Ziua Logo
  Nr. 3866 de marti, 27 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
Afacerea anticrestina
-- Discovery Channel a confirmat difuzarea unui documentar despre un mormant vechi de 2000 de ani unde au fost inhumati membrii unei familii de evrei, cu care regizorul Simcha Jacobovici si producatorul sau James Cameron spera sa reediteze succesul avut de controversatul roman al lui Dan Brown "Codul lui Da Vinci". Cei doi sustin ca documentarul lor, "Mormantul pierdut al lui Iisus", dublat de lansarea unei carti si de prezentarea unor bizare sicrie la New York, are la baza o serie de investigatii proprii care i-au condus spre ipoteza naucitoare conform careia respectivele ramasite pamantesti ar apartine lui Iisus Hristos si familiei acestuia.
Intrarea in mormantul de la Talpiot
Intr-o conferinta de presa a carei locatie a fost tinuta secreta pana in ultimul moment, Cameron a vorbit ieri, in prezenta specialistilor anonimi din "echipa sa", despre ceea ce lui i se pare a fi "una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile".
Suma investita in acesta productie se ridica la aproximativ patru milioane de dolari, iar cei implicati sunt suspectati ca urmaresc sa se imbogateasca lovind in esenta religiei crestine (Invierea lui Iisus Hristos) chiar in Postul Pastelui, prin preluarea ipotezei promovate si de Dan Brown in "Codul lui Da Vinci" conform careia Iisus Hristos s-ar fi casatorit cu Maria Magdalena si ar fi avut un copil.
Teoria lui Cameron si Jacobovici, un regizor evreu cu cetatenie canadiana, se concentreaza asupra mormantului in interiorul caruia au descoperit zece sicrie cu oase si trei cranii. Sase dintre sicrie aveau gravate numele in interior, nume care au fost traduse ulterior ca Iisus, fiul lui Iosif, Iuda, fiul lui Iisus, Maria, Mariamne (care ar putea fi Maria Magdalena), Iosif si Matei. La vremea descoperirii lor, inscriptiile respective nu au atras atentia nimanui, Autoritatea Israeliana pentru Antichitati (AIA), in arhivele careia s-au aflat pana de curand respectivele sicrie, considerand ca numele erau relativ des intalnite. Prima conexiune cu Sfanta Familie a fost facuta abia 16 ani mai tarziu, cand o echipa a BBC a dat peste sicrie din intamplare in timpul unei filmari. Jacobovici si Cameron au solicitat si efectuarea unor teste ADN, care ar fi stabilit faptul ca intre toti cei inhumati acolo exista legaturi de rudenie, mai putin intre "Iisus" si Mariamne, acest lucru determinandu-i pe cei doi sa traga concluzia ca acestia ar fi fost sot si sotie.
Adevarata poveste
Povestea a inceput in martie 1980, cand Yosef Gat, un arheolog angajat de Autoritatea Israeliana pentru Antichitati, cerceta o camera mortuara descoperita intr-o zona la sud-est de Ierusalim. Zona respectiva, Talpiotul de Est, avea sa devina ultima suburbie a orasului, iar buldozerele constructorilor au dezgropat respectivul sit. Gat a venit, a cercetat si a concluzionat ca acolo se afla un mormant standard evreiesc din vremea Regelui Irod. Yosef Gat a murit in urma cu cativa ani de zile, dar seful lui, profesorul Amos Kloner, spune ca, desi luate impreuna, numele cu pricina "produc o anumita impresie", ele sunt standard. "Exista cel putin alte trei osuare, din aceeasi epoca, cu numele Iisus si nenumarate altele cu Iosif si Maria", spune Kloner.
Pentru profesorul Kloner este imposibil ca respectivul mormant sa gazduiasca Sfanta Familie. "Nu exista nici cea mai vaga posibilitate ca mai multe generatii ale acestei familii care era din Galileea, asa cum se afirma despre Iosif si Maria in Noul Testament, sa fie inmormantate langa Ierusalim. In plus, familia lui Iisus era extrem de saraca, pe cand cea inmormantata aici apartine clasei de mijloc. Nu am nici o indoiala ca este vorba doar despre o pura coincidenta", conchide acesta.
"Credibilitatea lui Simcha este nula"
Simcha Jacobovici
Demersurile lui Cameron si Jacobovici, ca si concluziile lor, sunt pur si simplu ridiculizate de adevaratii experti. "Credibilitatea lui Simcha este nula", precizeaza Joe Zias, care a fost curator la Muzeul Rockefeller din Ierusalim intre 1972 si 1992 si care a participat personal la numararea osuarelor din Talpiot. "Isi bate joc de Biblie... S-a inhaitat cu tipul asta care a facut "Titanicul" sau ceva de genul asta... Ce stie asta despre arheologie? Eu sunt arheolog, dar daca m-as apuca sa scriu o carte despre chirurgia pe creier, lumea s-ar intreba "Cine e baiatul asta?" (...) Proiecte ca acesta iau in bataie de joc meseria de arheolog", a declarat sufocat de revolta Joe Zias pentru publicatia "Newsweek".
In replica, James Cameron a precizat ca nu se pretinde in nici un caz arheolog sau specialist in Biblie. "Eu sunt doar producator. Acest proiect mi s-a parut captivant si cred ca nu putem afirma ca suntem siguri 100% ca acolo se afla Iisus, Mantuitorul". Nici Jacobovici, alias "Indiana Jones", nu mai pare asa sigur pe el in fata potopului de argumente teologice si istorice aduse de adevaratii cunoscatori. "Pana la urma, oamenii sunt liberi sa creada ce vor", precizeaza el. Jacobovici nu este insa cea mai indicata persoana pentru a face lumina in acest caz, mai ales ca are puternice motive personale sa-si doreasca sa "demonstreze" ca familia lui Iisus a fost ingropata acolo. In 2002, Jacobovici a realizat un alt documentar anticrestin, difuzat tot de Discovery, "Iacob, fratele lui Iisus". Spre deosebire de osuarele de la Talpiot, care au fost descoperite de arheologi, "cosciugul lui Iacob", inscriptionat "Iacob, fratele lui Iisus", se aflase in posesia unui comerciant de antichitati, Oded Golan. In ciuda provenientei dubioase, Jacobovici a prezentat sicriul lui Iacob drept unul autentic, documentarul difuzat de Discovery provocand un scandal fara precedent. Autoritatea Israeliana pentru Antichitati a luat atitudine declarand inscriptia drept un fals, iar pe Golan drept un falsificator ordinar. Jacobovici vrea sa demonstreze acum ca sicriul lui Iacob fusese luat anterior din mormantul din Talpiot.
Strategie de marketing
Pr. Constantin Stoica, consilier de presa al Patriarhiei Romane: "Din punct de vedere al dovezilor, argumentatia producatorilor filmului este neconvingatoare neputand sa contracareze evenimentul istoric al Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos. In acest caz, intentia de a crea o controversa in vederea succesului comercial al filmului este clara! Face parte dintr-o strategie de marketing dupa modelul filmului si cartii "Codul lui Da Vinci". Crestinii beneficiaza de dovezi incontestabile care atesta Invierea Mantuitorului Iisus Hristos, consemnate chiar de istoricii timpului, fie evrei sau romani. Observam ca devine obsesiva ideea unei relatii de casatorie intre Iisus Hristos si Maria Magdalena, ceea ce tradeaza un scenariu predefinit care urmareste crearea unor controverse speculate comercial, inclusiv de cei de la Discovery.
Camelia CIOBANU 
 Comentarii: 26 Afiseaza toate comentariile  
Paradox   de Nihilescu
poarta raiului   de simiondan
spuse careva mai jos: Totul nu e decat o lacomie dupa bani. ( si faima )   de Boogey
RASPUNS LA TOATE INTREBARILE   de aron1
Articole cu tendinta:Documentul fantoma si Afacerea crestina   de neumann ramon
Vogelfrei ....pentru Synd   de Calugarul Vasile
ati uitat un lucru   de Liviu Matei
Arheologii evrei contrazic pe Cameron   de apostu
Dovezi despre Iisus   de Maxim
Bun titlu   de gogu TIM
Hristos a inviat din morti cu moartea pre moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le   de GGane
Probabil se apropie ziua scadentei..............   de DianaI
Si chiar daca ar fi adevarat   de morkov
   de diana-andreea
nici arheologii evrei nu cred bazaconiile astea   de invechit
Lupta pentru apararea crestinismului nu a incetat nici o clipa impotriva   de ionion
Nu mor caii cand vor cainii !   de ionion
Afacerea anticrestina   de ionescu
cine vrea mai multe detalii.......   de geek-a-contra
Din nou bucurie mare pentru fanii DaVinci Code   de toni
Totul nu e decat o lacomie dupa bani. ( si faima )   de Aladin
Asa ceva nu exista   de Calugarul Vasile
Crestinismul "vogelfrei"???   de synd
credinta   de niculina
dovezi.....   de Arefu
dovezi   de Arcturus
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Liicheanu (20148 afisari)
 Sfidarea (4215 afisari)
 Afacerea anticrestina (3293 afisari)
 Ingropati cu acte false (3085 afisari)
 Expertiza psihiatrica pentru Iliescu (2864 afisari)
 Parlamentul discuta suspendarea fara Basescu (387 afisari)
 Pedofil american eliberat conditionat pentru ca a scris o carte (174 afisari)
 'X-treme Eating' (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01293 sec.