Ziua Logo
  Nr. 3851 de vineri, 9 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Parlamentul vrea scuze de la Basescu
-- Conducerile celor doua Camere s-au simt jignite de afirmatiile presedintelui, conform carora exista "oameni politici care nu fac altceva decat legi pentru infractori"
Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu
Parlamentul i-a cerut ieri presedintelui Traian Basescu, printr-o declaratie, sa-si ceara public scuze pentru "acuzatiile inacceptabile" la adresa Legislativului facute marti, in sedinta de bilant a DNA, considerand ca acestea sunt de o gravitate fara precedent. Demersul Legislativului de a adopta o declaratie care il vizeaza pe seful statului reprezinta o premiera pe scena politica romaneasca. Parlamentarii recunosc insa ca initiativa anti-Basescu nu are efecte.
Conducerile Camerei Deputatilor si a Senatului au catalogat afirmatiile sefului statului drept o incercare de a face presiuni asupra parlamentarilor, motiv pentru care i-au solicitat, "in spiritul si litera Constitutiei", "sa revina public" asupra acestor afirmatii. Doua sunt declaratiile presedintelui care au starnit nemultumirea profunda a Legislativului. Basescu a spus, marti, ca exista "oameni politici care nu fac altceva decat legi pentru infractori", exprimandu-si dezacordul fata de o lege adoptata de Parlament, care acorda unele scutiri de taxe pentru fabricantii autohtoni de bere. Potrivit declaratiei adoptata de conducerile celor doua Camere, "chiar daca in formularea presedintelui nu se face referire explicita la Parlament, ci la oameni politici, presedintele acuza Parlamentul de cardasie cu infractorii, pentru ca a adoptat o anumita lege. Birourile Permanente resping energic o asemenea apreciere".
Lupta anticoruptie
O alta declaratie a presedintelui, considerata "inacceptabila", este cea potrivit careia Parlamentul si-ar arata lipsa de receptivitate la lupta anticoruptie, in contextul adoptarii initiativei legislative care scoate din zona penala nerespectarea regulamentelor de credite. "Am trimis legea inapoi la Parlament. Vreau sa cred ca Parlamentul nu mi-o va trimite inapoi tot asa cum a venit in faza initiala, aratandu-si lipsa de receptivitate la lupta impotriva coruptiei", a spus Basescu marti. "Este nedrept, incorect si jignitor ca un intreg Parlament sa fie acuzat de lipsa de receptivitate in lupta cu coruptia, pentru simpla ipoteza ca o majoritate parlamenara ar putea vota altfel decat isi doreste presedintele Romaniei", se arata in declaratie. Conducerea Parlamentului a catalogat afirmatiile lui Basescu drept "o tentativa neconstitutionala de a impune votul imperativ". Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a precizat ca Declaratia anti-Basescu a intrunit, in cadrul Birourilor Permanente, 18 voturi "pentru", doua "impotriva", ale PD si o abtinere, a PC. Prezentam cateva fragmente din sedinta condurilor reunite ale celor doua Camere. (Raluca PAPADOPOL)
Suspendarea in dubii
PSD da semne ca ar lasa-o mai moale cu suspendarea presedintelui, daca Traian Basescu isi va cere scuze in fata Parlamentului si vrea sa taxeze atitudinea premierului Calin Popescu Tariceanu cu o motiune de cenzura.
"Intai sa isi ceara scuze, dupa care vom analiza si atunci vom decide in consecinta, dar in orice caz vom tine seama de o astfel de atitudine, daca ea se va produce", a afirmat purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, intrebat daca partidul si-ar putea retrage actiunea de suspendare in schimbul scuzelor sefului statului. Diaconescu a mai spus ca procedura de suspendare va continua indiferent de apelul facut de Tariceanu. El a precizat, de asemenea, ca formatiunea sa este decisa sa depuna motiunea de cenzura, precum si sesizarile la Parchet si DNA in ceea ce priveste acuzele pe care si le-au facut reciproc presedintele si premierul, asa cum a anuntat. "Motiunea de cenzura si sesizarile se vor depune si vom ramane consecventi din acest punct de vedere. Suntem hotarati sa ne pastram angajamentul luat de a depune motiunea de cenzura", a spus Diaconescu. Mult mai categoric s-a aratat deputatul PSD Ion Stan, care a solicitat demisia premierului ca solutie "sigura" pentru deblocarea actualei crize politice. El a sustinut ca se impune formarea unui Executiv format din tehnocrati. (R.A.)
Extrase din stenograma sedintei Birourilor Permanente
Cristian Radulescu (PD): "(...) Contextul acesta: este un moment de criza si s-a facut un apel la responsabilitate si concentrare pe adevaratele dominante ale Romaniei. Oare ce facem noi acum aceasta este?... Este o prioritate reala a Romaniei sa-l chemam pe presedinte sa retracteze public ceea ce a spus? Puteti vota acest lucru, parerea mea este ca pentru Parlament nu este oportun si chiar o spun fara sa fac numai o simpla demonstratie de logica".
Valeriu Zgonea (PSD): "(...) as vrea sa-i reamintesc distinsului meu coleg de la PD ca ne aflam intr-o situatie hilara: un coleg de la PD a venit si a contraargumentat impotriva Guvernului si a schimbat optiunea pe vot a doua grupuri parlamentare, care au votat alaturi de dumneavoastra - pentru ca ne referim la un coleg din PD - si o lege care este data pentru patru fabrici de bere autohtone, care sunt in patru zone in care au vorbit patru colegi din PD (...). Cum eu sunt parlamentar si nu pot sa injur in fiecare zi si in fiecare minut, cum imi gandeste cateodata mintea, ca nu sunt pe un teren de fotbal, cred ca asa si domnia-sa ar trebui sa se comporte altfel, mai ales ca aceasta declaratie a facut-o public, intr-un loc in care eu am inteles, ca si foarte multi dintre colegii mei, pana si fiul meu de 8 ani si jumatate a inteles, ca striga la procurori sa-i arestam pe politicieni".
Eugen Nicolicea (PSD): "(...) Deci parerea mea este ca el (Traian Basescu - n. red.) este exponentul unor grupuri de interese din zona bauturii acesteia numita bere.
Nicolae Vacaroiu (PSD): Haideti sa nu..."
Arpad Marton (UDMR): "(...) De altfel, pe analiza textului si a momentului cand a fost facut si pornind de la faptul ca noi am dat numai legi pentru infractori, si nu pentru interesul public, inseamna ca atunci cand am dat Legea DNA-ului, ca este la un bilant al DNA-ului, nu l-am dat pentru interesul public, ci pentru infractori, adica toti membri DNA".
Crin Antonescu (PNL): "(...) Deci, pentru a lupta intr-adevar impotriva coruptiei, pentru a implini visul nostru comun cu Partidul Democrat si cu presedintele Basescu, trebuie sa-i spunem presedintelui Basescu ca nu lupta doar domnia-sa, cu Elena Udrea si cu Adriana Saftoiu, impotriva coruptiei.
Bogdan Olteanu (PNL): Sa se consemneze".
Voiculescu ia de guler intelectualii
Seful PC Dan Voiculescu i-a criticat ieri, in termeni foarte duri, pe intelectualii care au cerut renuntarea la suspendarea presedintelui Basescu. Liderul conservatorilor a tinut sa le spuna ca atat el, cat si garnitura de subalterni care-l inconjoara, sunt tot intelectuali si, in ciuda "diplomelor din strainatate", nu subscriu demersului sustinatorilor lui Basescu.
"Este vorba de un grup de intelectuali care reprezinta doar pe ei insisi. Vreau sa le spun ca si eu sunt intelectual. Si domnul Bogdan Ciuca, si Sergiu Andon si Sabin Cutas. Ei nu vorbesc in numele nostru. Si mai sunt sute de mii de intelectuali", a comentat Voiculescu, laudandu-si cu mandrie insotitorii la conferinta de presa. "Cine va da dreptul sa vorbiti in numele intelectualitatii romanesti? Nu reprezentati intelectualitatea si PC va indeamna la o minima decenta, sa stati acolo unde fiecare v-ati gasit locuri de munca", a continuat Voiculescu sa-i traga la raspundere pe intectualii indrazneti. "De cand sunteti pe lume, domnilor intelectuali, cat bine ati facut pentru poporul roman? Cate locuri de munca ati creat? E inadmisibil ca o mana de oameni sa reprezinte intelectualitatea romana, fara nici un drept", a continuat vehement Voiculescu. De altfel, conservatorul le-a transmis intelectualilor sustinatori ai lui Basescu sa aiba curajul sa-l infrunte intr-o emisiune televizata, pentru ca poporul sa aiba prilejul sa se convinga de adevarata lor valoare. (V.D.)
Argumentele PD
PD considera ca solicitarea Parlamentului catre presedintele Traian Basescu de a-si cere scuze este "excesiva", deoarece seful statului nu s-a referit in criticile sale la institutia Parlamentului. Liderul deputatilor PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a precizat ca, din acest motiv, reprezentantii PD in Birourile Permanente ale celor doua Camere au fost impotriva adoptarii declaratiei anti-Basescu. "In opinia mea, membrii Biroului Permanent si-au pus singuri mana in cap, deoarece exprimarea respectiva era clara, punctuala, se referea la acei oameni politici care sunt in slujba grupurilor de interese si nu la institutia Parlamentului", a afirmat Radulescu. (R.I.P.)
Marko: "Nu scuze, revizuirea parerilor"
Presedintele UDMR Marko Bela a declarat ieri ca scrisoarea Birourilor Permanente ale Parlamentului adresata sefului statului urmareste ca presedintele Traian Basescu sa-si revizuiasca parerea fata de Parlament si nu sa-si ceara scuze. "Nu sunt de acord cu ideea ca cineva sa fie obligat sa-si ceara scuze, dar, cand cineva a avut o afirmatie neadecvata, putem sa solicitam sa-si revizuiasca, sa-si nuanteze parerea exprimata in legatura cu care s-a pronuntat", a precizat Marko. Liderul UDMR a spus ca, in ceea ce priveste scuzele, el nu accepta nici in copilarie sa fie obligat sa-si ceara scuze. (R.G.)
Bolcas: "A jignit Parlamentul"
Vicepresedintele Camerei Deputatilor Lucian Bolcas (PRM) a declarat ieri ca Romania se afla in momentul cel mai periculos pentru o democratie, o criza constitutionala provocata de jignirile grosolane adresate Parlamentului de presedintele Traian Basescu. "Suntem intr-un moment politic extraordinar de complex, provocat, in totalitatea sa, de atitudinea anticonstitutionala a presedintelui Traian Basescu", a mentionat Lucian Bolcas. Deputatul PRM a spus ca "de la o criza politica reprezentata de conflictul dintre PD si PNL, s-a ajuns la o criza institutionala, reprezentata de animozitatile dintre presedintie si guvern, iar acum la o criza constitutionala provocata de jignirile aduse Parlamentului de Traian Basescu". (R.G.)
Voiculescu: "Romania nu este vapor"
Liderul conservatorilor Dan Voiculescu a apreciat ieri ca Declaratia Parlamentului in ceea ce-l priveste pe Basescu este "binevenita", deoarece seful statului trebuie sa inteleaga ca nu poate conduce Romania "cum a condus vaporul". "Presedintele Traian Basescu trebuie sa inteleaga ca Romania nu este vapor si romanii nu sunt marinari. Nu poate conduce Romania asa cum a condus vaporul. Nu poate functiona in Romania democratic, cu un sistem dictatorial. Suntem intr-o tara membra a UE si presedintele are doua alternative: ori isi revine si devine un presedinte conform Constitutiei, mediator, echilibrat, democrat care se consulta cu Parlamentul, Guvernul, sau, probabil, nu va mai fi presedinte", a comentat Voiculescu. (V.D.)
 Comentarii: 20 Afiseaza toate comentariile  
Basescu a gresit!   de Radu.Sabin
O parere, doar atat.   de alwis46
Echipa de soc isi face datoria   de Ratacitul
Astept   de Tereza Popa
Preaiubitul vrea sa vina la Parlament, dar TAMAN MARTI, cand va fi dezbatuta motiunea   de Raquel
O fraza mai tampita ca asta ...   de DanBruma
Corect sa-si ceara scuze daca nu a spus adevarul, dar de data asta l-a spus! Asa e cum a spus marina   de Giculica zbanghiul-turbat
   de Viorel
Basescu si scuze ? poate Basescu si   de ionion
Si Basescu a fost parlamentar si poate ...va mai fi?!   de haritina
Vox populi ,vox dei !   de Marius Adrian Porojnicu
PARLAMENTUL VREA SCUZELE LU' BASESCU !!!   de Marius Adrian Porojnicu
Succes lui Base!   de niculina
"oameni politici care nu fac altceva decat legi pentru infractori"...   de cotrofelnitza
Scuze cui?   de cosor ion
nu trebuie sa-si ceara scuze   de terentehaiducul
   de CALUGARUL
PROMISIUNI IN CAMPANIA ELECTORALA!!   de mamaie
Parlamentul vrea scuze   de GGane
hmmm   de George-Felix
A r h i v a
  Lacomia EvZ.    8 comentarii
  Groparul Directiei Generale Anticoruptie    
  Arestat la Bucuresti in scandalul Bloom    2 comentarii
  Ambasadorul SUA s-a intalnit cu Monica Macovei    8 comentarii
  Kievul face satul lui Potemkin pe Insula Serpilor    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Jocul la sacrificiu (3360 afisari)
 Groparul Directiei Generale Anticoruptie (3015 afisari)
 Copilul Laviniei Sandru ingrijoreaza femeile democrate (2880 afisari)
 Ciudateniile arhitectonice ale lumii (2827 afisari)
 Blestemul familiei O'Neal (2717 afisari)
 Basescu vrea sa vorbeasca Parlamentului, Opozitia spera sa nu vina cu ''smecherii'' (572 afisari)
 Anna Nicole Smith a fost gasita moarta seara trecuta, intr-o camera de hotel (366 afisari)
 Richard Branson ofera 25 de milioane de dolari celui care va salva planeta de la supraincalzire (153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01850 sec.