Ziua Logo
  Nr. 3862 de joi, 22 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Spagile din energie
-- Basescu: ALRO Slatina era obligata sa se prezinte la Ministerul Economiei "cu valiza cu bani" * Seres: "Basescu sa verifice ceea ce se spune in piata, cum ca patru milioane de euro au fost trimisi de ALRO catre consilierii de la Cotroceni" * Stolojan: Sunt "speculatii pure"
ZIUA Foto
Presedintele Traian Basescu a lansat marti seara o serie de acuzatii extrem de grave afirmand ca ALRO Slatina era obligata sa se prezinte la Ministerul Economiei "cu valiza cu bani" pentru a obtine prelungiri de contracte. La randul sau, fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, a declarat ca surse din piata sustin ca banii se duceau de fapt la consilierii lui Traian Basescu. Theodor Stolojan a reactionat si el. Acelasi lucru l-au facut si firmele mentionate de Traian Basescu, ALRO si Energy Holding.
Favorita Cotrocenilor
Nu este prima data cand ALRO Slatina este subiect de scandal politic la nivel inalt. ZIUA a dezvaluit ca producatorul de aluminiu a beneficiat de favorurile lui Theodor Stolojan, care a facut presiuni asupra fostului ministru Seres pentru ca societatea din Slatina sa obtina energie la un pret preferential. De asemenea, pentru ALRO a intervenit chiar si presedintele Traian Basescu, care i-a dat, in acest sens, indicatii lui Codrut Seres. Iata, ca, dupa presiunile lui Stolojan si biletelul trimis ex-ministrului Economiei, seful statului se erijeaza din nou intr-un aparator al ALRO Slatina. Pe de alta parte, energia electrica este unul dintre subiectele preferate ale lui Traian Basescu. Presedintele nu rateaza nici o ocazie de a vorbi despre "baietii destepti" din domeniul afacerilor cu energie electrica. Seful statului uita insa ca "cel mai destept baiat" este chiar Theodor Stolojan. Totodata, Traian Basescu uita ca afacerile cu energie electrica ieftina - respectiv cea produsa de Hidroelectrica si de Nuclearelectrica, au fost demarate cand si el facea parte din guvernele CDR, in perioada 1997-2000. Mai mult, unul dintre artizanii acestui tip de afaceri, conform presei, a fost chiar Radu Berceanu, fost ministru al Industriei si Comertului in cabinetul condus de Radu Vasile.
Patru milioane de euro pentru Cotroceni
Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, a declarat, in replica la afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind banii pe care ALRO ar fi fost obligata sa ii duca la Ministerul Economiei, ca "in piata" se spune ca firma a trimis consilierilor de la Cotroceni patru milioane de euro. "Bani in sacosa nu s-au adus la ministrul Codrut Seres de catre ALRO. Mai degraba Basescu sa verifice ceea ce se spune in piata, cum ca patru milioane de euro au fost trimisi de ALRO catre consilierii de la Cotroceni", a declarat Codrut Seres, citat de Mediafax. "Domnul Basescu este un mincinos. Ar trebui sa rezolve si sa recunoasca ceea ce a scris pe rezolutii si telefoanele pe care le-a dat pentru ALRO, ca sa obtina noi contracte de energie", a mai spus Seres. "Cei de la ALRO veneau la Ministerul Economiei sa-si exprime intentiile privind investitiile pe care au de gand sa le faca in piata de energie, dar de fiecare data cand veneau vorbeau si despre noi contracte, pe care voiau sa le obtina de la producatorii de stat, iar eu le spuneam sa mearga direct la Hidroelectrica si Nuclearelectrica, pentru discutii", a explicat Seres.
Stolojan respinge "insinuarile"
Fostul consilier prezidential Theodor Stolojan a respins ieri vehement "insinuarile" fostului ministru conservator al Economiei Codrut Seres. Acesta din urma a afirmat ca ALRO ar fi trimis consilierilor de la Cotroceni patru milioane de euro. In replica, Theodor Stolojan a sustinut ca fostul ministru Seres a ajuns sa faca "jocul mafiilor din piata energiei electrice". Pe de alta parte, liderul PLD a sustinut, intr-o declaratie remisa presei ieri, ca insinuarile referitoare la persoane din Administratia Prezidentiala sunt "speculatii pure". Fostul consilier prezidential pe probleme economice a mai aratat ca scopul conservatorului Codrut Seres este acela de a intoxica opinia publica, prin intermediul "intoxicarilor" la care recurge. "Regret ca domnul Codrut Seres, cu voie sau fara voie, a ajuns sa faca jocul mafiilor din piata energiei electrice si sa intoxice, astfel, opinia publica", a comentat actualul lider al PLD, Theodor Stolojan.
DNA nu se uita
in gura politicienilor
Directia Nationala Anticoruptie sustine ca agenda de lucru a procurorilor nu se stabileste in functie de declaratiile politicienilor, iar anchetatorii nu sunt obligati sa se sesizeze imediat. Precizarea DNA survine afirmatiilor unor demnitari privind ALRO si facilitarea obtinerii de energie de catre aceasta societate.
"Potrivit Codului de procedura penala, modalitatile prin care organele de urmarire penala pot fi sesizate asupra savarsirii unor infractiuni sunt plangerea, denuntul si sesizarea din oficiu. Plangerea si denuntul sunt moduri de sesizare la indemana oricarei persoane fizice sau juridice care, atunci cand afla de savarsirea unor fapte de natura penala, se poate adresa organelor judiciare. Sesizarea din oficiu reprezinta actul propriu al organelor de urmarire penala cu privire la savarsirea unor infractiuni, in situatia cand acestea afla pe orice alta cale, deci in afara plangerii sau denuntului, de savarsirea unor fapte penale", mai precizeaza DNA.
Totodata, DNA arata ca "afirmatii rostite in spatiul public cu formulari extrem de vagi de tipul se aude, se banuieste, se spune si care contin numai franturi de informatii ambigue despre presupuse infractiuni de coruptie, nu genereaza automat obligatia procurorilor de a se sesiza imediat din oficiu cu privire la presupusele fapte, doar pe baza respectivelor afirmatii". (D.E.A.I.)
ALRO a cumparat contractul cu Hidroelectrica
Acesta a fost preluat de la Energy Holding si este valabil pana in 2013.
"Producatorul de aluminiu ALRO Slatina a achizitionat, in septembrie 2005, contractul cu Hidroelectrica de la Energy Holding, in conditii comerciale si amiabile, in urma unor negocieri directe. Conform contractului, deja valabil pana in 2013, ALRO a preluat obligatiile existente intre Energy Holding si Hidroelectrica, fara sa mai negocieze alte clauze in avantajul sau. Contractul acopera 75% din consumul de energie electrica al companiei", se arata intr-un comunicat al ALRO. Firma precizeaza ca a trimis, in ultimii doi ani, peste 15 scrisori, catre Ministerul Economiei, premier, Consiliul Concurentei, Presedintie si catre alte autoritati guvernamentale, in care a explicat necesitatea obtinerii unor contracte de furnizare a energiei electrice pe termen lung si in care propunea mai multe modele de investitii care ar fi permis ALRO acces constant la electricitate. "Scrisorile care explicau situatia ALRO au fost singurii pasi pe care compania i-a intreprins in relatia cu autoritatile. (...) Respingem cu fermitate orice fel de acuzatii privind orice fel de comisioane platite catre autoritati", a declarat, in comunicat, presedintele Consiliului de Administratie al companiei din Slatina, Christian Wuest. "Toate aceste scrisori au ramas fara raspuns. Scrisorile au reprezentat singura actiune realizata de catre ALRO referitoare la furnizarea de energie electrica", se precizeaza in comunicat. Firma precizeaza ca ALRO este cel mai mare consumator de electricitate din Romania, cu aproape 8% din consumul national de electricitate, si are nevoie de contracte de furnizare pe termen lung si de costuri predictibile, pentru a-si mentine competitivatea pe pietele internationale, combinatul exportand 75% din productie, adica 3% din exportul total al Romaniei.
La randul lor, reprezentantii Energy Holding au declarat ca firma "a decis, in urma unei analize aprofundate a pietei, din motive strict comerciale, sa inceteze derularea contractului cu ALRO Slatina". Contractul de livrare a energiei electrice catre producatorul de aluminiu ALRO Slatina a incetat cu acordul partilor, la 1 octombrie 2005. Actionarul majoritar al Energy Holding este Societe Bancaire Privee Geneva (SBP), o banca elvetiana listata la Bursa de Valori din Z�rich. (G.M.)
Presiunile lui Stolojan
Cristina NICHITUS - ZIUA Foto
ZIUA a dezvaluit, la inceputul lunii februarie, in exclusivitate, presiunile pe care Theodor Stolojan, pe atunci mana dreapta a lui Basescu la Cotroceni, le facea asupra ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, in favoarea ALRO Slatina. De asemenea, ziarul nostru a aratat si increngatura dintre Traian Basescu si "baietii destepti" din domeniul energiei, legatura fiind facuta prin "draga Stolo".
Inca din vara anului 2005, Theodor Stolojan facea, asa cum spuneam, tot felul de presiuni asupra ministrului Economiei de atunci, Codrut Seres, dar si asupra altor functionari din sistem, pentru ca societatea din Slatina sa primeasca energie electrica ieftina, de la companiile energetice nationale Nuclearelectrica si Hidroelectrica. Interesant este ca la momentul acestor interventii, Stolojan era actionar la Alprom, societate care avea sa fuzioneze cu ALRO. Actiunile lui "draga Stolo" erau cunoscute si de presedintele Basescu. Cel care condamna grupurile de interese si sistemul ticalosit. Chiar rezolutia pusa de seful statului pe memoriul ALRO, prin care il atentiona pe ex-ministrul Seres, este o dovada in plus, ca Stolojan avea girul sefului statului pentru a face trafic de influenta in favoarea societatii din Slatina.
Interesant este ca imediat dupa aparitia articolului, Theodor Stolojan ne-a trimis un drept la replica prin care confirma, practic, dezvaluirile ZIUA. Astfel, "cel mai destept baiat" a recunoscut ca, in urma unor sesizari trimise Presedintiei de catre ALRO, a purtat mai multe discutii cu fostul ministru al Economiei si alte persoane cu raspunderi in functionarea sistemului energetic national. In acelasi drept la replica, "draga Stolo" confirma o alta dezvaluire a ziarului nostru. Si anume ca a facut tot ce i-a stat in putinta pentru ca ALRO sa primeasca energie electrica ieftina. Mai trebuie adaugat ca ALRO a fost privatizata pe sistemul PSAL 1, negociator-sef cu Banca Mondiala fiind Traian Basescu, iar reprezentantul Romaniei la Banca Mondiala fiind Theodor Stolojan. (Marian GHITEANU)
Rechizitoriul "spionilor" e aproape gata
Foto: Mediafax
Ancheta privind dosarul privatizarilor strategice, pentru care sunt invinuiti Stamen Stancev (foto), Vadim Benyatov Don, Dorinel Mucea, Radu Mihai Donciu, dar si fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, este aproape de final. Procurorii DIICOT au inceput, ieri, prezentarea materialelor de urmarire penala a inculpatilor, urmand ca in scurt timp, dosarul sa fie trimis in instanta. Primul care a sosit ieri dimineata la Parchetul instantei supreme a fost Radu Mihai Donciu, fostul consilier al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, urmat de Dorinel Mucea si de Stamen Stancev. Dupa intalnirea cu procurorii, consultantul international Stancev a declarat ca experienta din Romania l-a schimbat si l-a facut mai uman. El a adaugat ca a vazut dosarul in care i se aduc acuzatii privind privatizarea Electrica Muntenia Sud cat si probe noi pe care nu le cunostea pana acum. Potrivit anchetatorilor, Stancev (considerat capul retelei de spionaj) si ceilalti membri ai gruparii ar fi comis fapte care au lezat siguranta nationala, avand ca efect prejudicierea intereselor de securiate economica ale statului roman prin distorsionarea grava a mediului concurential intern, cat si afectarea imaginii Romaniei in contextul aderarii la UE. Concret, faptele grupului Stancev ar fi lezat normele impuse in capitolul 6 privind Politica in domeniul concurentei, din Tratatul de Aderare, sustin anchetatorii. La inchiderea editiei, procurorii il chemasera la audieri pe Vadim Benyatov Don pentru a i se prezenta materialul de urmarire penala. (Oana ROTARU)
Tintele preferate de Basescu
Firmele Energy Holding si VA Tech sunt "clienti vechi" ai presedintelui Traian Basescu. De ani de zile, Basescu ataca cele doua firme ca fiind, alaturi de alte cateva, printre cele detinute de "baietii" destepti din domeniul productiei si, mai ales, al comercializarii energiei electrice. Practic, cele doua societati, au avut relatii economice cu furnizorii de energie electrica si, implicit, cu Ministerul Industriei, din 1997 incoace, indiferent de culoarea politica a celor care s-au aflat la carma ministerului sau la conducerea firmelor de productie a energiei electrice - Hidroelectrica sau Nuclearelectrica. Cele doua firme incriminate de Basescu, Energy Holding si VA Tech, au lucrat bine inclusiv atunci cand la carma ministerului s-a aflat pedistul Radu Berceanu, cel de-al doilea ministru al Industriiilor in guvernarea CDR 1997-2000. Atunci, Radu Berceanu i-a succedat in functie lui Calin Popescu-Tariceanu. Recent, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Comertului, declara ca Energy Holding este cel mai mare furnizor privat de energie electrica, avand o cota de piata de 8%, similara cu cea a Hidroelectrica. Astfel, compania se plaseaza pe prima pozitie in randul furnizorilor privati de energie electrica din Romania, potrivit datelor Ministerului Economiei si Comertului. (Marian GHITEANU)
A r h i v a
  Blair o sterge englezeste din Irak    4 comentarii
  PNL pregateste proiectul de retragere a soldatilor romani    
  Pumn in plexul coalitiei anti-Basescu    11 comentarii
  S-au porcait in direct    9 comentarii
  Rast si-a gasit rostul: port la Dunare    
  Pandele contra lui Vanghelie    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Succesor pentru presedintele recuperator (4847 afisari)
 Dezgropati-l pe Ceausescu! (3993 afisari)
 Femeia-profet cu ochi de aur (2692 afisari)
 S-au porcait in direct (2479 afisari)
 Nick Nolte, nauc prin Beverly Hills (2344 afisari)
 Mircea Rednic: "Sunt dezamagit. Am luat doua goluri din faze fixe, este inadmisibil la acest nivel. Atata putem acum, poate vom reusi mai mult la anul". (280 afisari)
 Paris, je t'aime (Orasul iubirii) (203 afisari)
 Romania microbista in fierbere (134 afisari)
 Printul Harry, militar in Irak (108 afisari)
 Autoritatile de la Tighina ridica un memorial al Armatei Sovietice peste osemintele ostasilor romani (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01928 sec.