Ziua Logo
  Nr. 3862 de joi, 22 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Kosovo, departe de un compromis
-- Runda finala a negocierilor dintre Belgrad si Pristina pe marginea statutului Kosovo a debutat, ieri, la Viena, fara ca partile convocate la discutii sa dea semne ca ar putea inclina spre un compromis, in vederea acceptarii solutiei avansate de emisarul ONU in regiune, Martti Ahtisaari, la inceputul lunii februarie.
Belgradul "doreste sa deschida un nou proces de negocieri" in loc sa discute planul Ahtisaari, "aplicabil numai in cazul unui Kosovo independent", a declarat, ieri, reprezentantul Pristinei la discutiile din capitala austriaca, acuzand partea sarba ca incearca sa aduca discutiile in punctul din care au plecat. "Nu respingem planul in totalitate. Respingem numai prevederile care violeaza integritatea teritoriala a Serbiei", au afirmat, in replica, negociatorii sarbi, subliniind ca actioneaza "de buna credinta". Dezamagit de start, emisarul ONU, Martti Ahtisaari, si-a reluat aprecierile pesimiste, exprimate in ajunul inceperii discutiilor, precizand ca, "in ceea ce priveste statutul (Kosovo, n.red.), nimic nu a indicat faptul ca cele doua parti ar fi dispuse sa adopte un alt punct de vedere". Oficialul ONU a respins, pe de alta parte, o eventuala prelungire a discutiilor, de altfel programate sa se incheie la inceputul lunii martie, avertizand ca situatia securitatii regiunii ar putea deveni "problematica in cazul unor amanari perpetue". Desi respinse de Belgrad si partial acceptate de Pristina, propunerile prezentate de Ahtisaari - care forteaza independenta provinciei sarbe, acum majoritar albaneza, fara a mentiona in mod explicit acest lucru - se dovedesc a fi deosebit de atragatoare pentru republicile separatiste din spatiul ex-sovietic, "ministrii de Externe" din Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria reunindu-se, marti, in capitala rusa, pentru a dezbate perspectiva obtinerii statutului de independenta de catre republicile separatiste, declarandu-se dispusi sa adopte modelul Kosovo, "indiferent de atitudinea Occidentului". (A.M.L.)
 Afisari: 350  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
...   de zokibis
A r h i v a
  Rusia ar accepta scutul SUA in Romania    
  Prodi va demisiona din postul de premier    1 comentariu
  Eliberarea grupului Ilascu, sabotata cu implicarea Bucurestilor    1 comentariu
     
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Succesor pentru presedintele recuperator (4847 afisari)
 Dezgropati-l pe Ceausescu! (3993 afisari)
 Femeia-profet cu ochi de aur (2692 afisari)
 S-au porcait in direct (2479 afisari)
 Nick Nolte, nauc prin Beverly Hills (2344 afisari)
 Mircea Rednic: "Sunt dezamagit. Am luat doua goluri din faze fixe, este inadmisibil la acest nivel. Atata putem acum, poate vom reusi mai mult la anul". (280 afisari)
 Paris, je t'aime (Orasul iubirii) (203 afisari)
 Romania microbista in fierbere (134 afisari)
 Printul Harry, militar in Irak (108 afisari)
 Autoritatile de la Tighina ridica un memorial al Armatei Sovietice peste osemintele ostasilor romani (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00891 sec.