoniului cultural national. (Doru DRAGOMIR)
Basescu vrea rapid o solutie la criza
Presedintele Traian Basescu i-a solicitat ieri premierului Calin Popescu Tariceanu sa adopte cat mai rapid o solutie pentru iesirea din actuala criza. Palatul Victoria anuntase ca premierul va face o declaratie de presa, insa aceasta a fost anulata fara explicatii.
"Azi, dupa terminarea sedintei CSAT, am rugat sa ramana acei membri ai CSAT care sunt si membri politici, inclusiv primul-ministru. I-am rugat ca indiferent care e solutia sa o adopte imediat", a declarat Traian Basescu. El a precizat ca actuala situatie creaza confuzie. "Iese PD, nu iese. Se schimba majoritatea, nu se schimba. Toate aceastea tin de premier si l-am rugat sa adopte o solutie", a continuat seful statului. Intrebat daca a dat un termen, Basescu a completat: "Sa se faca atat de repede cat se poate, daca s-ar putea chiar azi (ieri n.red.) e foarte bine. Intarzierea in decizii si mai ales dupa Sarbatori e daunatoare". Basescu a tinut sa clarifice si declaratia data la bilantul SRI cand a spus ca nu trebuie facute negocieri. "Ma refer la mine, nu negociez nici macar cu PD votul din Parlament de la suspendare", a explicat presedintele, in declaratia sustinuta seara, dupa ora 18.00.
Si premierul Tariceanu a fost asteptat ieri, la sediul Guvernului, pentru o declaratie de presa, insa acesta s-a razgandit, anuland interventia fara a preciza motivele. Biroul de presa al Executivului a chemat ziaristii la Palatul Victoria inca din timpul sedintei CSAT, anuntand ca premierul va sustine o declaratie la ora 15.30. Dupa mai bine de doua ore de asteptare, reprezentantii presei au fost informati de purtatorul de cuvant al Guvernului Camelia Spataru ca declaratia de presa pe care trebuia sa o sustina primul-ministru a fost anulata, iar subiectele pe care dorea sa le prezinte vor fi abordate intr-o conferinta de presa viitoare. Spataru nu a precizat care erau subiectele pe care premierul Tariceanu urma sa le prezinte. Surse liberale vehiculau ieri posibilitatea unor consultari, in a doua parte a zilei, intre primul-ministru si reprezentantii PNL si PD, pe tema restructurarii Guvernului. (A.H.; O.B.)
CSAT nu face observatii la legile sigurantei
In privinta disputei pe tema pachetului de legi privind securitatea nationala, Traian Basescu a declarat ca fiecare din institutiile statului vizate de Legile sigurantei nationale trebuie sa transmita propriile observatii la comisiile parlamentare care analizeaza aceste proiecte. "CSAT nu are drept de avizare cand legile sigurantei nationale sunt promovate prin initiativa legislativa in Parlament. CSAT nu are calitatea sa faca observatii la Legile sigurantei", a explicat Basescu. (D.D.)
PSD vrea comisie
Vicepresedintele PSD Ion Stan (foto) a trimis ieri o scrisoare deschisa presedintilor Camerelor, liderilor grupurilor parlamentare si presedintilor unor comisii parlamentare, propunand infiintarea unei comisii parlamentare pentru elaborarea legilor sigurantei si ale serviciilor secrete. Liderul PSD le solicita acestora sa "intreprinda masurile necesare" pentru infiintarea unei comisii speciale pentru elaborarea legislatiei in domeniul securitatii nationale si al activitatii serviciilor de informatii si securitate. El a sustinut ca pachetul de legi elaborat de PNL trebuie retras de pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate si respins, pentru ca parlamentarii comisiei propuse de PSD sa poata elabora propunerile legislative potrivit Constitutiei. Citat de Mediafax, Stan a insistat ca pachetul legislativ liberal este "rezultatul unor tensiuni politice conflictuale, in care a primat cu obstinatie miza politica, nu cea a interesului national si constitutional". El a mai arata ca nici PNL si nici Guvernul nu trebuie sa isi asume in exclusivitate intentia de a reconstrui juridic si institutional domeniul securitatii nationale. Potrivit lui Stan, legea securitatii nationale lasa loc abuzurilor si ilegalitatilor, prin ignorarea Doctrinei nationale a informatiilor pentru securitate; legea privind activitatea de informatii, contrainformatii si protectie este "compromisa din start" pentru ca obiectul ei de reglementare este incorect identificat si definit chiar din textul legii; legea autoritatii nationale pentru interceptate nu rezolva problema juridica a acestui domeniu. Liderul PSD mai spune ca din pachetul legislativ asumat de PNL lipsesc stratgia de securitate nationala, legea CSAT, legea apararii nationale, legea managementului integrat al crizelor de securitate, legile SPP, STS, DGIP din MAI si DGI din MAp. (R.G.)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Referendum pentru dislocarea de trupe romanesti dincolo de granita   de Catal1n
   de apostu
Nu retrageti trupele   de ml
Deci iata problema cea mai importanta a Romaniei astazi : doua grupe de romani din Irac daca   de ionion
In jungla sau pe apa?   de Nituc
Dupa ce au facut pozele...   de Fox-NewZ
A r h i v a
  Unealta lui Talpes    8 comentarii
  Adriana Saftoiu "a decis sa plece in viata civila"    13 comentarii
  Tulburarile din Romania sperie SUA    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Unealta lui Talpes (2632 afisari)
 CSAT ca pe vapor (2578 afisari)
 Gusa despre "a doua fratie a Securitatii" condusa de Basescu (2526 afisari)
 Filialele PD in fierbere (2032 afisari)
 Adriana Saftoiu "a decis sa plece in viata civila" (1929 afisari)
 Uniunea Europeana discuta viitorul provinciei Kosovo (117 afisari)
 Noica si criticii sai din Securitate (98 afisari)
 PD-ul curteaza PNL-ul (74 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01622 sec.