Ziua Logo
  Nr. 3861 de miercuri, 21 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Belgradul nu intentioneaza sa cedeze planului Ahtisaari
Statutul Kosovo, negociat la Viena
-- Cu doar o zi inainte de debutul negocierilor finale privind Kosovo, programate sa inceapa astazi, la Viena, emisarul special al ONU, Martti Ahtisaari (foto), s-a declarat dispus sa modifice proiectul Natiunilor Unite vizand statutul regiunii. Decis sa respinga fiecare element al planului Natiunilor Unite, ce presupune crearea "unui alt stat albanez", Belgradul face front comun cu Moscova, Rusia intentionand sa isi exercite dreptul de veto in cazul in care propunerile enuntate de Ahtisaari la inceputul lunii februarie vor ajunge pe masa Consiliului de Securitate, in forma actuala.
"In concordanta cu mandatul primit de la Parlamentul sarb, delegatia noastra va lua pozitie fata de orice element care submineaza integritatea teritoriala si suveranitatea statului sarb", a declarat, ieri, un reprezentant al Belgradului la negocierile de la Viena. "Principala problema este daca vom avea timp de negocieri, sau va fi vorba doar de discutii ce vor amagi publicul", a adaugat consilierul premierului sarb Voislav Kostunita, Aleksandr Simici. Anticipand un start dificil, reprezentantul ONU s-a declarat, ieri, dispus sa accepte
"amendamente" din partea partilor sarba si kosovara pe marginea propunerilor vizand statutul provinciei. Proiectul Natiunilor Unite ar putea fi modificat in contextul in care Belgradul si Pristina vor avansa propuneri reciproc acceptabile, a declarat purtatorul de cuvant de la Biroul mediatorului special al ONU pentru Kosovo (UNOSEK), potrivit Mediafax, subliniind ca oficialii UNOSEK sunt relativ pesimisti in legatura cu progresele ce ar putea fi inregistrate in cadrul rundei de negocieri desfasurate in Capitala austriaca, avand in vedere pozitiile diametral opuse ale partilor convocate la discutii.
Serbia isi pune sperantele in Rusia
Desi versiunea finala a planului Ahtisaari urmeaza sa fie trimisa Consiliului de Securitate al ONU dupa incheierea tratativelor de la Viena, prevazuta pentru 10 martie, premierul sarb, Vojslav Kostunita, spera inca de pe acum intr-o respingere a documentului de catre forul decizional al Natiunilor Unite. Belgradul mizeaza, in special, pe pozitia Moscovei, oficialii rusi amenintand cu exercitarea dreptului de veto in Consiliul de Securitate inca de la prezentarea planului Ahtisaari. "In momentul de fata, trebuie sa continuam sa incercam o apropiere a pozitiilor intre cele doua parti. In caz contrar, daca vom incerca sa fortam o solutie sau alta, ignorand o parte sau alta, atunci chiar nu vor rezolva problema, ci ii vom conferi o alta dimensiune", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov, precizand, pe de alta parte, ca este "prea devreme" ca Rusia sa se pronunte in chestiunea dreptului de veto. Cu toate acestea, analistii nu exclud o schimbare de atitudine din partea Moscovei, in contextul in care "Putin nu intentioneaza o escaladare a tensiunilor cu SUA", potrivit Reuters. (A.M.L.)
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
capul plecat   de Maxim
Cosovo si Romania   de cantemir
Din pacate...   de roy
PUTIN are dreptate... iar Serbia se loveste de un POLITICIAN FINLANDEZ care e anti-rusofil...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Alt Diktat ca-n 1940   de FoxNewZ
A r h i v a
  Polonia si Cehia pun Rusia la colt    6 comentarii
  O carte de exceptie a Presedintelui PE, la Editura Ziua    2 comentarii
  Elicopterele SUA doborate cu rachete de la romani    11 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Faptuloiu (4584 afisari)
 Cui i-a dat Voicu Stradivarius-ul pe mana? (3843 afisari)
 De cealalta parte a presei (3388 afisari)
 Planul B impotriva Iranului (2735 afisari)
 Pus la punct (2642 afisari)
 Pumn in plexul coalitiei anti-Basescu (457 afisari)
 S-au porcait in direct (244 afisari)
 Marea Britanie si Danemarca au anuntat azi retragerea trupelor din Irak (204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00754 sec.