Ziua Logo
  Nr. 3867 de miercuri, 28 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Agricultura romaneasca, departe de banii europeni
Mihai TANASESCU 
-- In 2007, accesarea si absorbtia Fondurilor Structurale constituie cea mai mare provocare pentru administratia publica, pentru mediul de afaceri, fermieri si sectorul ONG. Integrarea europeana insasi depinde de optimizarea si eficientizarea absorbtiei celor peste 30 de miliarde de euro destinate Romaniei in perioada 2007-2013.
Din cuantumul acestor fonduri, aproximativ 40% sunt alocate domeniului agricol. Peste 14 miliarde de euro sunt destinate investitiilor in dezvoltare rurala. Tot ce ramane de facut este ca cei interesati sa depuna proiecte de finantare la agentiile de plati, insarcinate cu distribuirea banilor europeni.
De la deziderat si pana la fapte concrete este insa cale lunga. Guvernul Tariceanu a intarziat nejustificat de mult promovarea cadrului legislativ si a mecanismelor institutionale necesare pentru ca sistemul agricol romanesc sa poata beneficia de fondurile europene. Agentiile Nationale de Plati nu sunt inca pregatite, desi una din conditiile pentru aderarea Romaniei la UE a fost ca acestea sa functioneze. De asemenea, Planul National Strategic (PNS), cel prin intemediul caruia fermierii vor putea accesa fondurile structurale comunitare, nu a fost inca elaborat. Nici atentionarile oficialilor europeni si nici protestele fermierilor si ale sindicatelor din industria alimentara nu par sa determine Ministerul Agiculturii sa accelereze adoptarea acestor masuri. Aceste intarzieri vor amana foarte mult primele alocari de fonduri structurale.
Guvernul Tariceanu a alocat bugetului Agriculturii pentru 2007 cu 23% mai putin decat anul trecut. Introducerea impozitului pe veniturile din agricultura si diminuarea alocatiilor de la buget vor face ca milioanele de tarani sa fie in imposibilitatea de a mai cultiva pamantul.
Cu toate acestea, Executivul condus de Tariceanu a dat in nenumarate randuri asigurari ca Agricultura este pregatita de integrarea europeana. Intarzierile si balbaielile guvernantilor de la inceput de an au demonstrat ca asigurarile au fost doar promisiuni fara acoperire. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a interzis transhumanta pentru ca asa ar fi vrut UE. Cu toate acestea, normele europene prevad chiar plata unei prime suplimentare agricultorilor din zonele in care cresterea de ovine constituie o activitate traditionala sau contribuie in mod semnificativ la economia rurala.
La fel de invaluite in ceata s-au dovedit a fi masurile necesare pentru comercializarea de catre tarani a produselor alimentare. Deficitul informational si lipsa de transparenta in aplicarea normelor europene pun in dificultate producatorii agricoli.
In pofida unor asteptari fanteziste ale Ministerului Finantelor, un nivel de absortie a fondurilor europene mai mare de 10% in anul 2007 este nerealist. Statistica arata ca statele care au aderat la UE in mai 2004 nu au depasit un grad de absorbtie de 10% din fondurile structurale alocate pentru cresterea competitivitatii, pana la sfarsitul anului 2006. In acelasi timp insa, o rata de absorbtie sub 40% transforma tara noastra intr-un contribuitor net la bugetul Uniunii.
Lipsa de preocupare pentru informarea cetatenilor din mediul rural asupra modului in care pot fi accesate fondurile europe duce la utilizarea ineficienta a banilor comunitari. In aceste conditii, programele destinate imbunatatirii performantelor din domeniul agricol vor ramane intentii frumoase insirate pe hartie oficiala, in timp ce starea agriculturii romanesti va continua sa se deterioreze.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Da' mie de ce nu-mi dau'napoi vacile,caru' shi plugu' ,'ai taica ?   de Marius Adrian Porojnicu
Infloresc padurile, ciripesc albinele....... acum, vai de taranii buni producatori   de Atamild
A trecut euforia de la 1 ianuarie   de Fox-NewZ
A r h i v a
  Inca un cui in crucea lui Iisus    33 comentarii
  Un succes postum    2 comentarii
  Basescu, intelectualii si poporul    5 comentarii
  La judecata zilei    11 comentarii
  Inflatia este inca o amenintare    2007-02-21
  Recomandari fara ecou    2007-02-14
  Cum au fost cheltuite trei miliarde de euro?    2007-02-07
  Guvernul, adversarul pietei de capital    2007-01-31
  Deficit ingrijorator pe piata fortei de munca    2007-01-24
 Top afisari / comentarii 
 Otrava pentru procuror (16726 afisari)
 Silentioasa agonie (3942 afisari)
 Iranul promite SUA "o lectie pe masura" (3391 afisari)
 Inca un cui in crucea lui Iisus (2890 afisari)
 Dan Voinea: Ceausescu trebuie deshumat (2641 afisari)
 Contemporaneitatea lui Montaigne, in viziunea lui Theodor Paleologu (194 afisari)
 Dan Voiculescu, seful Comisiei parlamentare de ancheta a presedintelui (173 afisari)
 Doua tablouri semnate Picasso, furate din casa nepoatei (121 afisari)
 Constantin DINU comenteaza, la cald, cele mai tari faze ale meciului Rapid - FC Arges 2-0 (0-0, 0-0) (79 afisari)
 Vitaminele pot ucide (75 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19590 sec.