Ziua Logo
  Nr. 3871 de luni, 5 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Secolul Eliade
-- Mircea Eliade este suficient de cunoscut pentru a nu mai necesita prea multe prezentari, dar nu stiu cat de multa lume stie ca in jurul datei lui de nastere e o intreaga poveste. In enciclopedii, scriitorul, filozoful, istoricul religiilor si profesorul Eliade figureaza ca roman naturalizat in America (1966), care a fost titular al catedrei Sewell L. Avery din 1962 la Universitatea din Chicago, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor. Autor a 30 de volume stiintifice, opere literare si eseuri filozofice traduse in 18 limbi si a circa 1200 de articole si recenzii cu o tematica extrem de variata, foarte bine documentate. Ziceam ca va spun o povestioara...
In biografiile straine, Mircea Eliade figureaza ca s-a nascut in Bucuresti pe 13 martie 1907. Cele romanesti dau ca data de nastere 28 februarie, dupa calendarul iulian, motivand ca in tara noastra calendarul gregorian a fost adoptat de abia in 1924. Dar - exista si un dar - familia lui Eliade il aniversa pe 9 martie (ziua celor 40 de martiri, mai cunoscutii Mucenici in calendarul ortodox), iar Eliade insusi spunea ca aceasta din urma este ziua in care s-a nascut. Sfarsitul s-a intamplat pe 22 aprilie 1986, la Chicago.
Incepand de azi, Radio Romania Cultural (RRC) si Teatrul National Radiofonic (TNR) intra in "Saptamana Mircea Eliade". Zilnic, de luni pana vineri, la pranz, la "Vorba de cultura", Sorin Alexandrescu (un bun cunoscator al operei lui Mircea Eliade), va discuta cu Attila Vizauer si Ema Stere despre viata si creatia celui de la nasterea caruia se implineste un veac pe 9 martie. De luni pana joi, doua seriale radiofonice ii vor delecta pe iubitorii prozei lui Eliade - "Maitreyi" (cu Mirela Gorea si Adrian Pintea in rolurile principale, inregistrare din 1991 difuzata la Radio Romania Actualitati zilnic, cu o jumatate de ora inainte de miezul noptii) si "Pe strada Mantuleasa" (cu Constantin Codrescu, George Constantin, Silviu Stanculescu, inregistrare din 1992 care va putea fi urmarita zilnic la RRC, imediat dupa miezul noptii). La noapte (orele 01.30), RRC va difuza piesa "Iesirea din labirint", iar maine si miercuri "Coloana nesfarsita", respectiv "Iphigenia". Vineri (9 martie), de la orele 15.30 (in reluare, de la miezul noptii), TNR propune la RRC, auditia, in premiera, a piesei intr-un act "1241" (adaptare de Domnica Tundrea), cu Mihai Constantin (in rolul principal), Adrian Titieni, Valentin Uritescu, Ada Simionica s.a., iar pe 11 martie (orele 19.00), o a doua premiera dupa piese din opera autorului - "Oameni si pietre" (adaptare de Cezarina Udrescu), cu Marian Ralea (protagonist), Serban Cellea, Crina Muresan, Florin Anton etc. Ambele spectacole au fost regizate de Cezarina Udrescu si vor fi prezentate de prof. Sorin Alexandrescu. (L.D.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Secolul Eliade   de doctorul
A r h i v a
  Istoria care schimba viata    1 comentariu
  Vremea pitecantropilor in serial    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Cartita lui Basescu (6213 afisari)
 Escrocheria "Iisus din Talpiot" (3377 afisari)
 Adevaratul Forrest Gump (2958 afisari)
 Miracolul din Nuevo Laredo (2298 afisari)
 Malpraxis ramas nepedepsit (2247 afisari)
 Efectul Dominoului la Bursa (232 afisari)
 Cresterea economica a Chinei este de neoprit (98 afisari)
 Comisii si comitete (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01582 sec.