Ziua Logo
  Nr. 3874 de joi, 8 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Fuga spre Romania
-- Un tanar din Chisinau alearga in fiecare noapte in jurul blocului spunand ca vrea sa ajunga in UE si sa scape de comunistii lui Voronin * Andrei Ostafi ii indeamna pe moldoveni sa-i urmeze exemplul
Foto: Timpul - Chisinau
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a provocat o adevarata revolutie subterana in Republica Moldova: oamenii din stanga Prutului vor cu tot dinadinsul sa fuga din cea mai saraca tara europeana - fie in Romania, fie in UE. Guvernarea comunista de la Chisinau este din ce in ce mai ingrijorata de acest fenomen al fugii in masa. In ultimele saptamani, comunistii din stanga Prutului au avut reactii virulente la adresa Romaniei. In cursul serii de marti, Guvernul de la Chisinau a publicat un comunicat de presa in care afirma ca Romania submineaza statalitatea si securitatea Republicii Moldova si face apel la UE sa potoleasca Romania. Romania nu va mai deschide birouri consulare in orasele Balti si Cahul din Republica Moldova, in conditiile in care autoritatile de la Chisinau nu mai considera necesara infiintarea acestora, a declarat ieri Andrei Stratan, ministrul moldovean de Externe, transmite Mediafax. Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, ii promitea la 16 ianuarie, omologului sau roman Traian Basescu, ca la Balti si Cahul vor fi deschise birouri consulare.
"Fug in Romania in fiece noapte"
"Era o gluma, fireste, si tot in joaca am iesit din casa si am alergat, doar in slipi, in jurul blocului. Cand m-am intors, le-am spus ca m-am apropiat de Romania si am ras cu totii. Si de atunci fug in fiece noapte. Fug spre Romania", povesteste Andrei Ostafi din Chisinau. Intr-un reportaj publicat saptamana trecuta de ziarul "Timpul" de la Chisinau, Andrei Ostafi povesteste cum alearga in fiecare noapte la ora doua in jurul blocului in care locuieste in semn de protest fata de politica Guvernului comunist. Fiecare cursa inseamna pentru Andrei o apropiere de Romania.
Andrei Ostafi a declarat pentru ziarul "Timpul" ca daca in jurul fiecarui bloc din Chisinau ar fugi, la o ora anume, macar cate o persoana, atunci Chisinaul ar semana cu o urbe in fierbere, numarul alergatorilor s-ar inmulti si lumea va intelege ca e prinsa in capcana si ca trebuie sa iasa cat nu e tarziu. "Iar demnitarii, vazand ca toata tara fuge, vor ameti de atata miscare si vor intra si ei in hora. Vom alerga impreuna, pana ne vom infrati si vom hotari prieteneste ce sa facem mai departe cu tara asta", spune Andrei. Tanarul de 21 de ani a mai declarat pentru publicatia citata: "Eu vad ca in tara asta totul e putred, ca putrezim si noi. Mai mult nu stiu nimic, dar cred ca aceasta e destul ca sa ma simt nemultumit. De aceea si alerg cu tigara in gura, ca sa se inteleaga ca nu sunt un alergator multumit si plin de viata".
Foto: Timpul - ChiSinAu
Alt fel de a protesta al tanarului este "postul mare de joi si vineri". In zilele in care au loc sedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrei mananca numai posmagi. El considera ca, de-ar manca ceva mai bun, ar insemna ca e multumit de viata pe care o duce si de demnitarii care conduc tara. "Dupa sac - si petica, ne spune Andrei, adica dupa Parlament - si cetateni".
Cozile de la Consulatul Romaniei
In mod cert, in Republica Moldova exista o orientare decisiva catre Romania. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, reprezentanta Romaniei la Chisinau a fost pur si simplu asaltata de cetatenii Republicii Moldova care solicitau vize si cetatenie romaneasca. De la inceputul anului, in fata Consulatului Romaniei de la Chisinau se formeaza in fiecare zi cozi imense. La intalnirea din acest an dintre presedintii Traian Basescu si Vladimir Voronin s-a stabilit infiintarea de noi consulate romanesti: unul la Cahul si unul la Balti. Conform Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti in prezent autoritatile romane se afla in stadiul de achizitie a cladirilor in care vor fi infiintate cele doua noi consulate. Presedintele Traian Basescu a declarat saptamana trecuta ca exista 800.000 de cereri pentru cetatenie romana venite din Republica Moldova. Avand o populatie de 4,5 milioane locuitori, cifra cererilor de cetatenie indica faptul ca practic din fiecare familie exista cel putin un doritor de cetatenie romaneasca - fiind vorba de persoane active.
Acuzatii de la Chisinau
Guvernul de la Chisinau a afirmat marti seara, in premiera, ca politicile Romaniei ameninta securitatea si stabilitatea nationala a Republicii Moldova cerand in acelasi timp interventia Uniunii Europene, informeaza Rompres. Intr-o declaratie a executivului premierului Vasile Tarlev, difuzata de agentia oficiala Moldpres, Bucurestiul este acuzat ca a exagerat intentionat numarul cererilor de cetatenie romana depuse de moldoveni, iar decizia presedintelui Traian Basescu legata de viitorul Centru European de Vize, gestionat de Romania, este considerata sfidatoare.
"Modul speculativ in care situatia specifica a Republicii Moldova, creata dupa ultima extindere a UE, este utilizata de statul vecin - Romania, este mai mult decat inadmisibil', se afirma in comunicatul Guvernului moldovean. Declaratiile recente ale conducerii Romaniei referitoare la cele 800.000 de cereri de acordare a cetateniei romane, depuse de moldoveni, si asa-numita obligatie a Romaniei de a crea la Chisinau un Centru de Acordare a Vizelor pentru statele UE sunt considerate de Guvernul moldovean "o sfidare nu doar a eforturilor depuse de autoritatile Republicii Moldova pentru facilitarea si, in perspectiva, liberalizarea regimului de vize, ci si a deciziilor statelor membre ale UE".
"In aceste conditii, lipsa de vointa a autoritatilor romane de a semna, cu Republica Moldova, Tratatul politic de baza si Tratatul privind frontiera nu poate fi interpretata decat drept o confirmare a adevaratelor intentii pe care le urmareste conducerea statului vecin. Republica Moldova nu accepta ca viitorul cetatenilor sai sa faca obiectul unor jocuri de culise duplicitare si periculoase, care submineaza securitatea nationala si principiile statalitatii pentru care s-au sacrificat cetatenii moldoveni", se arata in declaratia Guvernului de la Chisinau.
Basescu: "Politica Romaniei nu se schimba"
Consulatul Romaniei de la Chisinau luat cu asalt (Foto: Timpul - ChiSinAu)
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca a luat nota de declaratia prin care Guvernul de la Chisinau cere UE sa readuca Romania in "albia fireasca" a relatiilor de buna vecinatate si a anuntat ca politica fata de Republica Moldova ramane neschimbata, informeaza Mediafax. El a fost intrebat ce interpretare da declaratiei Guvernului de la Chisinau. "Nu fac interpretari, doar iau nota. Politica Romaniei nu se schimba", a spus Basescu. Ministerul Afacerilor Externe a luat nota, dar nu comenteaza deocamdata acuzatiile formulate marti de seful Guvernului de la Chisinau, Vasile Tarlev, potrivit carora politicile Romaniei ameninta securitatea si stabilitatea nationala a Republicii Moldova, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan. Surse oficiale au precizat pentru Rompres ca raspunsul public al Romaniei ar putea fi formulat in perioada urmatoare in urma consultarilor autoritatilor de la Bucuresti responsabile cu politica externa si a unor discutii cu inalti oficiali de la Chisinau. Sursele citate au aratat ca este foarte putin probabil ca acuzatiile la adresa Romaniei formulate in ultima perioada de autoritatile de la Chisinau sa aiba efectul scontat la nivelul Uniunii Europene, ci dimpotriva ar putea dauna relatiilor R. Moldova cu Bruxelles-ul.
George DAMIAN 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
uite cine vorbeste...   de direct
Suna clopotele Unirii!   de hefaistos
Voronin a fugit azi dimineata la Minsk !   de ionion
CHEMARE CATRE ROMANII DINTRE PRUT SI NISTRU   de ionion
Bun baiatul asta,   de the
Haideti acasa frati basarabeni....   de Oroles
Fratii nostrii...   de sovez
Fuge (sare) din lac in put....Saracul   de cucuveaua politruca
Nu cumva suntem mai "modloveni" decat "moldovenii" in a lua o hotarare ?   de ionion
Sa fuga,taica : sa fuga !   de Marius Adrian Porojnicu
Dupa Voronin acum si Guvernul ...   de Liviu2002j
Voronin, baga bine la scafarlie.   de Aladin
Nu-i mai usor sa mute granitza?... Ca e greu sa fugi cu pamant cu tot.   de logofatul de taina
Comunistii raman fara jucarii?   de Contele Makof
A r h i v a
  Valetul presedintelui    17 comentarii
  Votul uninominal in carca Parlamentului    2 comentarii
  Seres si Vosganian audiati de Felix    3 comentarii
  PSD pregateste a treia modificare a Legii referendumului    1 comentariu
  "Nu stiu ce dracu' au oamenii!"    6 comentarii
  Tezaurul exista    9 comentarii
  Securisti contra securisti    10 comentarii
  Fara rock la Sfantul Scaun    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Polemica Liiceanu (13272 afisari)
 Se rupe pisica (3653 afisari)
 Fuga spre Romania (3479 afisari)
 Valetul presedintelui (3428 afisari)
 Tezaurul exista (3071 afisari)
 Kremlinul pregateste o noua doctrina militara (616 afisari)
 Drumuri separate, aceeasi destinatie: Bruxelles (97 afisari)
 Dreamgirls (75 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01598 sec.