Ziua Logo
  Nr. 3866 de marti, 27 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Radicalismul celor fara perspectiva
Adrian SEVERIN 
-- O scurta cercetare a reactiilor inregistrate pe forumurile ziarelor conduce la o concluzie socanta: articolele critice fata de Presedinte trezesc reactia negativa furioasa a partizanilor sai si aprobarea entuziasta a celor care il antipatizeaza; articolele laudative la adresa Presedintelui genereaza o reactie inversa - satisfactie printre partizani si revolta printre adversari; articolele critice la adresa intregii clase politice - Presedinte, partide, executiv, Parlament etc. - se bucura de aplauze generale. Concluzia este ca spre a fi popular un discurs trebuie sa-i atace pe toti. Romanii par fericiti sa afle ca toti liderii lor, fara exceptie, sunt ticalosi si ca absolut totul merge prost.
O atare situatie este dovada nevrozei generale care isi are originea in incapacitatea romanilor de a intelege care le sunt perspectivele si de a-si fauri un proiect pentru viitor. Fenomenul se manifesta paroxistic exact in momentul in care Romania este in pozitia de a scapa de angoasele sale securitare odata cu intrarea in NATO si UE. Marele succes al atingerii tintelor euro-atlantice (cumulat cu o gresita gestiune a asteptarilor) ii lasa pe romani fara proiect.
Perioada post-comunista a fost aceea a luptei cu mostenirea vechiului regim in efortul de a face despartirea de el ireversibila. Odata cu intrarea Romaniei in NATO si UE comunismul romanesc a incetat sa mai existe atat ca realitate cat si ca amenintare. Oamenii continua, totusi, sa fie nemultumiti, fara sa inteleaga, insa, cine este noul inamic.
In fapt, din lupta democratiei cu comunismul real invingatoare a iesit oligarhia. Micii oligarhi romani nascuti din si in tranzitie, se tem atat de concurenta libera de pe piata interna europeana, pentru care nu sunt pregatiti, cat si de amenintarea democratiei europene transnationale emergente care vrea sa disciplineze piata transnationala deja constituita. Saracitii tranzitiei - numerosi intr-o societate polarizata - asteapta un Salvator autoritar care sa suplineasca efortul productiv al masei printr-o redistributie haiduceasca, decretand ilicita orice avere si act de justitie orice abuz. Intelectualii vechiului regim care au practicat rezistenta prin cultura, tanjesc dupa un alt despotism observand ca statutul lor social era mai bine protejat de sistemul urat al redistributiei autoritare apt a stabili importanta sociala a muncii fara a recurge la criteriile pietei.
Cu totii - oligarhi de carton, (lumpen) proletariat si intelectuali frustrati - alcatuiesc monstruoasa coalitie a celor fara speranta care, lipsiti de un proiect social, refuza sa evalueze rational ofertele elitei democrate preferand sa isi lege sperantele de liderii autoritar-populisti care, ca si ei, neaga totul si care, spre deosebire de ei, par a avea puterea sa impuna regula demolarii oricarui sistem coerent pe motiv ca este in bloc rau.
Pe o atare linie de gandire, Traian Basescu a fost sustinut doar ca rau capabil sa arate ca toti ceilalti sunt rai. Misiunea odata indeplinita, el va fi retrimis in "frontul ticalosilor" ramanand pentru istorie doar ca element de tranzitie intre extremismul antisistem de ariergarda al PRM (nascut spre a apara fosta nomenclatura comunista refugiata in nationalism) si cel de avangarda al PNG (cripto-fascism reunind pe dezamagitii tuturor categoriilor sociale, indiferent de trecutul lor).
Sa fie oare o noua experienta autoritar-populista (fascista) - din pacate, concordanta cu traditiile antropologice autoritar-egalitariste ale societatii romanesti - inevitabila? Este oare UE suficient de puternica spre a o preveni?
 Afisari: 754  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Icre moiu, oase moi..   de Pacuraras
Re: Furtuna intr-un pahar cu apa. Cum de care elite, oferte, e vorba?   de plongeur.alpin
Se sparge buba ?!   de Liviu2002j
Pai chiar toti sunt nevolinici   de ml
pai ce sa mai previna ue   de Iovescu
Severin si Anti-Severin   de alwis46
Severine, taica !   de Marius Adrian Porojnicu
Furtuna intr-un pahar cu apa   de sandu
drept la replica   de trovator
Analiza excelenta!   de Vanatoru
Care e ?   de Radu Dragan
Era democratiei directe   de AVP
multumesc dle Severin   de dinu
inginerii   de niculina
A r h i v a
  P.F.R.    8 comentarii
  Nationalism comunist nu exista    11 comentarii
  Din nou absolut independentele Polonia si Cehia    5 comentarii
  O dubla problema grava pentru Romania    2 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Democratia dupa sondaje    2007-02-20
  Farsa condamnarii comunismului (III)    2007-02-13
  Farsa condamnarii comunismului (II)    2007-02-06
  Farsa condamnarii comunismului (I)    2007-01-30
  Bolsevismul de dreapta - ideologia trepadusilor puri si simpli (III)    2007-01-23
 Top afisari / comentarii 
 Liicheanu (20148 afisari)
 Sfidarea (4215 afisari)
 Afacerea anticrestina (3293 afisari)
 Ingropati cu acte false (3085 afisari)
 Expertiza psihiatrica pentru Iliescu (2864 afisari)
 Parlamentul discuta suspendarea fara Basescu (387 afisari)
 Pedofil american eliberat conditionat pentru ca a scris o carte (174 afisari)
 'X-treme Eating' (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.18642 sec.