Ziua Logo
  Nr. 3884 de marti, 20 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
media culpa
Cosmos TV nu exista
Marea imbratisare intre politica, afaceri si mass-media produce malformatii sociale. Competitia se muta din piata si din arena politica in campul mediatic, iar suprapunerea deliberata dintre alegator, client si public determina confuzia mesajelor mediatice, teren foarte bun pentru manipulare. Dupa modelul de succes Voiculescu-"Felix", devenit, datorita puterii de "stapan al Antenelor", dintr-un obscur servant al sistemului de afaceri al Securitatii ceausiste un fel de guru al deciziilor parlamentare si al milionarilor de carton postdecembristi, tot mai multi oameni lansati in politica romaneasca se viseaza stapani peste presa. In mandatul Iliescu-Nastase ocuparea sistemului mediatic prin cumparare era comanda de partid.
Fracturarea mediului politic dupa 2005 a dus la o competitie dura intre grupari pentru prezenta pe ecranul TV si in principalele ziare. Televiziunea publica pe care politicienii romani (cu exceptia PD, prin refuzul de a-si desemna reprezentanti in Consiliul de Administratie politizat) n-au incetat s-o considere in serviciul puterii si nu al publicului, a cazut recent victima conflictelor din interiorul guvernarii. Pe terenul presei comerciale, imparteala s-a transat intre oameni de afaceri afiliati unor grupuri politice care le pot conferi protectie. Ei si-au asigurat flancurile, preluand publicatii si inventand noi canale de televiziune.
Cea mai noua ciudatenie din audiovizualul nostru este Cosmos TV. Cum politica in Romania a devenit o "Madame-sans-j�ne" a societatii, Consiliul National al Audiovizualului a stabilit unele restrictii pentru parlamentari si demnitari: ei nu pot avea emisiuni proprii, nu pot fi realizatori tv sau moderatori conform art.73 din Decizia 187/2006, privind codul de reglementare a continutului audiovizual. Tot acolo se stabileste si regula celor trei parti a prezentei partidelor la televiziune. La timpul lor, aceste restrictii au iscat imbufnari si proteste, deopotriva din partea senatorului Paunescu cat si a poetului Dinescu, aflat in scaun de secretar de stat ca membru al Colegiului CNSAS.
Solutia? Transformarea in invitat permanent. Aceasta este formula adoptata de "televiziunea lui Vadim", Cosmos TV. Unica ratiune de a exista a acestui canal este aceea de a-i da senatorului spatiu suficient de a-si debita injuriile, cand scena Parlamentului nu-l mai incape. Sub titulatura de "invitat", Vadim Tudor se desfasoara netulburat de prezenta decorativa si subalterna a unor moderatori de prisos, intr-un decor penibil. Nici una dintre rigorile profesionale ale unei televiziuni nu se regaseste in asa numitele "emisiuni", cum dealtfel deontologia jurnalistica a fost alungata din publicatiile conduse de Vadim. In spatiul nostru mediatic si asa saturat de OTV-uri, DDTV-uri si alte televziuni de apartament, Cosmos TV este o aparitie ridicola, buna doar pentru a da la pamant standardele profesiei si pentru a ne aminti cum arata televiziunea in anii '70-80, cand vedeam propaganda alb-negru pe ecranele bombate ale televizorului "Cosmos".
Brindusa ARMANCA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sub care Parental Guidance Rating se inscrie Geniul din VC?   de atentie
A r h i v a
  EuropaFest ofera! Tu alegi!    
  Mic-dejun la Pavilion    
  A murit Ovidiu Maitec    1 comentariu
  Ileana Cosanzeana din California (I)    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Traian Basescu a incalcat omerta (3814 afisari)
 "Iisus cel Negru" isi viola si ucidea discipolele (2703 afisari)
 Rusia acuza din nou Romania ca fura licente de armament (2364 afisari)
 Gugustiucul Elwis (2229 afisari)
 Dacii saboteaza autostrada (1995 afisari)
 Solutia e in Parlament, nu la Cotroceni (253 afisari)
 Stanculescu si Chitac ar putea scapa basma curata (79 afisari)
 Romanii, mosieri in Cosmos (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00877 sec.