Ziua Logo
  Nr. 3869 de vineri, 2 martie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Furia lui Cozma
-- Fostul lider al minerilor se destainuie, din Penitenciarul Rahova, despre legaturile pe care le-a avut cu Iliescu, Constantinescu, Radu Vasile si Vadim
Fostul lider al minerilor, Miron Cozma, declara, din puscaria Rahova, ca nu regreta nimic din ce a facut, dar ca ii pare rau, insa, de ceea ce s-a intamplat in legatura cu mineriadele.
"Nu este o mandrie pentru mine", spune el. Cozma il numeste pe fostul sef al statului Ion Iliescu, unul dintre servitorii regimului Ceausescu. Spune despre acesta ca este "un comunist exacerbat dintr-un sistem tortionar". Declara ca presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, si-a facut campanie electorala pe seama lui. Sustine ca a renuntat la serviciile avocatului Viorel Dumitrescu, membru PRM, ca sa termine cu "circul Vadim". "Nu pot sa am vreo legatura cu aceasta creatura", spune Miron Cozma despre Vadim. Declara ca fostul premier Radu Vasile isi doreste documentul semnat la Cozia, deoarece acela este un act incriminatoriu pe care si-a pus semnatura. Povesteste cum "detinea" 75% din sectorul sindical din Romania si cum ii lasa pe ceilalti lideri sa iasa in fata. Acuza "sistemul ticalosit" al ministrului Justitiei. "Macovei spunea ca lupta pentru drepturile omului cand era la APADOR-CH. Acum, ca este ministru, se comporta ca Elena Ceausescu. Fa-l pe ala, inchide-l pe ala", spune ex-liderul din Valea Jiului.
Comunist exacerbat dintr-un sistem tortionar
In cele patru ore petrecute la Penitenciarul Rahova, Cozma nu a avut nici un cuvant de bine pentru Ion Iliescu. "Iliescu a fost unul dintre servitorii regimului Ceausescu. Nu am acceptat de la regimul Iliescu nici o oferta. Cand a vrut sa-mi dea medalie de aur si diploma de revolutionar, i-am spus ca inca din anii '70 am luptat impotriva unora ca el. "Mai bine ma scuip singur decat sa iau de la tine, un comunist, diploma", i-am spus. Am fost intrebat de ce pana acum nu am spus nimic. Cui sa-i spun? Lui Iliescu despre ce a facut Iliescu. Sa spun justitiei lui Iliescu despre ce a facut Iliescu. Multi au trait cu imaginea ca sunt omul lui Iliescu si ca el m-a folosit. Minerii au fost folositi de acesta, Cozma nu. Si de asta face puscarie. Daca eram folosit, eram ministru de Interne, ambasador si altele. Mi-e rusine sa spun ca am participat la Revolutie, ca mi-au murit oameni ca sa-l pun pe Iliescu presedinte. Un comunist exacerbat dintr-un sistem tortionar. De ce a vrut Iliescu sa fiu gratiat? Ca sa recunosc ca sunt vinovat si sa-i preiau lui faptele. El scapa basma curata", declara detinutul.
"Nu mi-e frica sa spun adevarul"
Detinutul Cozma sustine ca face puscarie comunista si ca Traian Basescu este implicat in mineriade. "Stau si ma intreb cum a rezistat Nelson Mandela 27 de ani in puscarie. Si a ajuns apoi presedinte. Cum a rezistat Corneliu Coposu in puscarie. Un om langa care am avut onoarea sa stau in 1991 in prezidiu. Eu fac tot puscarie comunista. Cum este posibil la evenimente de o asemenea maniera sa fiu singurul care este in inchisoare. Basescu este implicat in toate mineriadele. Nu mi-e frica sa spun adevarul. Eu nu am dorit nici un eveniment. Camarasescu a atacat sediile ziarelor. Ce legatura am eu cu asta. Camarasescu a fost securist. Este clar ca Securitatea post-decembrista a facut ce a facut. Normal ca un ziar ca Romania Libera sau Petre Mihai Bacanu deranja atunci. S-a intervenit asupra ziarelor pentru ca aveau curajul sa spuna adevarul", declara Cozma.
"Creatura" Vadim
Fostul lider al minerilor nu l-a uitat nici pe Corneliu Vadim Tudor. "Vadim si-a facut campanie electorala cu mine si de asta mi-a cerut gratierea. Spunea ca daca va fi ales presedinte il va pune liber pe Cozma. A intrebat cineva daca am fost de acord cu acest lucru? De asta l-am dat afara pe Viorel Dumitrescu (membru PRM). Am zis sa termin cu circul Vadim Tudor. Cu toate ca Viorel Dumitrescu trebuia sa munceasca toata viata pentru mine. Oamenii mei i-au dat, in 1997, un miliard jumatate pentru serviciile de avocat. Dar ca sa scap de Vadim am renuntat la el. Politicienii mi-au folosit numele. Si-au facut campanie electorala. Si avocatul meu si-a facut doua mandate de senator, iar eu sunt la puscarie", arata Cozma. El spune ca nu are nici o legatura cu presedintele PRM. "Nu pot sa am vreo legatura cu aceasta creatura. Pentru ca este tot unul dintre cei care l-au ridicat in slavi pe Ceausescu. Nu eu i-am facut poezii lui Ceausescu. Ma refer la Corneliu Vadim Tudor. Eu am fost la partid, la PRM, o singura data, cand am participat la o conferinta. I-am spus atunci lui Vadim ca recunosc ca el este numarul unu in partid, dar sa tina minte ca eu nu sunt numarul doi. I-am zis ca nu sunt ca toti aia din jurul lui, ca sa nu folosesc o expresie prea dura. M-am dus pentru ca a mai spus unele lucruri adevarate si a intervenit pentru mine. I-am spus ca la cate sindicate am eu, pot sa-mi fac o gramada de partide ca ale lui. Dupa aceste discutii a avut o interventie dura impotriva mea. Nu poate exista o relatie intre mine si Corneliu Vadim Tudor", declara fostul lider din Valea Jiului.
Targul gratierii
Cozma spune ca in timpul mandatului lui Emil Constantinescu (foto) i s-a oferit gratierea in schimbul unor declaratii impotriva lui Iliescu.
"Mi s-a propus gratierea in mandatul lui Emil Constantinescu. Am fost dus de la Rahova la IGP. Mi s-a spus ca este bine sa stau la IGP pentru ca este spre binele meu. Acolo am fost tinut in teroare o perioada de timp. Sub pamant. La un moment dat, conditiile s-au schimbat la IGP. Aveam televizor in camera, frigider, cablu tv. Vorbeam la telefon din biroul comandantului. Mi-am dat seama ca se vroia ceva de la mine. Am fost dus in biroul unui procuror de la Parchetul Militar Teritorial. Acesta mi-a spus ca mizeria care mi-a fost aruncata in spate nu-mi apartine si trebuie sa mearga intr-o alta directie. Adica spre Iliescu", sustine Miron Cozma. El spune ca i s-a propus un targ: gratierea in schimbul anumitor declaratii. "Mi-a spus respectivul procuror ca presedintele (Constantinescu) este dispus sa ma gratieze. Trebuia doar sa semnez o declaratie, care era deja batuta la masina, in care se spunea ca eu, la ordinul lui Ion Iliescu, am facut ce-am facut. A fost de fata si avocatul meu, Viorel Dumitrescu. Dar nu puteam sa semnez acel act. Nu puteam sa-l exonerez de raspundere pe Petre Roman. Cumnatul acestuia, Kuki Borislavski, conducea armata. Se stie ce a facut acesta. Nicolae Popa, presedintele Curtii Supreme si judecatorul Corneliu Barsan de la CEDO au dat declaratii in acest sens. Borislavski cara din Universitate dosare pe care le baga in masina. A venit la mine si mi-a dat o carte de vizita pe care scria Kuki Borislavski, locotenent-colonel. O sa o arat cand voi fi liber. Mi-a spus ca este cumnatul lui Petrica si ca trebuie sa discutam. I-am spus ca nu avem ce sa vorbim", spune detinutul Cozma.
Referindu-se la acordul semnat la Cozia, Miron Cozma spune ca Radu Vasile isi doreste acel act. Mai am si alte acte care sunt semnate de Iliescu. Toate la timpul lor. Radu Vasile si-a asumat o obligatie, in scris, pe care nu a respectat-o. Aceea de a nu deschide actiuni in justitie impotriva liderilor de sindicat. Iar acela este un act incriminatoriu.
Omul din spatele sindicatelor
Fostul lider spune ca in 1997, cand a fost arestat, "detinea" 75% din sectorul sindical din Romania. "Chiar sindicate din justitie. Pentru ca si asta a fost unul dintre motivele pentru care trebuia sa fiu neaparat legat. L-am intrebat pe Traian Basescu la unul din termenele de judecata, el fiind martor in proces, daca, in timpul in care era ministrul Transporturilor, Cozma a avut sindicatele din metrou. A spus ca da. A recunoscut ca am avut si sindicatul din CFR, Constructii Metrou. L-am intrebat daca atunci cand era ministrul Transporturilor, a oprit Cozma metroul? Nu stia nimeni ca eu eram lider la metrou, la calea ferata. Nu mi-am facut niciodata campanie, cum isi facea de exemplu Ciorbea si alti lideri sindicali. La oamenii astia le spuneam mari pachete goale pe dinauntru. Ii lasam pe ei sa fie liderii marilor confederatii, iar eu eram Miron Cozma cu 75% din teritoriul sindical. In prezent s-a ajuns ca oamenii sa nu mai reprezinte nimic pe linie sindicala. Institutia sindicala este pe cale de disparitie in Romania, pentru ca politicul a vrut acest lucru".
"Sistemul ticalosit" al lui Macovei
"M-a durut enorm ca un lider de sindicat, Ionel Ciontu (n.r.-condamnat pentru mineriada din 1999), a murit in puscarie. A murit din cauza unui sistem ticalosit al Monicai Macovei. Ea uita ca raspunde personal de penitenciare. Acest lider de sindicat a murit pentru ca nu i s-au acordat ingrijiri medicale in puscarie. Ciontu a avut apa la plamani si a decedat. Mi-a spus cel care statea cu el in camera la Jilava si care acum este la Rahova. A "rupt" usa ca sa vina doctorii sa-l ajute. Cine raspunde ca un om a murit in puscarie pentru ca nu i s-au dat ingrijiri medicale? Cine raspunde ca oamenii s-au spanzurat in hotelul asta de 5 stele (n.r-Penitenciarul Rahova), asa cum l-a numit presa? De bine nu s-au spanzurat", spune acesta. Cozma este nemultumit ca nu se fac anchete in legatura cu penitenciarele. "Acum, in puscarie e mai rau ca pe vremea lui Ceausescu. Banii se folosesc in alte scopuri. Cum au vazut cei de la penitenciar ca o sa vina presa la mine, au luat masuri. Acum mi se zugraveste camera, ca sa nu se vada mizeria in care a stat Cozma. Dureros este ca, pe langa vinovati, sunt foarte multi oameni nevinovati in puscarii. Monica Macovei spunea ca se lupta pentru drepturile omului cand era la APADOR-CH. Acum, ca este ministru, se comporta ca Elena Ceausescu. Fa-l pe ala, inchide-l pe ala", mai spune Miron Cozma.
Pagina realizata de Bogdan GALCA 
 Afisari: 5639  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
Ziarul Ziua ramane un ziar <mare>!   de Adrian v.D.
STIM ... DAR, IMOPRTANT ESTE, CA DE OBICEI, TRANDAFIRUL, ADICA REZULTATUL ...   de Theodor Constantinescu
Despre lamentatii   de Mache
Dar Miron Cozma asta a venit de capul lui ?   de alwis46
SANCTA SIMPLICITAS.   de sofian
Miron Cozma : "Nu mi-e frica sa spun adevarul"   de mikele durul
SCLAVII COMUNISTILOR,VICTIME POSTDECEMBRISTE   de ursu livia
Existenta lui Cozma in puscarie atesta ca in Romania nu se respecta drepturile omului si   de ionion
Cozma este eliberatorul Romaniei !   de ionion
Furia...   de eugcap
unii ar trebui sa verifice ce spune cosma   de Iovescu
lasa lasa bani sa iasa!   de niculina
Mey Miroane...   de John
Bravo Cozma ! Cozma la Cotroceni ! Cozma Presedinte !   de ionion
Un terchea-berchea.   de Aladin
MIRON COZMA ISI MERITA SOARTA SI NU MERITA SA FIE PUS IN LIBERTATE.   de Ioan Danila
A r h i v a
  Ochiul lui Videanu    21 comentarii
  Jocul la ofsaid    5 comentarii
  18 ani de la moartea lui Liviu Babes    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Furia lui Cozma (5639 afisari)
 Ochiul lui Videanu (3612 afisari)
 Al treilea proiect de Cod Penal (2968 afisari)
 Stapanii adevarului (2821 afisari)
 Israel si nostalgia NATO (2243 afisari)
 "Antisemitul" Sacha Baron Cohen, premiat in Israel (212 afisari)
 Opozitia vrea amanarea alegerilor europarlamentare, presedintele si premierul, nu (169 afisari)
 Ministrul Culturii: Proprietarul neposesor a dat in judecata pe posesorul neproprietar (126 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01798 sec.