Ziua Logo
  Nr. 3875 de vineri, 9 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Rusia si China canta diferit
Serghei STROKAN 
-- Deciziile luate in actuala sesiune a Congresului National al Poporului Chinez ne determina sa facem din nou paralele intre Rusia si China. Timp de multi ani, interesul fata de acest subiect a cunoscut suisuri si coborasuri, in masura gradului in care "experienta chineza" a fost asimilata de elita rusa, care pare fascinata de China.
Teza clasica din anii 1980 a lui Deng Xiaoping, care vorbeste despre "economie liberala plus stabilitate politica", se potriveste bine cu conceptul rus de "democratie suverana". In plus, daca cercetam lucrurile mai in profunzime, ideea chineza se dovedeste motivul ascuns din spatele ideii ruse.
Paralelele ruso-chineze nu sunt prilejuite astazi numai de faptul ca ambele tari simt aproape simultan nevoia de a-si reformula strategiile de dezvoltare. Nu exista similitudini numai intre afacerile lor interne, ci si in politica lor externa. Atitudinea tot mai putin prietenoasa a politicenilor americani fata de China si de Rusia arata ca cele doua tari se confrunta cu o problema similara in relatia cu Occidentul: cum sa construiasca aceste relatii astfel incat sa castige respectul celorlalti si astfel incat Guvernul sa nu capituleze in moduri care vor fi intepretate ca semne de slabiciune a unei mari puteri.
Aici se termina actualele asemanari dintre cele doua tari si incep diferentele. De exemplu, Moscova si Beijingul reactioneaza complet diferit la critica venita din partea Occidentului.
La Moscova, aceasta atitudine critica starneste o uriasa indignare, sentiment in spatele caruia se afla strigatul de "dar de ce nu ne placi?!" urmat de o litanie de laude de sine: suntem atat de deschisi, pasnici, responsabili in ceea ce proiveste soarta lumii, stabili, democratici etc. Cea mai raspandita explicatie a motivului pentru care se intampla asta este ca Rusia s-a ridicat din genunchi, a devenit puternica si provoaca astfel reactii ostile. Totusi, in ciuda acestei scenete geopolitice despre subestimarea maretiei ruse de catre Occident, chinezii raman complet impasibili fata de atitudinea Occidentului. Reactia Beijingului - sau, mai precis, lipsa sa de reactie - poate fi definita astfel: orice ar spune si ar scrie despre noi in Occident, China este mare - noi suntem mai presus de asta.
Si in timp ce Rusia striga "haide, iubeste-ma acum!", China nu spune nimic. Dar face in tacere tot ce trebuie pentru a fi sigura ca luna de miere cu Occidentul va veni. In acest sens, ultimele decizii luate de congresul chinez, si care vizeaza liberalizarea viitoare a intregului sistem politic chinez, vor reprezenta un semnal lipsit de ambiguitate catre Occident: priviti la directia in care evolueaza tara. Conceptiile cu privire la o China "rosie" sau "autoritara" s-ar putea dovedi in curand complet depasite. Schimband directia de dezvoltare a tarii, sau cel putin parand sa faca asta, pragmaticul Beijing nu se concentreaza pe "suveranitatea" sa, ci pe democratizare, o abordare care este bazata in mod fundamental pe intelegerea constienta a faptului ca pur si simplu nu exista alta cale de a inlatura barierele din relatiiile cu Occidentul.
Dar ce se poate spune in aceasta privinta despre Rusia? Ca si inainte, Rusia apreciaza in continuare experienta Chinei, dar numai experienta clasica a trecutului si nu si cea a secolului actual. O experienta pe care China insasi o lasa rapid in urma.
Comentariu publicat de Kommersant Agentia "Rusia la zi"
 Afisari: 978  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Dintre cei doi "cintareti" - unul are vocea cam subtire !   de Arogantu'
democratia si intelighentia   de filatelistu
Intrebari...   de catalin_mattei
nu cred !!!   de VALIN
Rusii au si chinezii n-au   de Nababul123
Rusia si China canta diferit ...   de cotrofelnitza
A r h i v a
  Cele doua Ioane    6 comentarii
  Pentru o Strategie Nationala a Romaniei    14 comentarii
  Legaturi bolnavicioase la TVR    3 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Asemanari tot mai mari intre Rusia si Venezuela    2007-03-02
  Un alt japonez - o alta sansa    2006-12-18
 Top afisari / comentarii 
 Directiva Lenin: pastrati tezaurul Romaniei! (5893 afisari)
 Fiica lui Johnny Depp este grav bolnava (3589 afisari)
 Vagoanele lui Basescu (3401 afisari)
 Casa din lemn cu 15 etaje (2789 afisari)
 Ciudateniile din Bogdanita (2579 afisari)
 Bani pentru partid, varianta PNL (Gorj) (164 afisari)
 Elizabeth Hurley, mireasa de doua ori intr-o saptamana (108 afisari)
 Vioara Stradivarius s-a intors in patrimoniul Ministerul Culturii (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.89732 sec.