Ziua Logo
  Nr. 3872 de marti, 6 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
Centenar Eliade la Academie
"Drum spre universalitate" este titlul expozitiei de carte pe care o va deschide maine Academia Romana pentru a marca implinirea a o suta de ani de la nasterea lui Mircea Eliade. Se vor regasi editii diferite ale volumelor scrise de Eliade, dar si carti despre opera si viata acestuia. (L.D.)
Atelier pe model scotian
In intervalul 5-10 martie, la Teatrul National Timisoara are loc un atelier de arta teatrala sustinut de regizorul Scott Johnston, profesor de actorie la Edinburgh�s Telford College, Scotia. Johnston a montat in SUA, Ungaria, Africa de Sud, Irlanda, Republica Moldova si Romania, unde a revenit " sa predea, sa puna in scena - de mai bine de 40 de ori. La Timisoara, propune proiectul "Device Theatre", un concept lansat de teoreticianulm regizorul si directorul de teatru brazilian Augusto Boal, care gandeste spectacolul intr-o construire de tip "work-in-progress" (de la improvizatii pe o tema data, actorii isi construiesc propria structura dramatica, rezultand astfel un text dramatic, pe de-o parte, si un spectacol, pe de alta parte. (L.I.)
"Marea" irlandezului
"Un lucru care m-a frapat mereu a fost deosebirea dintre cuib si ou, ma refer la caracterul contingent al celui dintai, indiferent cat de bine sau de frumos ar fi alcatuit, si la desavarsirea celui din urma, la deplinatatea lui originara. Inainte de a fi un inceput, un ou este un sfarsit absolut", spune John Banville autorul volumului "Marea", aparut, in Colectia "Babel" a Editurii Nemira in traducerea lui Mihai Miroiu. Irlandezul a fost de altfel recompensat cu celebrul Booker Prize (2005) pentru acest "studiu magistral asupra durerii, a amintirii si a dragostei" dupa cum apreciaza John Sutherland. (L.D.)
"Blaga" in festival
Intre 4 si 6 mai, la Sebes, va avea loc editia a 27-a a Festivalului International "Lucian Blaga" in contextul caruia se orgnizeaza doua concursuri nationale, devenite deja traditionale: concursul de creatie literara si cel de arta plastica si ex-libris. Primul se adreseaza tuturor creatorilor, membri sau nemembri ai uniunilor de creatie, elevilor si studentilor din institutiile de profil, iar cel de-al doilea artistilor plastici, membri sau nemebri UAP si de asemenea elevilor si studentilor din institutiile de profil. Lucrarile vor fi circumscrise in mod special dimensiunilor lirismului si mitologiei blagiene. (D.C.)
A murit Sinka Karoly
Actorul Sinka Karoly a murit la varsta de 73 de ani. A fost unul din cei mai longevivi directori de teatru din tara noastra, conducand Teatrul Maghiar din Timisoara. Iubit nu numai de publicul timisorean, ci de cel din intreaga tara, Sinka Karoly a intreprins nenumarate turnee cu spectacole precum "Ingrijitorul" de Harold Pinter, "Ivanov" de Cehov, "Dupa pauza izbucneste razboiul" de Oldrich Danek si multe altele. Dumnezeu sa-l odihneasca!
 Afisari: 118  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  "Viata mea sexuala"    
  "Vis din New York"    
  Culcer la bara cu Giurgiu    1 comentariu
  Cantecul de lebada al "Lacului..."    
  Ziua si replica    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
 Top afisari / comentarii 
 Mormantul lui Iisus ramane Mormantul Invierii (4701 afisari)
 Iliescu ii taie avantul lui Voiculescu (3065 afisari)
 "Nicolae si Elena Ceausescu sunt la Ghencea" (2969 afisari)
 Mortul decide donarea organelor (2751 afisari)
 Ingerul Alro (2233 afisari)
 Traian Basescu avertizeaza ca dosare importante vor fi finalizate (498 afisari)
 Mona Musca a facut politie politica (146 afisari)
 Mana lunga a KGB (145 afisari)
 Voiculescu crede ca pe Tariceanu il paste suspendarea (138 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01017 sec.