Ziua Logo
  Nr. 3885 de miercuri, 21 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Cu Nini la Paris
-- Peste 20 de tari isi trimit cartile la Portile Versailles-ului * Pentru prezentarea antologiei "Rasu'-Plansu' lui Nichita Stanescu" la standul Romaniei, ZIUA a obtinut exclusivitatea
Complexul expozitional Paris Expo - Porte de Versailles va gazdui, in perioada 23-27 martie Salonul International de Carte, la care Romania va fi prezenta cu stand propriu (K188), organizat de Ministerul Culturii si Cultelor si Institutul Cultural Roman. Evenimentul care va incheia seria de manifestari ale tarii noastre la acest Salon, este prezentarea cartii lui Laurian Stanchescu - "Rasu'-Plansu' lui Nichita Stanescu", aparuta la Editura DoMinor, al carui unic partener media este cotidianul nostru. La editia din acest an a targului - unul dintre cele mai importante manifestari expozitionale organizate in acest domeniu - vor participa expozanti din peste 20 de tari (Franta, Germania, Italia, Elvetia, Belgia, Canada, Polonia, Israel, India etc.) intre care si Romania (editurile Academiei, All, Ad Libri, Brumar, Capitel, Cartea Romaneasca, Casa Radio, Coresi, Compania, Curtea Veche, Gramar, House of Guides, Humanitas, Ideea Europeana, Institutul Cultural Roman, Kriterion, Libra, Lider-Orizonturi, Monitorul Oficial, Nemira, Niculescu, Noi Media Print, Paralela 45, Polirom, Rao, Tritonic, Universal Dalsi, Univers Enciclopedic, Vinea, Vivaldi, Vremea).
Marti, pe 27 martie, de la orele 15.00, la standul tarii noastre, este programata o discutie pe marginea antologiei "Rasu'-Plansu' lui Nichita Stanescu" (Nichita Stanescu - Le Rire parmi les Larmes") despre controversata opera si viata a poetului, in prezenta autorului si a editorului Ana Daniela Budica. Cele patru volume aparute deocamdata din antologia despre care Laurian Stanchescu estimeaza ca va avea cel putin 12 tomuri vor fi prezentate de catre Nicolae Manolescu, Nicolae Breban, Varujan Vosganian si alti iubitori ai lui Nichita.
Antologia "Rasu'-Plansu' lui Nichita Stanescu" - din care au aparut deocamdata doar primele patru volume (trei de evocari - care incep de la momentul mortii lui Nichita - si unul de interviuri) - va fi un fel de Opera Omnia al informatiilor inedite despre poetul necuvintelor. De ani buni, autorul, Laurian Stanchescu, si-a stabilit ca tel crearea "fenomenului Nichita", prin realizarea acestei carti sau prin evenimente care-i sunt dedicate. "Vreo zece ani am cautat editor pentru aceasta carte pana sa ajung la DoMinor. Am avut surpriza ca edituri mari sa nu fie interesate de acest subiect", ne-a povestit Stanchescu. Am intrebat-o pe Ana Daniela Budica, directorul editurii, de ce s-a implicat in acest proiect si ne-a raspuns ca, fiind filolog de formatie, are alt gen de afinitati cu cartile, in general, si poezia in mod special (spre exemplu, intre colectiile DoMinor figureaza "Bucurestii care au fost", "Balcanica" sau lucrari precum "Dictionarul esential al exilului romanesc", "Poezii. Pasteluri" sau partituri).
Parcurgand - fugar - paginile acestor volume chiar ajungi la concluzia ca unele carti trebuie sa fie tiparite, dincolo de criteriul vandabilitatii. Cartea abunda nu numai in informatie despre Nichita, ci si despre cei (multi) care l-au cunoscut sau l-au intalnit, dar au ramas pentru totodeauna marcati de prezenta poetului. Dintr-o nota de subsol a primului volum, am aflat ca "La inceput am ales pentru aceasta antologie titlul <<Sunt propria mea mirare>>, insa viziunea de final asupra volumelor a scos la iveala titlul de fata, care exprima toate intelesurile, punctul de cunoastere al Poetului in continua miscare fata de faptul de a fi sau a nu fi in viata", explica autorul care adauga ca "mai are un rost aceasta lucrare: daca bunul si generosul Nichita atata timp cat a trait a acceptat in jurul lui nu numai prieteni, ci si dusmani, de data aceasta s-au adunat laolalta doar cei care l-au iubit si l-au pretuit atat in viata, cat si dupa ea". (Luana DUSCHKA)
"Noi, parintii, am crezut ca Nini (apelativul lui Nichita folosit de parinti, surori, prieteni - n.n.) se va duce la Politehnica. Numai ca el s-a inscris la Filologie, impreuna cu Magdalena Petrescu, iubita lui de-atunci, nevasta lui de mai tarziu. Nini era inteligent si se ocupa de mai multe odata. Desena, picta, sculpta, canta la pian, umbla dupa fete, era in echipa de volei a liceului. In liceu, a facut o gramada de nazdravanii. A scos o revista, <<Bacaonia>>, cu epigrame si caricaturi ale profesorilor, a organizat o expozitie cu astfel de caricaturi, pentru care a fost eliminat doua zile. Intr-o vreme se tunsese zero si chiar si-a ras o spranceana. Era rasfatat si iubit de toti" - Tatiana Stanescu, mama poetului
A r h i v a
  Dinescu - actionar da, editorialist ba    1 comentariu
  Traian Ungureanu, vedeta media la New York    1 comentariu
  Arta "made in Holland"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Calvarul cetateniei romane pentru moldoveni (5388 afisari)
 Al doilea guvern Tariceanu (3952 afisari)
 Spaga pentru Berceanu (3752 afisari)
 "Trebuie sa ne pregatim pentru un terorism inimaginabil" (3098 afisari)
 Politia romana ne minte (2222 afisari)
 Procedura de demitere a presedintelui a fost simplificata (362 afisari)
 ULTIMA ORA: Comisia Voiculescu cere suspendarea presedintelui Traian Basescu (151 afisari)
 Lumile virtuale valoreaza peste un miliard de dolari (114 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01185 sec.