Ziua Logo
  Nr. 3871 de luni, 5 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Procesul comunismului
Paul Dumitrescu, un detinut politic care nu s-a lasat "reeducat"
Are 81 de ani, dar arata mai tanar cu 20. Atletic, inalt, cu un simt al umorului de invidiat si o memorie redutabila, Paul Dumitrescu amesteca cu dezinvoltura franceza si latina. Membru al PNT din 1945, a fost inchis la Malmaizon, Ministerul de Interne, Jilava, Pitesti si Gherla. A dormit pe ciment, in celule fara geamuri la ferestre, s-a trezit deseori invelit cu o plapuma de zapada si cu soareci plimbandu-i-se pe fata. In functie de locul de detentie in care erau tinuti, cei care nu cooperau erau pusi sa alerge intr-un tarc pana cadeau si erau atacati de caini lupi special dresati, fie erau pusi sa-si manance ciorba dintr-un vas pus pe podea, cu mainile legate la spate ori erau obligati sa-si inghita fecalele...
In 1948, Paul Dumitrescu a avut "onoarea" sa "deschida balul Pitestiului" si a fost primul zdrobit in bataie de catre celebrul tortionar Turcanu.
Dupa eliberarea din puscarie, comunistii au incercat in mai multe randuri sa-l racoleze, iar cand au vazut ca n-o scot la capat cu el, i-au oferit pasaport ca sa plece din Romania. "Nu sunt iepuras, sa fug", le-a explicat. Ce l-a tinut in viata? Credinta in Dumnezeu si credinta in oameni.
L-am rugat pe Paul Dumitrescu sa ne povesteasca si despre Bucurestii interbelici in care a crescut, despre modelele tinerilor si despre moravurile de atunci. O istorie ce merita ascultata ca nu cumva uitand-o, sa riscam sa o repetam.
Margarita Geica 
A r h i v a
  Prin ungherele unui iad comunist    1 comentariu
  Marturii peste timp - Corneliu Coposu    5 comentarii
  Arhivele Securitatii despre Patriarhul Justinian    
 Top afisari / comentarii 
 Cartita lui Basescu (6213 afisari)
 Escrocheria "Iisus din Talpiot" (3377 afisari)
 Adevaratul Forrest Gump (2958 afisari)
 Miracolul din Nuevo Laredo (2298 afisari)
 Malpraxis ramas nepedepsit (2247 afisari)
 Efectul Dominoului la Bursa (232 afisari)
 Cresterea economica a Chinei este de neoprit (98 afisari)
 Comisii si comitete (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03327 sec.