Ziua Logo
  Nr. 3859 de luni, 19 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Accidentati pe credit
-- Sportivii de mare performanta n-au nici asigurari, nici clinici specializate autohtone. Un celebru chirurg ortoped a operat un gimnast la genunchiul sanatos. Institutul National de Medicina Sportiva detine, conform legii, un monopol nejustificat, iar firmele de asigurari nu se inghesuie sa aplice "pachetele" europene. Sporturile cu mare risc din Romania se confrunta cu momente tragice
"Eu imi doresc ca gimnastul sau gimnasta sa fie recuperati. Nu sa ia neaparat bani dupa un accident, Doamne fereste! Vreau ca undeva, pe lumea asta, daca este posibil, sportivul sa fie pus pe picioare in timp util", ne marturisea Adrian Stoica, presedinte al FR Gimnastica. Cert este ca in Romania, piata de asigurari de sanatate sportive este vraiste. Bine, cu exceptia fotbalului, care poate beneficia de alte "pachete" externe. Mai exact, oricat de bogata ar fi federatia, institutie publica, de drept privat, la noi acasa nu poti apela la niste specialisti. De obicei, ortopezi, chirurgi in domeniu, uneori neurochirurgi. "Pana una alta, conform Legii Educatiei Fizice si Sportului (69/2000) - n.r), Institutul National de Medicina Sportiva detine monopolul in domeniu, cu toate ca sunt utilati ca pe vremea de trista amintire. Nu mai avem un sistem de policlinici teritoriale, si chiar specializarea medicina sportiva a fost desfiintata din cadrul IMF. Mi-au trimis deunazi un copil, in conditiile in care noi nu avem medici de lot in Bucuresti: Am de facut un RMN! L-am sunat pe directorul Busneag de la INMS si l-am intrebat ce-ar trebui sa fac cu aceasta trimitere? Nu numai ca nu ma pricep, dar cum poate un "expert" in domeniu sa dea doar un "biletel"? Trebuie cumva facuta o modificare in lege, pentru ca altfel cu acest stat in stat, riscam sa nu mai avem cu cine sa ne mai prezentam in competitii!". Am aflat printre altele, ca o mare personalitate autohtona a chirurgiei ortopedice a efectuat o "artoscopie" unui gimnast. Nimic mai simplu, numai ca durerile persistau! Surpriza: l-a operat la celalalt picior! Vorba Catindatului lui Caragiale: "Picior nevinovat, domnule!". Sau o alta anomalie: Un medic din "gospodaria de profil" cand a fost sa faca o interventie la umarul unei gimnaste celebre. Asta, mai harsait in meserie,
a nimerit umarul defect, dar a insistat ca operatia sa fie facuta de o clinica romano-germana. Specializata! Zis si facut, nu mai precizam suma achitata de FRG, dar din nou gardul era vopsit si inauntru leopardul! Simandicoasa incinta era taman intr-un vestiar adiacent bazinului de inot din cadrul Complexului Sportiv National "Lia Manoliu". Ce sa mai vorbim despre conditii septice si alte chestii care tin de o minima protectie vizavi de microbii care umbla liber in zonele cu public!
Daca mai adaugam ca, acum cativa ani, datorita directorului tehnic al FR Atletism s-au salvat niste sportivi curati si buni. Printre sustinatoarele de efort, suplimentele nutritionale achizitionate de INMS, nu stim prin ce filiera, exista si "un compozant" care era, bine mersi, pe lista neagra. Asta, care conform legilor in vigoare, presupunea doi ani suspendare, iar conform hotararii COSR, pe viata din activitatea sportiva!
Si atunci, ne intrebam, de ce nu se aduc modificarile de rigoare in legea cu pricina, de ce nimeni nu se mai intreaba ce se intampla cu acest stabiliment uitat de lume din strada "Basarabiei"? Pentru ca, putinii profesionisti din zona au cam facut vreo cateva greve!
Iar chestiunea cea mai acuta ar fi ca niste firme de asigurari sa ia in seama si acest domeniu in Romania. "Am avut o relatie cu ARDAF, dar pe acest domeniu n-au nici o formula", a incheiat Adrian Stoica.
n Cristina VLADU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
chirurgul celebru la el acasa!!!!!!!!   de beatle-maniacul
A r h i v a
  Petarde pe gheata    1 comentariu
  "Dubla" pentru Daniel Niculae    
  Fotbalul la Vadim TV!    2 comentarii
  Craiova se muta pe "Extensiv"    
  Ungaria a castigat Turneul Campionilor    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Afara cu PD (4242 afisari)
 Straniul testament al Annei Nicole Smith (4134 afisari)
 Iorgovan: Macovei "e erbivora" (2738 afisari)
 S-a transformat Romania in pasalac nemtesc? (2696 afisari)
 Japca Distrigaz (2585 afisari)
 Osemintele generalului Vaitoianu si maresalului Averescu, furate de Ceausescu (665 afisari)
 Daniel Corogeanu, condamnat la 14 ani de inchisoare: Dumnezeu sa va apere! (313 afisari)
 Adrian Cioroianu la Externe (131 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00984 sec.