Ziua Logo
  Nr. 3888 de sambata, 24 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Risc la rating
-- Agentiile de evaluare financiara Fitch si Moody's umbla la calificativele Romaniei * Fitch ne va reduce ratingul, iar Moody's va modifica in sens negativ perspectiva, este de parere Danske Bank
Mircea Paun - ZIUA FOTO
Cresterea accelerata a creditarii, deficitul extern si agravarea problemelor politice din Romania ar putea determina agentiile de rating Fitch si Moody's sa diminueze calificativele acordate Romaniei sau sa revizuiasca in sens negativ perspectiva, apreciaza analistii Danske Bank, transmite Mediafax. Romania, alaturi de Bulgaria, au fost recompensate cu generozitate de catre agentiile de rating pentru aderarea la Uniunea Europeana, comenteaza analistii Danske Bank, intr-un studiu intitulat "New Europe: Mind the ratings". Calitatea de membru al Uniunii Europene are o influenta benefica asupra evolutiei tarii, ceea ce ar trebui sa contribuie la imbunatatirea ratingurilor.
Cu toate acestea, avand in vedere dezechilibrul extern mare, cresterea accelerata a creditarii si agravarea problemelor in spatiul politic, institutia daneza prognozeaza ca ratingurile Romaniei ar putea fi revizuite in sens negativ sau ar putea beneficia de perspective mai putin favorabile.
Astfel, Fitch ar putea modifica ratingul "BBB" pentru datoriile pe termen lung in valuta, cu perspectiva stabila, la "BBB minus", cu perspectiva stabila. Autorii studiului noteaza ca ratingul Fitch este cu o treapta deasupra calificativelor acordate de agentiile Sandard & Poors si Moody's. De asemenea, Moody's ar putea modifica in sens negativ perspectiva ratingului "Baa3", de la "stabila" la "negativa".
Ratingurile Romaniei si Bulgariei, care au aderat la 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeana, par sa fie prea ridicate, raportat la evolutia aspectelor economice fundamentale, dar si a informatiilor mai putin favorabile privind stagnarea procesului de reforma dupa aderarea la blocul comunitar si cresterea continua a dezechilibrelor externe. Danske Bank subliniaza ca, intre cele doua tari, Romania este cel mai puternic expusa deteriorarii calificativului.
In studiu au fost incluse zece tari, grupate sub denumirea Noua Europa, respectiv Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Romania si Bulgaria. Danske Bank a analizat perspectivele ratingului pentru datoria suverana.
In ansamblu, studiul arata ca ratingurile a sase dintre cele celor zece tari, intre care si Romania, risca sa se deterioreze in anul urmator, semnaland importanta mentinerii prudentei investitorilor fata de riscurile existente pe pietele baltice, dar si central si est-europene.
Factorii amintiti de Danske Bank ca avand o influenta in deteriorarea ratingurilor sunt semnele de supraincalzire economica, accentuarea dezechilibrelor externe, cresterea excesiva a creditarii, presiunile inflationiste sporite, amanarea adoptarii monedei euro, semnalele unei cresteri excesive a preturilor pe unele piete, turbulentele politice si socurile externe, precum continuarea lantului de majorari ale ratei de referinta a dobanzii in zona euro.
Zvonurile trag leul in jos
Moneda nationala a pierdut teren fata de euro in partea a doua a sedintei interbancare, atingand un maxim de 3,37 unitati, in urma informatiilor privind o posibila reducere a calificativelor Romaniei de catre agentiile de rating internationale. "In urma zvonurilor, in piata s-a cumparat agresiv, intrucat multi investitori straini au dorit sa-si reduca pozitiile pe Romania, anticipand o crestere a riscului de tara", a declarat un dealer, transmite Mediafax. Cotatiile au urcat pana la un maxim de 3,37 lei/euro, de la 3,35 unitati la deschiderea sedintei. Ulterior, in piata au aparut si interese mai mari la vanzare, astfel ca scaderea leului s-a mai temperat si raportul a revenit spre 3,36 lei/euro.
La inchiderea pietei locale, bancile cotau euro la 3,3630 - 3,3650 lei, cu peste un ban peste nivelul din ziua precedenta. Banca Nationala a anuntat, la mijocul sedintei, un curs de referinta de 3,3528 lei pentru un euro, de la 3,3469 lei/euro in ziua precedenta. Dolarul american a castigat 1,1 bani, urcand la 2,5167 lei.(G.M.)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Marea realiniere globala a secolului al XXI-lea (3790 afisari)
 Pe mana serviciilor (3418 afisari)
 Minunile Greciei Antice (3064 afisari)
 Nici demisie, nici anticipate (2714 afisari)
 De ce au nevoie basarabenii de cetatenie romana (2558 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00694 sec.