Ziua Logo
  Nr. 3869 de vineri, 2 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Proiecte la pamant
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Este simplu de anticipat ca referendumul pentru alegerile uninominale va esua. Pentru ca reprezinta o diversiune. Si din acest motiv, populatia nu se va prezenta la urne.
Acest ciclu electoral, exceptand aderarea la UE si o reala crestere economica, se caracterizeaza printr-o nemaiintalnita succesiune de proiecte politice nerealizate. Care, dintr-un motiv sau altul, au fost facute pulbere. Aceasta caracteristica este valabila in primul rand pentru institutia prezidentiala, dar nici Puterea ori Opozitia nu fac exceptie. Simpla enumerare a acestor rasunatoare esecuri este elocventa. Cat despre cauze, ele trebuie puse pe seama protagonistilor. Dar si a conjuncturilor.
Intelegand ca a castigat alegerile din 2004, PSD se pregatea de zor, la sfarsitul acelui an, sa-si constituie un guvern. Batuse palma cu UDMR si PC. Basescu a stricat jocurile acestui partid. Definitiv. Fortand, asa cum recunoaste astazi, litera Constitutiei, a alcatuit o altfel de aritmetica politica. Din care PSD, caruia i se scadea numarul de parlamentari PC - pe atunci PUR - iesea perdant. Cu un mandat mai putin fata de Alianta DA. Astfel, a fost consumat primul proiect esuat. Constient ca noua coalitie instalata la guvernare nu dispunea, nici la Camera, nici la Senat, de o majoritate confortabila, Basescu a lansat, inca din ianuarie 2005, un alt proiect esuat. Cel al anticipatelor. Dupa ce, in vara aceluiasi an, devenise limpede ca orice amanare nu conducea decat la acelasi tip de divizare a electoratului, in ciuda insistentelor lui Basescu, PNL a refuzat sa mai crediteze ideea declansarii unei crize politice care sa conduca la anticipate. A urmat un nou esec prezidential, atunci cand Traian Basescu a intentionat sa forteze transformarea sistemului bicameral intr-unul unicameral. Pur si simplu, pentru ca nu s-a bucurat de sustinerea necesara. Nici macar din partea PD. In succesiunea marilor proiecte politice esuate trebuie plasata si ideea, tot prezidentiala, a construirii unui mare partid popular prin fuziunea dintre PNL si PD. Considerand ca struto-camila politica nu poate rezista intr-un sistem rational, liberalii au refuzat fuziunea. Astfel incat doar PD s-a transformat, peste noapte, din ratiuni de pragmatism vecin cu oportunismul politic, din partidulet socialist in partidulet popular. Si urmatorul proiect esuat a fost elaborat tot la Cotroceni. Confiscarea PNL prin schimbarea conducerii, instrumentul fiind consilierul prezidential Theodor Stolojan. Dupa ingroparea acestei sperante, a urmat alta. Ruperea PNL si crearea unui puternic partid liberal care sa-i lase fara substanta pe sustinatorii lui Tariceanu. Jucaria nu a functionat. PLD este doar o anexa PD care se poate oricand transforma intr-o piatra de moara. Acelasi Basescu a mai incercat sa obtina o demisie a lui Tariceanu, punand in acest scop in miscare intregul aparat de propaganda disponibil, plus acea parte a Justitiei care este aservita si coordonata direct de Monica Macovei. Dar liderul PNL a rezistat. Iesind chiar intarit. Urmatoarea miscare poate fi fatala. Innebunit de lantul de esecuri, Basescu incearca sa umileasca si sa culpabilizeze intreg Parlamentul. Dar prima putere in stat riposteaza, amenintandu-l cu suspendarea si demiterea. Si astfel, laboratorul politic de la Cotroceni mai oua o margea. La disperare. Si anume, un referendum pentru alegerile uninominale. Incercand, astfel, sa blocheze un alt referendum. Cel preconizat pentru demiterea presedintelui.
Este simplu de anticipat ca referendumul pentru alegerile uninominale va esua. Pentru ca reprezinta o diversiune. Si, din acest motiv, populatia nu se va prezenta la urne. Dar celalalt proiect al demiterii presedintelui? Si el va esua, intrucat Curtea Constitutionala s-a opus noii Legi a referendumului. Ramane de vazut daca, intre atatea si atatea obiective neatinse, cel al suspendarii sine die a presedintelui va fi atins.
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
!!! - Sfirsitul fardarilor - ???   de jan dinu
Ati descris foarte corect si documentat "genialitatea" politica a MICULUI Pinochio !   de mikele durul
Punem pariu?   de m_maria
Sunteti mult deplasat in aprecieri....!!   de Manga
tanti Constitutia are o parere diversa   de andreifodor
Nu inteleg de ce nu striga nimeni "traiasca Marean, presedintele ...care este !"   de Tzepelica
Incurci borcanele.   de martinica
SRS   de cosor ion
D-le SRS   de cosor ion
Presedintele "jucator"   de vida clara
angela merge mai departe   de niculina
A r h i v a
  Silentioasa agonie    2007-02-28
  Sfidarea    2007-02-27
  Oculta    2007-02-26
  Sah fara mat    2007-02-23
  Succesor pentru presedintele recuperator    2007-02-22
 Top afisari / comentarii 
 Furia lui Cozma (5639 afisari)
 Ochiul lui Videanu (3612 afisari)
 Al treilea proiect de Cod Penal (2968 afisari)
 Stapanii adevarului (2821 afisari)
 Israel si nostalgia NATO (2243 afisari)
 "Antisemitul" Sacha Baron Cohen, premiat in Israel (212 afisari)
 Opozitia vrea amanarea alegerilor europarlamentare, presedintele si premierul, nu (169 afisari)
 Ministrul Culturii: Proprietarul neposesor a dat in judecata pe posesorul neproprietar (126 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19006 sec.