Ziua Logo
  Nr. 3885 de miercuri, 21 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Verdict: Vinovat!
-- Presedintele Traian Basescu a incalcat Constitutia. Aceasta este, potrivit unor surse parlamentare, concluzia Raportului final elaborat de parlamentarii din Comisia de ancheta privind suspendarea sefului statului. Documentul va fi dat publicitatii in cursul zilei de astazi.
Parlamentarii-anchetatori au concluzionat ca Traian Basescu se face vinovat de incalcarea Legii Fundamentale, principalele capete de acuzare cuprinse in Raport fiind: imixtiune in activitatea Justitiei si a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), destituirea sefilor serviciilor secrete, refuzul de a semna timp de sase saptamani demisia ministrului Afacerilor Externe si refuzul de a-l renumi pe liberalul Teodor Atanasiu la carma portofoliului Apararii. Mentionam ca acestea sunt numai principalele capete de acuzare la care face trimitere documentul Comisiei. De asemenea, la Raport a fost anexata si stenograma audierii fostului sef al Serviciului de Informatii Externe, Claudiu Saftoiu, cu privire la anumite interceptari de convorbiri telefonice pe care SIE le-ar fi demarat. "In Raport se reliefeaza gravitatea faptului ca SIE a facut interceptari in Romania. Toate interceptarile de pe teritoriul Romaniei cad sub jurisdictia SRI, si nu a SIE", ne-au explicat surse din Comisie. Totodata, printre principalele capete de acuzare cuprinse in documentul elaborat de Comisie se afla o serie de reprosuri pe care PSD le-a etalat inca in urma cu cateva luni, prin "portavocea suspendarii" Antonie Iorgovan. Astfel, lui Traian Basescu i se imputa demiterea sefilor serviciilor secrete prin incalcarea articolului 94 din Constitutie, care prevede ca seful statului numeste persoane in functii publice in conformitate cu legea. De asemenea, parlamentarii din Comisie au fost de acord ca atat numirea cat si demiterea capilor de la carma Serviciilor trebuie transata de Parlament. Raportul contine si luarile de pozitie pe care Traian Basescu le-a avut, de-a lungul timpului, la adresa magistratilor. De altfel, reprezentantii organismelor profesionale ale magistratilor l-au acuzat pe seful statului de amestec in Justitie de nenumarate ori. In replica, Basescu si-a motivat si el unele gratieri facute in 2006, motivand ca a ajuns la acele solutii dupa ce Justitia a dat decizii incorecte. Pe de alta parte, sub egida "incalcari ale Constitutiei", in Raport i se imputa lui Traian Basescu ceea ce liberalii au acuzat intotdeauna: refuzul renumirii in functie a lui Atanasiu si mentinerea situatiei incerte la MAE, problema care ii da liberalului Adrian Cioroianu statutul de "aproape" ministru.
Razvan GHEORGHE 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Stenograma discutiei de ieri dintre Basescu si Voiculescu   de Katty
Si aicea esti, bai Petrica ?   de the
Oare nu s-a incalcat prestigiul Parlamentului ?   de admiratoare
Mai mare greatza......bleah !   de alwis46
Ironie   de ina eyre
Voiculescu   de cosor ion
Lui Basescu TREBUIEa i se confer dreptul de a DEMITE PARLAMENTUL SI GUVERNUL si a DECLANSA ALEGERI   de Omul cu Picioare foarte Paroase
cauza   de niculina
Gata!   de Petre S
A r h i v a
  Prestatia lui Frattini la Bucuresti, reclamata la Bruxelles    10 comentarii
  Opozitia nu si-a votat motiunea    1 comentariu
  Reprosuri in Alianta    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Calvarul cetateniei romane pentru moldoveni (5388 afisari)
 Al doilea guvern Tariceanu (3952 afisari)
 Spaga pentru Berceanu (3752 afisari)
 "Trebuie sa ne pregatim pentru un terorism inimaginabil" (3098 afisari)
 Politia romana ne minte (2222 afisari)
 Procedura de demitere a presedintelui a fost simplificata (362 afisari)
 ULTIMA ORA: Comisia Voiculescu cere suspendarea presedintelui Traian Basescu (151 afisari)
 Lumile virtuale valoreaza peste un miliard de dolari (114 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00946 sec.