Ziua Logo
  Nr. 3861 de miercuri, 21 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Hardau i-a tepuit pe elevi
-- Ministrul Educatiei nu mai tipareste brosurile cu subiecte * Scolarii isi vor xeroxa pe cheltuiala proprie sutele de teste
Foto: Rompres
Mihail Hardau a interzis orice parteneriat intre Inspectoratele scolare Judetene si edituri pentru multiplicarea variantelor de subiect finale la examenele nationale din acest an.
Printr-o nota transmisa ieri dimineata, ministrul Educatiei ii anunta pe toti inspectorii generali ca au obligatia "sa asigure accesul la variantele finale pentru elevii din unitatile de invatamant care nu au conectare la Internet", ori prin distribuirea subiectelor pe suport de hartie, ori prin transpunerea continutului variantelor pe CD si distribuirea sub aceasta forma. Variantele finale de subiecte sunt destinate bibliotecilor scolare, unde vor putea fi consultate de fiecare elev in parte. Daca nu sunt capabili de aceasta operatiune, el le cere demisia, ca in cazul reprezentantilor Inspectoratului scolar Judetean Harghita. �Din motive greu de inteles, judetul Harghita si-a declarat incapacitatea de a face fata acestei operatii simple. Apreciez ca responsabilii din cadrul Inspectoratului scolar Judetean Harghita trebuie sa-si dea demisia", a declarat Hardau.
Inspectoratele n-au bani de hartie si tonner
Autoritatile harghitene au infirmat, luni seara, in dialogul cu ministrul Educatiei, afirmatiile potrivit carora nu ar dispune de fondurile necesare pentru tiparirea subiectelor. Iata ce declara, luni, inspectorul scolar general adjunct Constantin Costea, corespondentului Mediafax: "Este imposibil pentru Inspectoratul Scolar Harghita, din punct de vedere financiar, sa multiplice toate variantele necesare fiecarei unitati de invatamant din judet, de aceea s-a decis ca este mai eficient, operativ si mai ieftin ca fiecare scoala sa-si extraga, de pe Internet, variantele care se potrivesc profilului, si sa le tipareasca pentru elevi".
La randul lor, directorii de scoli spuneau, tot luni, ca este anormal ca unitatile de invatamant, cu fondurile cele mai restranse din intreg sistemul de educatie, sa fie obligate la cheltuieli suplimentare pe care nu au din ce sa le suporte. "Pe ce s-a bazat ministrul Educatiei cand a promis ca vor fi editate brosuri gratuite? De unde sa scoatem bani pentru hartie si tonner, in conditiile in care, doar la scoala noastra sunt zece specialitati, fiecare cu cate 100 de teste, care pot fi tiparite pe cel mai putin 120.000 de coli fata-verso, pentru cei 120 de elevi care sustin, in acest an, examene nationale?", reclama Doru Dobreanu, directorul Colegiului National "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc.
Hardau sustine ca subiectele pentru examenele nationale au fost facute publice "in sprijinul elevilor, oferind gratuitate si egalitate de sansa, ele nefiind sursa de profit pentru tot felul de <<binevoitori>>". Ministrul s-a referit la editurile care au inceput sa comercializeze, fara acordul MEdC, primele variante de subiecte. Hardau a declarat atunci ca nu doreste sa fie implicat in competitia dintre editurile care "induc in eroare" atat pe elevi, cadre didactice, cat si pe parintii, intrucat nu precizau in mod explicit ca variantele publicate nu sunt in forma lor finala.
Audi de 80.000 de euro in loc de brosuri
In final, elevii sunt perdantii, intrucat este imposibil de crezut ca tot vor avea acces la brosurile de la biblioteca. Astfel, ei vor apela tot la buzunarul parintilor, pentru a-si scoate pe suport de hartie variantele de subiecte. Chiar si cei cu Internet acasa vor apela la aceasta metoda. Pentru tiparirea celor 100 de variante afisate la o singura disciplina, un elev de clasa a VIII-a sau XII-a trebuie sa cheltuiasca aproape 200.000 de lei vechi. Dar, cum Testele Nationale se sustin la cel putin trei discipline, iar examenul de bacalaureat - la minim cinci, elevii vor avea de cheltuit intre 600.000 si un milion de lei vechi fiecare. In incheiere, amintim ca ministrul Hardau si-a cumparat in decembrie, din banii Educatiei, o masina de serviciu marca Audi A8, in valoare de 80.000 de euro.
A r h i v a
  Asfalt Buget    1 comentariu
  Franta a liberalizat 62 de meserii pentru romani si bulgari    
  Scandal cat casa la CNAS    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Faptuloiu (4584 afisari)
 Cui i-a dat Voicu Stradivarius-ul pe mana? (3843 afisari)
 De cealalta parte a presei (3388 afisari)
 Planul B impotriva Iranului (2735 afisari)
 Pus la punct (2642 afisari)
 Pumn in plexul coalitiei anti-Basescu (457 afisari)
 S-au porcait in direct (244 afisari)
 Marea Britanie si Danemarca au anuntat azi retragerea trupelor din Irak (204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00896 sec.