Ziua Logo
  Nr. 3852 de sambata, 10 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Batalie pe Muntele Templului din Ierusalim
-- O incercare a israelienilor de a usura accesul la Zidul Plangerii a degenerat in confruntari sangeroase cu palestinienii la Muntele Templului din Ierusalim
Ca in fiecare vineri, mii de musulmani s-au indreptat spre "Al-Aqsa" si "Omar", moscheiele sfinte de pe Muntele Templului, si tot ca de obicei mii de politisti si oameni ai serviciilor speciale israeliene au impanzit locurile, pentru a inabusi eventualele dezordini. Atmosfera in Ierusalimul rasaritean era destul de incinsa datorita zvonurilor privind intentii malefice ale israelienilor de a face sapaturi arheologice sau sa construiasca o esplanada care ar fi periclitat fundatiile Moscheelor sfinte. De mentionat ca locul are pentru lumea islamica o importanta deosebita, de aici s-a inaltat la ceruri profetul Mohammed pentru a primi din mana Ingerului Gabriel Coranul. De ce s-au temut fortele de ordine n-au fost scutite. Desi Politia a limitat accesul la Moschei numai credinciosilor musulmani trecuti de varsta de 45 de ani, totusi foarte multi tineri au patruns pe Esplanada Moscheilor si s-au hartuit cu fortele de ordine. Foarte repede imbrancelile si bolovanii au fost inlocuiti cu gloante de guma, gaze lacrimogene, sticle Molotov si obiecte contondente. Cateva zeci de palestinieni si 15 politisti israelieni au fost raniti. Un grup numeros de palestinieni s-a refugiat si s-a baricadat chiar in Moscheea El-Aqsa, si a fost necesara medierea dintre deputatul arab-israelian Taleb El-Sana si Mose Karadi, comandantul Politiei, pentru ca sa li se permita sa paraseasca in liniste moscheea. Ciocnirile violente s-au extins si in alte locuri din Ierusalimul rasaritean: la Poarta Leilor, Poarta Schem, pe strada Sultan Soliman si pe strada Antonia din interiorul Cetatii. Tosi credinciosii evrei au fost evacuati de la Zidul Plangerii si accesul catre locurile sfinte musulmane, crestine si evreiesti a fost blocat. Demonstratii si manifestari de protest impotriva lucrarilor de langa Moscheile sfinte au avut loc si in Nazaret si alte localitati israeliene populate cu arabi. Desi protestele se multiplica, si vin si din directii internationale, aceste lucrari de constructii vor fi reluate de maine, duminica 11 februarie, a decis premierul Ehud Olmert. Grupul statelor arabe din ONU s-a adresat lui Ban Ki Moon, secretarul general ONU, si Consiliului de Securitate ONU sa intervina urgent pentru incetarea constructiilor israeliene de pe Esplanada Moscheilor.
Pacea de la Mecca
Ciocnirile de pe Muntele Templului s-au desfasurat intr-un moment solemn pentru lumea palestiniana: cele doua miscari principale rivale, Fatah si Hamas, au semnat la Mecca, un acord istoric pentru constituirea unui guvern comun de unitate nationala. Summit-ul dintre Mahmud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene si seful Fatah, si Khaled Meshal si Ismail Haniyeh, sefii Hamas, desfasurat la Mecca, sub patronajul regelui Abdallah al Arabiei Saudite, s-a incheiat cu o victorie palestiniana. Daca acest acord istoric se va mentine si va rezista situatiei atat de complicate din Gaza si Cisiordania, atunci ne putem astepta la un demaraj spectaculos al tratativelor de pace israelo-palestiniene. Acordul semnat la Mecca prevede ca viitorul guvern palestinian va cuprinde noua ministrii Hamas, sase - ministrii Fatah, cinci - independenti (tehnocrati) si patru ministrii provenind din alte formatiuni politice. In trei posturi-cheie se afla personalitati nelegate de niciun partid, Ziad Abu-Amar la Externe, Salem Fayad la Finante si un independent la Interne. Dar prim-ministru va fi tot omul Hamasului, actualul premier Ismail Haniyeh, ceea ce va fi foarte greu de digerat pentru israelieni. Haniyeh a refuzat pana acum sa recunoasca statul Israel.
Tesu SOLOMOVICI 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
KATTY OARE CREZI   de lahovari
De cand trebuie consultata coloana a cincea ...   de evreu mandru din israel
Noi si Ei - never ending story   de Santa-Claus
Un gard, de ce sa fie gard   de Atamild
Date suplimentare....   de roy
Cine a avut perversa ideie de a aseza " locurile sfinte" unul langa altul ?   de Aladin
A-ha. 20 zicea unul pe-aici   de John.Valjean
nu stiu daca e bine ales momentul sa darime Al-Aqsa   de logofatul de taina
A r h i v a
  PD se retrage cu popularii europeni in munti    3 comentarii
  Tariceanu: Lipsa turbulentei prieste Guvernului    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu doi, trei (4233 afisari)
 Eminescu, urmarit de Securitatea austro-ungara (3190 afisari)
 O Doamna si trei nomenclaturisti (2929 afisari)
 Iranul si Irakul, variabile ale aceleiasi ecuatii (2876 afisari)
 Gigi Becali isi cauta stramosul imparat al Bizantului (2569 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01456 sec.