Ziua Logo
  Nr. 3871 de luni, 5 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Batalia pentru europarlamentare
-- In numele respectarii termenului pentru alegerile pentru Parlamentul European, PD a atacat ieri pe doua fronturi. Pe de o parte democratii i-au cerut sefului statului sa amane referendumul uninominal, iar pe de alta parte au sustinut ca se impune suspendarea Comisiei anti-Basescu pana cand reprezentantii Curtii Constitutionale isi vor spune punctul de vedere. Pozitia PD a fost exprimata de doi lideri marcanti ai partidului si apropiati ai presedintelui Traian Basescu: Vasile Blaga si Emil Boc. Mai mult chiar, Blaga a tinut sa mentioneze ca punctul sau de vedere este la fel cu cel al premierul Calin Popescu Tariceanu care a accentuat importanta alegerilor la termen pentru PE.
Cerere catre Basescu
"Am cerut domnului presedinte sa amane referendumul pentru votul uninominal si am vazut un punct de vedere al Presedintiei foarte clar in chemarea partidelor la Cotroceni: vom discuta ce tip de vot uninominal se prefera, inclusiv armonizarea temelor de derulare a refendumului, astfel incat sa nu se amane data de 13 mai", a precizat Vasile Blaga, la emisiunea Pro Vest difuzata ieri de Pro TV. El a amintit" "Sper sa fie depasite toate celelalte divergente si sunt in acest sens elemente care sa sustina punctul meu de vedere astfel incat alegerile europene, pana la urma, totusi, sa se desfasoare pe 13 mai. Si premierul spunea foarte bine: pana la urma, (alegerile europene n.r.) sunt lucrul cel mai important". Liderul democrat a spus ca, la nivel declarativ, toate formatiunile politice, cu exceptia UDMR si PRM, sustin votul uninominal.
PD vrea suspendarea Comisiei
"PD va ataca astazi la Curtea Constitutionala articolele din Regulamentul Parlamentului in baza carora s-a infiintat comisia de ancheta anti-Basescu, considerand ca se impune suspendarea activitatii comisiei pana cand Curtea se va pronunta", a anuntat ieri Emil Boc. El a sustinut ca respectiva comisie este "instituita arbitrar si neconstitutional". Potrivit acestuia, o comisie de ancheta presupune strangerea de date si chemarea la audieri a sefului statului, insa Constitutia precizeaza ca presedintele poate da explicatii numai Parlamentului, nu si unei simple comisii. Liderul PD a sustinut ca se impune chiar suspendarea activitatii acestei comisii, pana la pronuntarea deciziei Curtii Constitutionale, pe motiv ca activitatea forului n-ar mai avea efect juridic daca articolele in baza carora s-a constituit vor fi declarate neconstitutionale. "Demersul opozitiei de infiintare a comisiei de ancheta frizeaza ridicolul", a declarat si democratul Radu Berceanu, care l-a acuzat pe seful acestui for, Dan Voiculescu, ca este un fost "colaborator dovedit al Securitatii" care ar trebui inchis pentru fals in declaratii. (Roxana ANDRONIC, Raluca PAPADOPOL)
PNL ii ironizeaza pe democrati
Deputatul George Scutaru, membru in Biroul Politic Central al PNL, a declarat, ieri, citat de Mediafax, ca democratii ar trebui sa sesizeze la Curtea Constitutionala si "abuzul" presedintelui Traian Basescu fata de Adrian Cioroianu si fata de PNL.
"Comisia de ancheta actioneaza in baza unui mandat dat de Parlament si nu are de ce sa-si intrerupa activitatea pana cand Curtea Constitutionala va analiza contestatia PD", a declarat deputatul liberal. Potrivit acestuia, pentru a demonstra ca doreste sa taxeze orice abuz, PD ar trebui sa sesizeze Curtea si in cazul Adrian Cioroianu, propus de PNL pentru a-l inlocui pe Mihai Ungureanu la MAE. "Acest lucru ar demonstra ca Boc nu face sesizari la Curtea Constitutionala pentru a-si manifesta obedienta fata de Cotroceni. Personal nu ma astept ca democratii sa faca vreo actiune care sa-l deranjeze pe stapanul lor de la Cotroceni", a spus Scutaru. "In ceea ce priveste atitudinea belicoasa a PD-ului fata de alegerile euro-parlamentare, democratii ar trebui sa-l convinga pe Basescu sa-si retraga propriul referendum", a conchis George Scutaru. Pe de alta parte, presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu a apreciat ca "ultimele informatii aparute in presa referitoare la incercarile PD si ale presedintelui Traian Basescu, de cuplare a alegerilor europene cu referendumul pentru votul uninominal, demonstreaza duplicitatea actiunilor si declaratiilor acestora". (R.A.)
Blaga nu va semna pentru amanarea alegerilor
Secretarul general al PD, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca nu va semna o eventuala Hotarare de Guvern prin care sa se amane data alegerilor pentru Parlamentul European.
"Premierul este seful Guvernului si isi poate asuma si singur o astfel de Hotarare de Guvern pe care eu, personal, nu o voi semna insa", a afirmat el, subliniind ca amanarea alegerilor este o decizie politica, ce nu se bazeaza pe considerente de ordin tehnic. Secretarul general al PD a spus ca PSD da dovada de "oportunism si superficialitate" atunci cand sustine ideea amanarii alegerilor pentru Parlamentul European deoarece adevaratul motiv al social democratilor este acela ca "le este frica de rezultat, deoarece au ajuns la jumatatea scorului electoral din 2004 si, pana in mai, vor ajunge pana la un sfert". Pe de alta parte, PD i-a cerut premierului ca decizia privind data alegerilor pentru PE sa tina cont de interesul national, nu de cel al PSD, care doreste amanarea scrutinului. Intrebat ce parere are despre afirmatia premierului Tariceanu, care a spus ca va amana euroalegerile daca nu se va renunta la cele doua referendumuri, secretarul general al PD, Vasile Blaga, a raspuns: "E vorba de o decizie politica. Hai sa nu ascundem decizii politice in spatele unor procedee tehnice. Premierul este seful Guvernului si, la o adica, isi poate asuma si singur o Hotarare de Guvern, pe care eu personal nu o s-o semnez". "Nimeni nu poate ascunde in procedee o decizie politica. Nimeni nu se poate ascunde in spatele altor partide, cand vrea sa ia aceasta decizie. Sa o ia barbateste", a spus Blaga. (R.A.)
Geoana da vina pe Cotroceni
Liderul PSD Mircea Geoana a dat vina pe presedintele Traian Basescu pentru sustinerea pe care o arata social-democratii in favoarea amanarii alegerilor europene.
"In urma cu cateva zile, ati cerut declansarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal la sfarsitul lunii martie. Cand ati facut aceasta propunere nu stiati ca vom avea alegeri pentru Parlamentul European? Iar acum, cand planul dumneavoastra a esuat, cand popularitatea dumneavoastra a scazut dramatic, cand perspectiva suspendarii este tot mai reala, va amintiti de tara si de popor, descoperiti ca partenerii nostri europeni sunt preocupati de cursul evenimentelor in Romania", a precizat liderul PSD intr-o scrisoare deschisa adresata sefului statului. "Este nevoie deci, domnule presedinte, sa clarificam toate aceste acuzatii cu care dumneavoastra si domnul Tariceanu ati umplut spatiul public in ultimele luni. Este nevoie ca oamenii sa stie adevarul, este nevoie sa stim cu totii cine este mincinos, cine este santajist si cine este corupt", a aratat presedintele PSD. Geoana mai afirma ca o campanie electorala pentru alegerile europene poate incepe doar dupa ce criza politica majora declansata de Basescu si Tariceanu va fi rezolvata. Pe de alta parte, vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca incercarea de a estompa actuala criza politica prin organizare alegerilor europene este "nedemna si incorecta". El a spus ca alegerile europarlamentare "nu pot reprezenta un paravan" fata de acuzele pe care presedintele si premierul si le-au adus in mod public. (R.A.)
Asteptarile PSD si PC
Pesedistii au anuntat ca vor participa la consultarile de la Cotroceni privind votul uninominal, insa nu vor abdica de la demersul de suspendare a presedintelui. Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a mentionat ca ii va solicita presedintelui sa renunte la ideea organizarii unui referendum pentru introducerea votului uninominal. El a vorbit si despre mecanismul de concretizare a modalitatii de vot uninominal si "eventuala" reducere a numarului de parlamentari, masuri care trebuie legiferate pentru ca discutia despre votul uninominal sa nu devina "demagogie ieftina". In schimb, conservatorii au spus ca asteapta sa se ajunga la o "selectionare a proiectului de sistem electoral cel mai eficient, echitabil si adecvat conditiilor Romaniei". Consultarile ar trebui sa stabileasca "clar" termenul limita pana la care proiectul privind introducerea sistemului de vot uninominal sa fie votat in Parlament, "pe baza angajamentelor politice". (R.A.)
Udrea neinteresata de PE
Secretarul executiv al PD Elena Udrea nu se gandeste sa candideze in alegerile europene, pentru ca politica se va face "mult timp de aici inainte" in tara, informeaza Mediafax. "Nu, nici nu ma gandesc sa particip. Dupa mine, politica mult timp de aici inainte se face in tara", a spus fostul consilier de stat la Cotroceni. Udrea s-a aflat sambata la Buzau, orasul sau natal, unde a participat alaturi de fiica cea mica a presedintelui, Elena Basescu, la un spectacol intitulat "Pentru dumneavoastra, doamna", organizat de filiala judeteana a femeilor democrate. Cele doua au asistat la eveniment una langa cealalta, iar la imnul PD in interpretarea lui Aurel Tamas, s-au ridicat de pe scaune si s-au prins in hora, alaturi de alti membri ai PD, intre care si vicepresedintele democrat, deputatul Cezar Preda. (R.A.)
Funar: Basescu sa plateasca
Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, va propune, astazi, conducerilor celor doua Camere ale Parlamentului, adoptarea unui proiect de hotarare privind imputarea cheltuielilor referendumului pentru votul uninominal presedintelui Basescu in cazul in care referendumul nu va fi validat. Funar a declarat, ieri, ca in opinia PRM nu este cazul sa fie organizat un referendum pentru votul uninominal in conditiile in care exista patru propuneri legislative la Parlament pe aceasta tema, informeaza Mediafax. In opinia sa, in cazul in care cetatenii nu se vor prezenta la referendum iar acesta nu va fi validat, trebuie sa i se impute initiatorului cheltuielile cu organizarea, estimate la 1000 de miliarde de lei vechi. Senatorul PRM a mai subliniat ca organizarea unui referendum pe tema votului uninominal ar fi o risipa de bani publici. (R.A.)
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Trocul de Ursu Silvia   de cosor ion
Batalia...   de eugcap
Presedintele Basescu daca v-a tine cont   de admiratoare
Cui foloseste aminarea alegerilor europarlamentare?,   de admiratoare
TROCUL.   de ursu livia
votul pentru PE   de cosor ion
Lupta pentru Europarlament   de GGane
A r h i v a
  Cartita lui Basescu    14 comentarii
  Ziaristii la stabor    6 comentarii
  Cutremur in TVR    7 comentarii
  UDMR si PRM apara Rosia Montana    2 comentarii
  Miracolul din Nuevo Laredo    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cartita lui Basescu (6213 afisari)
 Escrocheria "Iisus din Talpiot" (3377 afisari)
 Adevaratul Forrest Gump (2958 afisari)
 Miracolul din Nuevo Laredo (2298 afisari)
 Malpraxis ramas nepedepsit (2247 afisari)
 Efectul Dominoului la Bursa (232 afisari)
 Cresterea economica a Chinei este de neoprit (98 afisari)
 Comisii si comitete (60 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02361 sec.