Ziua Logo
  Nr. 3852 de sambata, 10 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Ion Iliescu debuteaza la Sahia
Trecutul politic al lui Ion Iliescu, mai precis perioada in care a facut parte din nomenclatura comunista va face obiectul unui scurtmetraj care va fi gata in aproximativ doua saptamani. Culmea ironiei, scurtmetrajul va fi realizat de catre Studioul cinematografic Sahia Film, studio specializat in filme documentare, inclusiv in cele de propaganda.
Ideea a pornit de la initiativa actualului director al studioului Sahia Film, Marius Iurascu, care a decis sa-i prezinte trecutul politic al lui Ion Iliescu, satul de "lectiile de democratie pe care acesta le da cu maxima ipocrizie dupa 1989". Marius Iurascu spune ca a fost motivat in acest demers aducandu-si aminte de hartuirile la care era supus in vremea comunistilor tatal sau, cunoscutul bariton Emil Iurascu. "Tatal meu nu era lingau, pupincurist si alte asemenea. Cand veneau tovarasii cu propaganda sa-i propuna sa participe la spectacolele acelea cu osanale dedicate tovarasului si tovarasei ii trimitea la plimbare fara alte comentarii", arata Marius Iurascu. Cum baritonul Emil Iurascu purta barba, lucru de neacceptat in aparitiile la televiziunea lui Ceausescu, maestrul era obligat sa cante cu partitura in dreptul fetei, fiind filmat dintr-un anumit unghi astfel incat sa nu i se vada barba, isi aminteste Marius Iurascu. "Alt episod care m-a determinat sa incep acest proiect a fost raportul Tismaneanu, cand am vazut cu cata ardoare apara unii ideologia la care a fost partas, la care a contribuit Ion Iliescu. Practic, filmul este o cronologie a evolutiilor politice ale tovarasului Ion Iliescu pana la metamorfozarea lui in domnul Ion Iliescu", ne-a declarat Marius Iurascu. Scurtmetrajul, intitulat "Sa facem totul", contine imagini de arhiva, preluate inclusiv de la Fondul de film special de la Sahia, care se ocupa de imaginile Ceausestilor. Regizat de Dragos Stanescu, filmul puncteaza pozitia lui Ion Iliescu in fosta nomenclatura de partid. "Generatiile mai tinere vor avea ocazia sa vada ce functii de conducere a ocupat acest om in aparatul de partid inainte de 1989 si ce a facut dupa, pe scena politica romaneasca. Numai daca luam in calcul mineriadele si efectul lor asupra evolutiei Romaniei ca stat de drept, este evident ca Ion Iliescu nu are ce lectii de democratie sa dea nimanui". Pana ce publicul il va vedea pe fostul presedinte al Romaniei aplaudand, e drept, mult mai tanar, dar la fel de zambitor, cuplul Ceausestilor, nu va mai trece mult. Filmul, cu o durata de aproximativ 20 de minute, va fi gata in cel mult doua saptamani. Directorul Sahia Film nu a oferit mai multe amanunte insa ne-a declarat ca are de gand sa liciteze scurtmetrajul unor grupuri media, la un pret de pornire de 20.000 de euro.
In slujba partidului.
Al carei tari?
Ion Iliescu a cunoscut o cariera fulgeratoare in sistemul politic impus de sovietici. Nascut in 1930 in Oltenita, cu "origine muncitoreasca", dupa cum este specificat in fisa sa de cadre. Dupa 23 august 1944 se inscrie in UTC. Membru activ al organizatiei de elevi si, mai tarziu, al organizatiei tineretului progresist si UTM, unde devine membru al Comitetului pe Capitala al UTM, structura de tineret infiintata dupa model sovietic. Se poate constata ca, inca din adolescenta, Iliescu a ales sa se inscrie intr-un organism comunist. In vara lui 1947, pleaca voluntar in Albania in brigada "Vasile Roaita" la munca pe un santier al Cailor Ferate. Astfel de tabere de munca, infiintate si pe teritoriul Romaniei, sunt considerate de expertii sistemelor totalitare drept laboratoarele unde erau formati viitorii exponenti ai regimului. Dupa absolvirea liceului urmeaza admiterea la Politehnica, tot ca membru al CC al UTM sectia "Invatamant Mediu si Superior". De la Facultatea de Hidrotehnica este "cooptat", peste un an, la studii in strainatate, la Moscova. Pe durata studiilor, este secretarul "Sovietului unional al studentilor si aspirantilor romani", organism subordonat ierarhiei sovietice. La 38 de ani devine membru al CC al PCR apoi, in 1971, secretar al CC al PCR, responsabil cu propaganda. Dupa "conflictul" cu Ceausescu, carmaciul a simtit pericolul rivalului agreat de Moscova si-l trimite pe Ion Iliescu secretar al Partidului in Timis, ulterior prim-secretar la Iasi. Abia in 1984 nu mai este membru CC si devine directorul Editurii Tehnice.
Era comunista in 12 episoade
Studioul Sahia Film are in plan si un alt proiect: un ciclu de 12 episoade cu imagini de arhiva nedifuzate inca despre perioada comunista, ce va sluji ca material didactic. "Pentru acest proiect l-am cooptat de operatorul personal al lui Nicolae Ceausescu, Pantelie Tutuleasa. El va avea un rol important pentru ca va povesti despre anii de comunism din doua unghiuri. Unghiul camerei de luat vederi si unghiul operatorului, silit sa imortalizeze pe pelicula aberatiile si cultul Ceausestilor, cu care, fireste, nu era de acord", a precizat Marius Iurascu.
Iliescu: "Toti regretam cate ceva"
Ion Iliescu a reactionat la demersul initiat de directorul Sahia Film, acuzandu-l ca se deda la actiuni de propaganda pe banii statului. "Domnul Iurascu conduce o institutie de stat. Pe banii statului domnia sa vad ca initiaza actiuni de propaganda impotriva mea, ceea ce mi se pare imoral. Cum judeca el moralitatea mea? In acele vremuri, cand altii nu indrazneau sa sufle in front, eu am luat atitudine impotriva sistemului lui Ceausescu. Ar trebui, deci sa fie mai atent cum manipuleaza banii statului si mai decent in declaratii. Nu trebuie sa-mi dea lectii el", ne-a spus Iliescu. La intrebarea daca regreta ceva din trecutul politic al domniei sale, Ion Iliescu ne-a raspuns evaziv: "Toti regretam cate ceva. Dar, in esenta, eu am fost un om vertical, cu un comportament democratic".
Tudor BORCEA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
...banii statului...   de zaza
Pionul . Este deobicei sacrificat in jocul de sah.   de Aladin
Razbunare   de Pionul
A r h i v a
  Bivolaru se apropie de libertate    3 comentarii
  Morris va fi extradat    
  Clanurile "Duduienii" si "Caranii" anihilate    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
  Eternul Pamfil Seicaru    
 Top afisari / comentarii 
 Basescu doi, trei (4233 afisari)
 Eminescu, urmarit de Securitatea austro-ungara (3190 afisari)
 O Doamna si trei nomenclaturisti (2929 afisari)
 Iranul si Irakul, variabile ale aceleiasi ecuatii (2876 afisari)
 Gigi Becali isi cauta stramosul imparat al Bizantului (2569 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01234 sec.