Ziua Logo
  Nr. 3888 de sambata, 24 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
ZIUA si replica
-- In urma articolului "Spaga pentru Berceanu", publicat de ZIUA in editia din 21.03.2007, am primit un drept la replica din partea fostului secretar de stat in Ministerul Industriei si Comertului in perioada 1997 - 1999, Nicolae Staiculescu. Prezentam in continuare dreptul la replica primit la redactie.
"Va rog sa binevoiti a-mi acorda un drept la replica in legatura cu articolul <<Spaga pentru Berceanu>> aparut pe prima pagina a ziarului dumneavoastra in data de 21 martie 2007.
1. Dintru inceput declar ca, din chiar textul prezentat in ziarul dumneavoastra, imi este imposibil sa inteleg de unde apare, pe ce se fundamenteaza, cum se justifica acuzatia de luare de mita care mi s-a adus si despre care continua a se face vorbire. Daca cineva declara ca a transmis o suma de bani in contul unui partid, realitatea transferului si a contului fiind usor de verificat, cum poate fi acuzat, in baza acestei realitati, un membru al acelui partid ca a primit... mita?!
2. Pentru buna regula, fac urmatoarele precizari:
a) L-am cunoscut pe domnul Nita in cabinetul ministrului de atunci (1999) al Ministerului Industriei si Comertului.
b) Am avut cu domnul Nita, la cererea acestuia, o convorbire - prima si singura! - de circa 3 minute, in cursul careia mi-a cerut sprijin pentru urgentarea recuperarii de la compania nationala de electricitate - CONEL - a unor sume datorate de aceasta, ajunse la scadenta. Fara sa stiu daca cererea sa era indreptatita sau nu, l-am refuzat prompt dintr-un motiv simplu: grija mea permanenta cu privire la calendarul de plati al companiei de electricitate era achitarea carbunelui furnizat de societatile miniere, pentru plata la termen a salariilor minerilor (Eu nu am uitat nici dupa un deceniu ca am fost autorul restructurarii industriei miniere romanesti; cum as fi uitat asta atunci?).
c) Nu am dat niciodata telefon directorului general al PETROM, dl. Ion Popa, ca sa sustin sau sa impiedic vreo afacere a dlui Nita, deoarece, pe langa faptul ca aceasta era o regula pe care mi-am impus-o si pe care am respectat-o pe toata perioada mandatului meu de secretar de stat la Ministerul Industriei si Comertului, nu stiam, pur si simplu, cu ce se ocupa acesta; despre dl. Nita si firma sa am aflat cate ceva ulterior, din presa.
d) Nu i-am cerut dlui Nita sa sponsorizeze Partidul Democrat. Daca a facut acest lucru - si am aflat ulterior ca o salariata a sa a transferat in contul Partidului Democrat suma de 100 milioane lei vechi, suma care avea sa se constituie in .... celebra MITA - , a facut-o din proprie initiativa si avand propriile motivatii.
e) L-am reintalnit pe dl. Nita (aflat in stare de arest) in cabinetul unui domn procuror din PNA, in anul 2000 cand, in fata acestuia, l-am rugat sa declare daca mi-a dat vreodata vreun leu, vreun pix, vreo ceasca de cafea, vreun pahar cu apa; dl. Nita a raspuns ca nu mi-a dat niciodata nimic (Mai tarziu am aflat de la un coleg de generatie, jurist, ca prin acel demers am riscat enorm. Pentru ca am inteles - cu dificultate! - care era riscul, ii multumesc dlui Nita ca a fost pur si simplu un om corect).
3. Am inceput sirul acestor cuvinte cu o nedumerire si il inchei prin alta, care m-a macinat de-a lungul timpului:
Este in afara oricarei indoieli, din chiar textul prezentat de ziarul dumneavoastra si din declaratiile dlui Nita insusi, ca Nicolae Staiculescu, secretar de stat la Ministerul Industriei si Comertului in perioada 1997 - 1999, ulterior (anul 2000) consilier de stat in Aparatul de lucru al Primului Ministru, nu a primit mita. Nu pun intrebarea: de ce este perpetuata o astfel de calomnie, ci imi pun mie si va pun si dumneavoastra o alta intrebare care, pe mine, daca as fi ziarist, m-ar interesa in cel mai inalt grad: Ce mecanisme, ce resorturi au functionat pentru <<compatibilizarea>> unui secretar de stat (fara imunitate parlamentara) cu acuzatia grava - prin absolut nimic sustinuta - de luare de mita? Ce pret a avut aceasta <<compatibilizare>>? Cine a platit si cine a primit PRETUL?
Cu deosebita stima,
Ing. Nicolae Staiculescu
PS: Domnule Director Sorin Rosca Stanescu,
Dumneavoastra, care stiti dintr-o recenta proprie experienta valoarea, nemeritat platita, a unei acuzatii agresiv nedrepte, cum acceptati reeditarea <<la pachet>> a unei povesti in care se amesteca nediferentiat personaje diferite, vinovatii reale si vinovatii imaginare, acuzatii sustenabile si acuzatii contrafacute?(N.S.)
A r h i v a
  La restaurant cu Cioran si Pandrea    1 comentariu
  Blaga a scapat romaneste de ancheta ONU    3 comentarii
  Mandatul de urmarire internationala emis pe numele lui Necolaiciuc retras    
  Cheltuieli extravagante pentru Bradisteanu    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Marea realiniere globala a secolului al XXI-lea (3790 afisari)
 Pe mana serviciilor (3418 afisari)
 Minunile Greciei Antice (3064 afisari)
 Nici demisie, nici anticipate (2714 afisari)
 De ce au nevoie basarabenii de cetatenie romana (2558 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01063 sec.