Ziua Logo
  Nr. 3853 de luni, 12 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Rascoala albaneza in Kosovo
-- Doua persoane au murit, in noaptea de sambata spre duminica, in urma ranilor suferite din cauza confruntarilor violente intre politie si protestatarii albanezi din Kosovo, relateaza Mediafax. Cele doua victime se numarau printre cele patru persoane ranite grav in cursul incidentelor de sambata seara. In cursul ciocnirilor de sambata au fost raniti usor si doi jandarmi romani din contingentul aflat in Kosovo.
foto: EPA
Fortele ONU si politia au folosit gaze lacrimogene si gloante de cauciuc pentru a dispersa cateva sute de albanezi care protestau fata de planul Natiunilor Unite pentru statutul provinciei, care nu precizeaza in mod clar declararea independentei acesteia.
Politia a deschis focul in momentul in care manifestantii au incercat sa forteze trecerea la o baricada ridicata in apropierea Parlamentului din Pristina. "Este foarte regretabil ca au fost pierdute doua vieti ca rezultat al unei brese de securitate la o cladire guvernamentala", a declarat comandantul politiei ONU din Kosovo, Stephen Curtis. "Demonstrantii au obligat politia sa ia masuri defensive pentru reinstaurarea ordinii", a adaugat el.
Miscarea "Autodeterminare"
Politia a dispersat, sambata, la Pristina, cu gaze lacrimogene circa 2000 de manifestanti kosovari albanezi ai unei miscari partizane unei independente neconditionate a Kosovo. In timpul manifestatiei care a durat peste trei ore, 72 de persoane au fost usor ranite, dintre care 25 au fost plasate in observatie in principalul centru medical din Pristina, a indicat o sursa medicala. Manifestantii, adunati la chemarea miscarii "Autodeterminare" care cere independenta Kosovo fara negocieri cu Serbia, protestau contra planului mediatorului ONU Martti Ahtisaari pentru un nou statut al provinciei sarbe administrate de ONU. Cincisprezece persoane au fost arestate, dintre care trei minori. Cei circa 2000 de manifestanti erau adunati in centrul Pristinei, langa sediul guvernului local pazit de un important dispozitiv al politiei speciale.
Albanezii cer independenta Kosovo
Incidentele de sambata au subliniat temerile occidentale privind riscul producerii de violente in cazul in care nu va fi anuntata in curand o decizie referitoare la statutul provinciei.
In cazul in care va fi adoptat in Consiliul de Securitate, planul ONU pentru Kosovo prezentat la inceputul acestei luni va deschide calea declararii unui stat in Kosovo, la opt ani dupa interventia NATO in Serbia. Unii dintre locuitorii provinciei cu populatie majoritar albaneza sunt nemultumiti insa de prevederile planului privind mentinerea supravegherii europene in Kosovo si cele referitoare la autoguvernarea minoritatii sarbe.
Serbia se opune declararii independentei provinciei, dar albanezii din Kosovo resping revenirea la guvernarea sarba si vor incheierea unei perioade de opt ani in care provincia a fost administrata de ONU. Statele Unite si Uniunea Europeana sustin proiectul ONU prezentat de fostul presedinte finlandez Maarti Ahtisaari, insa Rusia a anuntat ca nu sustine nici o solutie care nu este acceptata de autoritatile de la Belgrad. Ahtisaari i-a invitat pe reprezentantii Serbiei si ai albanezilor din Kosovo la o runda finala de negocieri, organizata la Viena in data de 21 februarie, si spera sa poata prezenta planul in Consiliul de Securitate in luna martie.
Parerea Belgradului
Belgradul este dispus "sa accepte orice" pentru viitorul statut al provinciei Kosovo, cu exceptia unui loc la ONU pentru aceasta si crearea unei armate proprii a provinciei, a declarat principalul consilier al premierului sarb Voislav Kostunita. "Nu cerem decat respectarea actualelor frontiere ale Serbiei. In ceea ce priveste gradul de autonomie al provinciei, suntem dispusi la compromisuri maxime. Albanezii pot avea putere absoluta", a spus Vladeta Jankovici, intr-un interviu publicat de cotidianul Standard. "Pe scurt, am fi dispusi sa acceptam orice, mai putin un loc la ONU si o armata pentru Kosovo", a adaugat Jankovici.
Desi in textul planului nu figureaza cuvantul "independenta", liderii sarbi si albanezi sunt convisi ca acesta va duce la separarea provinciei de Serbia. O astfel de posibilitate ar reprezenta "o incalcare grosolana a Cartei ONU si a Rezolutiei 1.244 adoptata in 1999 de Consiliul de Securitate, care consacra Kosovo drept parte a Serbiei", apreciaza Jankovici. El a precizat ca Belgradul ar fi dispus "chiar sa accepte ca solutia de compromis sa fie limitata in timp si sa poata fi renegociata". (George DAMIAN)
Putin sare pentru Serbia
Rusia se va opune oricarei incercari de a stabili viitorul statut al provinciei Kosovo in absenta unui acord al Serbiei si al etnicilor albanezi din provincie, a declarat, sambata, presedintele rus, Vladimir Putin, informeaza Mediafax.
"Daca vedem ca una dintre parti nu este multumita de solutia propusa, nu vom sustine decizia", a declarat Putin, care participa la conferinta pentru securitate de la M�nchen. "Nu trebuie sa le impunem acorduri, pentru ca vom ajunge intr-un impas daca una dintre partile din acest proces dificil se simte lezata", a adaugat presedintele rus, a carui tara are drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU.
Doi jandarmi raniti la Pristina
Intr-un comunicat al Jandarmeriei se arata ca sambata, incepand cu ora 8, 97 de luptatori din cadrul Detasamentului de Jandarmi din provincia Kosovo au asigurat masurile de ordine publica pe timpul manifestatiei protestatarilor albanezi din Pristina.
In jurul orei 16, un numar mare de manifestanti, aproximativ 4000 de persoane, au incercat patrunderea in forta in incinta Palatului Parlamentului, aruncand cu pietre in fortele de ordine. Jandarmii romani au intervenit ripostand cu substante lacrimogene. In timpul ciocnirilor, doi jandarmi au fost raniti superficial si, la ora actuala, se afla in afara oricarui pericol. Fortele de ordine au preluat controlul, luptatorii romani care au asigurat ordinea publica in zona Palatului Parlamentului incheindu-si misiunea in jurul orelor 22, fara alte incidente. Detasamentul de Jandarmi Romani din Kosovo isi va continua misiunile obisnuite, incepand de astazi, arata Inspectoratul General al Jandarmeriei. (Tudor BORCEA)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Regiunea Kosovasna?   de FoxNewZ
Madam Europa se joaca de-a-l treilea razboi Mare   de briel
A r h i v a
  Serviciile tocana    16 comentarii
  Memorialul Ramnicu Sarat    2 comentarii
  Milut, la Flamanzi    1 comentariu
  Tariceanu il cheama la ordine pe Basescu    16 comentarii
  Stolojan: "Premierul a vrut sa tradeze PD"    6 comentarii
  Felix a descoperit "intelectualii anonimi"    13 comentarii
  PSD iritat de Boc    1 comentariu
  Propunere PLD    1 comentariu
  Va semna? Nu va semna?    8 comentarii
  "Va interveni o acomodare intre agenda UE si cea a Romaniei"    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ultimele momente ale Annei Nicole Smith pe Internet (8580 afisari)
 Un istoric israelian: "Evreii au folosit sangele crestinilor" (5274 afisari)
 Va semna? Nu va semna? (3356 afisari)
 Bataie pe bebelusul de jumatate de miliard de dolari (2406 afisari)
 Serviciile tocana (2358 afisari)
 Parola ideala sau cum sa ne aparam de spionii virtuali (439 afisari)
 Politicienii condamna referendumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc (439 afisari)
 PSD a depus la Parlament documentul suspendarii sefului statului (81 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01112 sec.