Ziua Logo
  Nr. 3871 de luni, 5 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Contractele "baietilor destepti", la CSAT
-- Contractele pentru furnizarea energiei au fost transmise Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), care poate dispune trimiterea lor la Parchet, institutie abilitata sa verifice daca intelegerile au respectat legea si daca este necesara publicarea contractelor, a declarat pentru Mediafax, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Publicarea contractelor ar putea genera "procese interminabile", deoarece nu exista clauze de reziliere sau de declasificare, a afirmat Vosganian. "Toate contractele sunt trimise la CSAT, care poate sa dispuna trimiterea lor catre Parchet. Eu pot sa fac asta daca primesc de la Parchet o solicitare, pentru ca altminteri, orice tentativa a mea de a aborda selectiv contractele va duce la procese interminabile, pentru ca intr-un contract pretul nu este relevant decat intr-un context: ce cantitate este, ce tip de consumator este. (...) Nefiind clauze de reziliere sau de declasificare, mie mi se pare ca incercam sa rezolvam o problema creand altele in aceasta privinta. Orice mi se va cere din partea structurilor abilitate voi pune la dispozitie", a afirmat ministrul Economiei. Vosganian a afirmat, la sfarsitul lunii ianuarie, ca a discutat cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, pe tema prezentarii contractelor de furnizare a energiei electrice, concluzia fiind ca acestea pot fi facute publice doar cu acordul partenerului privat. El a precizat atunci ca, dupa ce va avea un centralizator al tuturor contractelor comerciale, va trimite presedintelui si premierului toate contractele de furnizare a energiei. Practic, in Romania, problema desecretizarii contractelor din energie - care in opinia presedintelui Traian Basescu favorizeaza "baietii destepti" - se discuta de un an si jumatate, majoritatea furnizorilor nefiind de acord cu acest lucru.
Varujan Vosganian considera ca Petrom nu va creste, in acest an, pretul la gaze peste procentul de 14% anuntat de autoritati, calificand compania petroliera drept "un partener rezonabil", dispus sa colaboreze inclusiv la crearea Fondului social, potrivit Mediafax. Potrivit Tratatului de Aderare, Romania trebuie sa alinieze pretul gazelor din productia interna la cel international, ceea ce inseamna o crestere cu 25 de dolari la mia de metri cubi - practic cei 14% de care vorbeste ministrul. In toamna lui 2006, Petrom a impus companiilor de distributie preturi peste nivelul calculat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) pentru gazele din productia interna, ceea ce a dus la majorarea tarifelor finale cu aproximativ 8,5%. Oficialul MEC anticipeaza ca in acest an preturile finale ale gazelor nu vor creste mai mult decat inflatia estimata de BNR la aproximativ 4,3%. "Nimeni nu este singur pe piata si daca noi avem in administrare Romgaz piata se creeaza dupa preturile practicate de aceasta companie, iar Petrom nu poate sa-si stabileasca o politica proprie de preturi", a adaugat Vosganian. Privatizarea complexurilor energetice Craiova, Turceni si Rovinari atrage interesul mai multor companii din Italia, Franta si Germania, iar procesul va incepe in perioada mai-iunie, dupa elaborarea strategiei energetice, a mai declarat Vosganian. Situatia complexurilor energetice a fost ambigua in ultimele trei luni, intrucat, desi au fost transferate prin ordonanta de Guvern la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ele au ramas in administrarea MEC pana la 31 martie, a explicat Vosganian. "Anuntul de privatizare il va face AVAS", a adaugat Vosganian. Ministrul Economiei a mai spus ca, in ce priveste constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, aceasta va fi decisa dupa ce va fi intocmit un nou studiu de fezabilitate, comandat de MEC, dupa ce studiul anterior, realizat de Banca Mondiala, a stabilit ca proiectul nu este necesar si necesita fonduri prea mari. "Am cerut refacerea studiului si am rugat sa se ia in considerare si importanta strategica si o mai buna prognozare a realitatilor din momentul acela", a precizat Vosganian.
Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Nimic despre...''Portile de Fier '' ?   de Marius Adrian Porojnicu
Se mai face o comisie, se mai pune de o sedinta, si tot nimic nu se rezolva !   de Liviu2002j
A r h i v a
  Fara numar de la BNR    
  RWE in priza    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cartita lui Basescu (6213 afisari)
 Escrocheria "Iisus din Talpiot" (3377 afisari)
 Adevaratul Forrest Gump (2958 afisari)
 Miracolul din Nuevo Laredo (2298 afisari)
 Malpraxis ramas nepedepsit (2247 afisari)
 Efectul Dominoului la Bursa (232 afisari)
 Cresterea economica a Chinei este de neoprit (98 afisari)
 Comisii si comitete (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01781 sec.