Ziua Logo
  Nr. 3870 de sambata, 3 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Deschideti portile Romaniei
George DAMIAN 
Oamenii fug de pe mosia lui voda Voronin ca de pe mosia unui boier hapsan si hraparet.
Practic nu mai avem nevoie de nici un sondaj de opinie pentru a afla daca oamenii din stanga Prutului vor sa aiba de-a face cu Romania sau nu. Numarul de 800.000 de cereri pentru cetatenie romana depuse la Ambasada Romaniei din Chisinau face mult mai mult decat orice fel de sondaj de opinie.
Nici nu este de mirare faptul ca orientarea in masa catre Romania din Republica Moldova a trezit o reactie acida la Moscova. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat pentru Rossiiskaia Gazeta: "Cei care incearca sa ne acuze de faptul ca ne folosim de acordarea cetateniei ruse pentru a submina suveranitatea Georgiei, nu se stie din ce motiv, nu acorda atentie situatiei care s-a creat in prezent in Moldova, unde, potrivit unor informatii, are loc o obtinere in masa a cetateniei romane, ca raspuns la propunerile de acordare a acestei cetatenii din partea Bucurestiului. Si acest lucru se intampla intr-o tara care se invecineaza cu un membru al UE, iar partenerii nostri europeni, la fel ca si cei din cadrul NATO nu comenteaza in nici un fel acest proces".
O serie de afirmatii mincinoase sunt promovate cu insistenta in ultima perioada in mass-media de la est de Romania - atat in Rusia, cat si in Ucraina, Transnistria si Republica Moldova. Prima afirmatie falsa: Romania doreste modificarea in forta a frontierelor stabilite prin Tratatul de la Paris din 1947. Argumentul este folosit intens mai ales de mass-media din Ucraina - in speranta ca aceasta minciuna spusa foarte tare si de foarte multe ori ar putea influenta procesul de la Haga privind delimitarea platoului continental al Marii Negre.
A doua afirmatie falsa: situatia actuala nu este o consecinta directa a Pactului Ribbentrop-Molotov (mai bine spus Hitler-Stalin). Aici se incearca tocmai deturnarea originii Republicii Moldova: cei care sustin aceasta teza mai trebuie doar sa ne spuna ca lumea a inceput la 1947 si inainte de asta nu a existat nimic.
A treia afirmatie falsa: existenta unei etnii moldovenesti si a unei limbi moldovenesti. Diabolica instrumentalizare stalinista a dat roade peste aproape un secol si tulbura inca mintile multor oameni. Deocamdata austriecii si elvetienii nu spun ca vorbesc limba austriaca sau elvetiana in loc de limba germana.
Problema lui Voronin nu este de natura lingvistica, istorica sau de drept international. Voronin incearca in prezent sa-l ajunga din urma pe Smirnov in a intra in gratiile Moscovei. Voronin se fereste de Uniunea Europeana cat poate. Intrat intr-un joc al dublei personalitati cu final necunoscut, presedintele de la Chisinau incearca din rasputeri sa-si convinga poporul ca il va duce in Uniunea Europeana. In acelasi timp face tot posibilul pentru a impiedica reformele europene - in justitie, economie sau administratie publica. Nebuloasa problema transnistreana este de fapt cat se poate de limpede: prezenta trupelor ruse determina directia in care se va orienta regiunea.
Oamenii din stanga Prutului au ales: vor in Uniunea Europeana si bat la poarta Ambasadei Romaniei din Chisinau. Amintind de fuga iobagilor de pe o mosie pe alta in cautarea unui trai mai bun sute de mii de oameni vor sa vina in Romania. Indiferent daca Voronin va permite sau nu deschiderea de noi consulate la Cahul si Balti, Romania trebuie sa deschida usa acestor oameni. Asa cum in 1989 Ungaria si Austria au permis germanilor care fugeau de ciuma rosie a marxism-leninismului sa ajunga acasa, in Germania lor.
 Afisari: 1750  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
IN GENERAL SUNT DESCHISE "LA 360 DE GRADE", CA PRIN PARCARI ... :)):)):)) DE 17 ANI ....   de Theodor Constantinescu
Care-i problema, domnilor moderatori ?   de Arogantu'
Re: "Dar deschidetzi poarta...": Te-ai gandit vreodata unde ai fi acum...   de moroianu
nota   de direct
Nu cumva, odinioara, cetatenii din dreapta prutului erau cetateni romani ?   de Europeanul mioritic
inceputul sfarsitului   de simiondan
Cata forta trebuie depusa ....   de ionion
Mesaj catre Moscova :   de ionion
"Deschideti portile Romaniei " - care porti ?   de ionion
Ce cauta atatea lacuste la, despre Basarabia ??   de Aladin
Dar parca erau 3 judete, nu?   de logofatul de taina
Dar deschidetzi poarta...   de roy
A r h i v a
  Uninominalul suprem    9 comentarii
  Dictionare si fantasme    2 comentarii
  Un sondaj care trezeste nedumerire    9 comentarii
  La judecata zilei    6 comentarii
  Romania intre doua focuri    2007-02-17
  Romanii uitati    2007-02-02
  Razboiul mondial - nevoia de energie    2007-01-13
  Cateva cuvinte in favoarea Legii Cultelor    2007-01-06
  Gojdu, Catedrala, Deconspirarea, Icoanele, Tismaneanu    2006-12-30
 Top afisari / comentarii 
 Sarmizegetusa vanduta (7485 afisari)
 SUA si hegemonia mondiala (3808 afisari)
 Polemica Liiceanu (2655 afisari)
 Pledoarie pentru Goma (2100 afisari)
 "Razboiul vorbelor" dintre SUA si Rusia continua la Washington (2012 afisari)
 Constantin DINU comenteaza, la cald, cele mai tari faze ale partidei Poli Timisoara - Dinamo Bucuresti (1-1) (0-1) (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19952 sec.