Ziua Logo
  Nr. 3888 de sambata, 24 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Romania - focar TBC
-- Cele doua focare active de tuberculoza, care se inregistreaza la aceasta ora in Romania - la Ineu, in judetul Arad si la Falticeni, in judetul Suceava nu ar trebui sa ne sperie mai mult decat faptul ca "toata Romania este un focar TBC", a apreciat ieri prof. dr. Paul Ioan Stoicescu de la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Capitala.
Aprecierea a fost facuta in contextul in care, desi se fac eforturi uriase pentru depistarea si vindecarea bolnavilor de tuberculoza, Romania detine in continuare locul 41 in lume si printre primele locuri in Europa in ceea ce priveste incidenta tuberculozei. "Intr-un asemenea focar, in principiu, o medie de circa 70-80% dintre cei de peste 30 de ani sunt infectati cu bacilul Koch, aproximativ 10% dintre ei putand dezvolta tuberculoza la un moment dat pe parcursul vietii", a completat fostul manager al Programului National de Combatere a Tuberculozei (PNCT). Referindu-se la strategia nationala pe care Romania trebuie sa o defineasca pentru urmatorii ani, in lupta impotriva acestei maladii, Stoicescu spune ca, desi cunoaste existenta unui ordin de ministru (al Sanatatii) prin care aceasta a fost aprobata, un document scris nu a fost inca emis. De aceea, specialistul propune ca cea mai buna varianta adoptarea acestei Strategii prin HG, nu ordin ministerial, data fiind importanta problemei.
Problema tuberculozei in Romania, si nu numai, este o grava problema de sanatate publica, transmiterea tuberculozei fiind favorizata de traiul in conditii de supraaglomerare, alimentatie proasta, lipsa ingrijirii medicale obisnuite.
Carmen POPESCU 
 Afisari: 281  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Chiriasi pe viata    3 comentarii
  Intersectii monitorizate video    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Marea realiniere globala a secolului al XXI-lea (3790 afisari)
 Pe mana serviciilor (3418 afisari)
 Minunile Greciei Antice (3064 afisari)
 Nici demisie, nici anticipate (2714 afisari)
 De ce au nevoie basarabenii de cetatenie romana (2558 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00873 sec.