Ziua Logo
  Nr. 3851 de vineri, 9 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Dulceata din galosi
Zoe PETRE 
-- De cand PSD si-a incordat muschii pentru tentativa de suspendare a presedintelui, am exprimat clar si fara nicio ezitare, in doua articole consecutive, dezacordul meu fata de aceasta initiativa: pentru ca nu are nici o finalitate, nu e oportuna, si, nu in ultimul rand, fiindca emana de la un partid a carui legitimitate in materie este anulata de 17 ani de actiuni neconstitutionale ale propriilor lideri, in frunte cu Ion Iliescu.
Nu mi-am schimbat nici cu o iota punctul de vedere, drept care salut propunerea echilibrata a primului-ministru de a amana macar votul motiunii in Parlament, daca de renuntare nu mai poate fi vorba. Chiar daca armistitiul a fost respins de falosul domn Geoana, el dovedeste ca PNL - in ciuda isteriei acuzatoare cu care este atacat de parteneri si de presa - nu va sustine motiunea PSD, ceea ce ar trebui sa transeze definitiv problema.
Asta nu inseamna insa ca as fi de acord cu Apologia acestui nou Socrate, cum suntem indemnati a-l vedea pe dl Basescu. O buna parte din erorile politice si de comportament ale acestuia se datoreaza aplauzelor neconditionate pe care le obtine de cate ori mai face cate o boacana. Nu stiu daca dl Basescu este, cum spera PSD-ul, deschis la lectii de pedagogie politica din partea Parlamentului; temerea mea e ca, dimpotriva, mult prea sensibil la dispretul poporan fata de aceasta institutie fundamentala a pluralismului politic si a democratiei, D-sa jubileaza de cate ori ii poate da cu tifla in aplauzele reunite ale intelectualilor subtiri si ale publicului reavan. Nici partidele politice nu-i plac dlui Basescu: cand nu le poate supune, vrea sa le distruga. Si aici se intalneste fericit nu doar cu parerea cetatenilor-baza, care au invatat de mult, inca din elementara, ca partidele (burgheze) umbla doar dupa ciolan, ci si cu superioara desconsiderare pe care lumea intelectuala de varf a manifestat-o mereu in raport cu partidele politice, chiar si atunci cand le sustinea cauza. De aici o pasionala afectivitate (vag masochista) care infuzeaza in randul maselor populare acelasi impatimit manicheism miop: dai in Basescu, dai in tata, huo!.
Nu cred, asadar, ca dl Basescu va invata ceva util si lui, si noua, din stupida aventura pesedista. Dar sunt convinsa ca ar invata cate ceva daca mass-media si societatea civila nu ar aluneca atat de iute pe panta elogiului fara discernamant. Doar am vazut: dl Basescu nu avea nici o agenda de condamnare a comunismului, dar, cand a constatat ca si-o asuma liberalii, si ca o parte interesanta a electoratului e sensibila la problema, si-a asumat tema imediat; nici deconspirarea fostei politii politice nu era pe agenda prezidentiala, dar, mai interesat de prezentul serviciilor secrete decat de trecutul lor, a intervenit sonor si, spre satisfactia publicului, a fost deconspirata dna Musca. Asta nu inseamna ca dl Basescu ar fi primul, unicul, cel mai.. etc. Inseamna insa ca dl Basescu e un oportunist vigilent la semnalele elitelor intelectuale. Foarte bine. Ar fi momentul ca acestea sa-i transmita si ca nu le place sa aiba un presedinte care-si spurca colegii si se sprituieste cu Becali, il felicita in avans pe presedintele CSM, santajeaza si submineaza guverne, coalitii si partide. Daca, asemeni eroilor impuberi ai lui Caragiale, d-sa va continua sa fie pupat dulce de Mamita Media si de Tanti Societatea Civila de cate ori toarna dulceata in galosii dlui Tariceanu, il vom vedea curand raspopind pe cine vrea el, si, prea tarziu, n-o sa ne mai placa.
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Apreciere selectiva sau atractia spre vulgaritate?   de arthur
Oligarhi de stanga,oligarhi de dreapta,sau...oligarhi pur si simplu !   de Marius Adrian Porojnicu
Bine spus!   de Agentura
Liiceanu nu e Eminescu , dar ...   de gili
A r h i v a
  Stanga nu e trendy, dar e necesara    36 comentarii
  Romania-Rusia: inteligenta ne obliga la egalitate    7 comentarii
  Licitatie pentru Saftoiu    2 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Proverbe    2007-02-02
  Talleyrand si "plebicistul"    2007-01-26
  De mana sau de masina?    2007-01-19
  Transfigurare si transformare    2007-01-12
  Mi, ti, i    2007-01-05
 Top afisari / comentarii 
 Jocul la sacrificiu (3360 afisari)
 Groparul Directiei Generale Anticoruptie (3015 afisari)
 Copilul Laviniei Sandru ingrijoreaza femeile democrate (2880 afisari)
 Ciudateniile arhitectonice ale lumii (2827 afisari)
 Blestemul familiei O'Neal (2717 afisari)
 Basescu vrea sa vorbeasca Parlamentului, Opozitia spera sa nu vina cu ''smecherii'' (572 afisari)
 Anna Nicole Smith a fost gasita moarta seara trecuta, intr-o camera de hotel (366 afisari)
 Richard Branson ofera 25 de milioane de dolari celui care va salva planeta de la supraincalzire (153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.19653 sec.