Ziua Logo
  Nr. 3870 de sambata, 3 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Liber la munca in Spania
-- S-au eliminat vizele de munca * Muncitorii romani vor trebui sa obtina autorizatii de munca de la spanioli
Regatul Spaniei a eliminat vizele de munca pentru cetatenii romani cu contracte mai mari de 180 de zile. Astfel, prin prin Decretul Regal 240 din 16 februarie 2007 (publicat in Monitorul Oficial al Regatului Spaniei in data de 28 februarie 2007) autoritatile spaniole au dispus aplicarea prevederilor Directivei 38/2004/CE pe teritoriul Regatului.
Cetatenii romani care doresc sa lucreze in Spania, indiferent de perioada de timp a contractului de munca, nu vor mai fi obligati sa obtina vize de munca si nici sa depuna la autoritatile spaniole documente referitoare la situatia cazierului judiciar propriu sau prin care sa dovedeasca starea de sanatate (cu exceptia unor cazuri speciale). De asemenea, cetatenilor romani nu li se vor mai elibera carti de rezidenta temporara, ci certificate de inregistrare, care nu vor mai avea limita de timp. Trebuie precizat ca sunt impuse totusi masuri tranzitorii privind accesul la piata fortei de munca din Spania, in sensul ca cetatenii romani vor putea lucra in Spania numai in baza unei autorizatii de munca emisa de autoritatile spaniole competente. "Salutam decizia Regatului Spaniei si promptitudinea cu care autoritatile spaniole au reactionat pentru inlaturarea unor masuri abuzive aplicate cetatenilor romani cu contracte de munca mai mari de 180 de zile. Discriminarile la care au fost supusi romanii pana in prezent au fost eliminate, iar calitatea acestora de cetateni europeni, cu drepturi egale cu cele ale altor lucratori din Uniunea Europeana, a fost recunoscuta", precizeaza Blocul National Sindical. Precizam ca Spania era singura tara din UE care a mentinut, dupa 1 ianuarie, obligativitatea vizelor de munca.
Sindicalistii spun ca, desi problema vizelor de munca in Spania a fost rezolvata, "solicita in continuare Ministrului Afacerilor Externe sa ia masuri pentru sanctionarea purtatorului de cuvant al MAE, Corina Vintan, pentru incercarea de a dezinforma opinia publica si de a musamaliza incompetenta proprie si a altor angajati din acest minister. Este inadmisibil ca angajatii MAE sa prezinte public informatii eronate si sa induca o stare de confuzie pretinzand ca obligatia de obtinere a vizei de munca pentru lucratorii romani este o masura ce se incadreaza in prevederile Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE".
La inceputul lunii februarie 2007, BNS si Aurel Teodorescu (in nume personal) - director al Oficiului pentru Migratia Fotei de Munca au inaintat plangeri catre forurile europene si catre Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene prin care sesizau faptul ca Regatul Spaniei incalca prevederile Directivei 38/2004/CE (a Parlamentului European si a Consiliului privind dreptul la libera circulatie si rezidenta al cetatenilor Uniunii Europene si al membrilor de familie ai acestora in cadrul teritoriului Statelor Membre) si cereau eliminarea obligatiei ca cetatenii romani cu contracte de munca in Spania mai mari de 180 de zile sa obtina vize de munca.
Corina SCARLAT 
 Afisari: 1222  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Aeronavele ultrausoare pot zbura liber    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sarmizegetusa vanduta (7485 afisari)
 SUA si hegemonia mondiala (3808 afisari)
 Polemica Liiceanu (2655 afisari)
 Pledoarie pentru Goma (2100 afisari)
 "Razboiul vorbelor" dintre SUA si Rusia continua la Washington (2012 afisari)
 Constantin DINU comenteaza, la cald, cele mai tari faze ale partidei Poli Timisoara - Dinamo Bucuresti (1-1) (0-1) (104 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00868 sec.