Ziua Logo
  Nr. 3884 de marti, 20 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Cartelul gazelor contra Statelor Unite ale Americii
-- Cinci dintre principalele state producatoare de gaze naturale din lume vor lansa un "OPEC al gazului" cu ocazia unei conferinte energetice prevazuta pentru data de 9 aprilie la Doha, a anuntat cotidianul rus Kommersant, citand surse diplomatice arabe, relateaza AFP. Conform acestor surse, un acord politic va fi semnat in curand. Statele fondatoare ale acestui nou cartel vor fi Algeria, Qatar, Iran, Rusia si Venezuela, afirma cotidianul rus. "Aceasta reuniune de la Doha a Forumului statelor producatoare de gaze naturale va reprezenta un moment bun pentru crearea unui veritabil cartel al gazelor naturale", afirma Kommersant.
Expertii in energie sunt insa de parere ca formarea unui astfel de cartel este aproape imposibila din cauza caracteristicilor speciale ale pietei gazelor naturale, mult mai rigida decat cea a petrolului. Pe de alta parte, Administratia Bush vrea sa creeze un "coridor de sud" de conducte petroliere si gaze naturale pentru aprovizionarea Europei de vest, ca alternative la cele ale grupului rusesc Gazprom, potrivit unei declaratii in fata Congresului a sub-secretarului de stat Daniel Fried, relateaza www.armenews.com. "Coridorul de sud ar putea schimba harta strategica a Eurasiei, oferind Europei posibilitatea de a primi cantitati mari de gaze naturale, ce vor asigura diversificarea surselor de aprovizionare si eliminarea dependentei din ce in ce mai mare fata de un furnizor si de reteaua acestuia de distributie", a explicat Fried cu ocazia dezbaterilor din Congresul american. Potrivit sub-secretarului de stat american, noile instalatii, a caror constructie este deja in curs, cu Turcia drept centru "al acestor mari eforturi strategice", vor constitui "o concurenta onesta si transparenta retelei masive de conducte de transport ale gazelor naturale, detinuta de Gazprom", a afirmat el.
Un OPEC al gazelor va avea efecte asupra independentei energetice si, in consecinta, asupra independentei in general a Europei Occidentale, aliatul Statelor Unite. In plus, toate conductele despre care vorbesc Statele Unite trec prin Turcia. Turcia, aliat puternic al SUA, membra NATO si candidata la aderarea in Uniunea Europeana, are relatii foarte bune cu Israelul, bastionul european si american in Orient. De altfel, Israelul, ca si Turcia, au relatii foarte bune cu Azerbaidjanul. Astfel, daca solutia Baku - Ceyhan garanteaza alimentarea cu titei a Israelului (care consuma, anual, 12 milioane de tone de petrol), chiar daca relatiile acestei tari, vecinii arabi, din zona Golfului Persic, s-ar deteriora foarte mult, gazoductul Nabucco ar reusi alimentarea cu gaze!
Gabi MOROIANU 
A r h i v a
  Patru ani de razboi inutil    15 comentarii
  Rusia acuza din nou Romania ca fura licente de armament    8 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Traian Basescu a incalcat omerta (3814 afisari)
 "Iisus cel Negru" isi viola si ucidea discipolele (2703 afisari)
 Rusia acuza din nou Romania ca fura licente de armament (2364 afisari)
 Gugustiucul Elwis (2229 afisari)
 Dacii saboteaza autostrada (1995 afisari)
 Solutia e in Parlament, nu la Cotroceni (253 afisari)
 Stanculescu si Chitac ar putea scapa basma curata (79 afisari)
 Romanii, mosieri in Cosmos (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00991 sec.