Ziua Logo
  Nr. 3851 de vineri, 9 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
20% din romani sufera de o boala psihica
Raspandirea bolilor psihice ramane in continuare o problema delicata. Datele statistice se strang cu dificultate deoarece studiile epidemiologice asupra acestor boli sunt deosebit de greu de realizat si extrem de costisitoare. Despre o mica dimensiune din acest vast domeniu ne-a vorbit conf. dr. Radu Mihailescu, director medical la Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia" din Capitala.
Care este prevalenta bolilor psihice in Romania?
In psihiatria contemporana nu mai lucram cu ipoteze. Avem insa probleme de esantionare si de definitie a bolii. S-au modificat denumiri si raspandiri. Spre exemplu, nevroza - ca si definitie - nu mai exista in clasificarea bolilor psihice. In psihiatria de astazi functionam dupa modelul bio-psiho-social, aceste trei lucruri determinand cauzele unei boli si, bineinteles, modul de interventie terapeutica. Cu cat o boala este mai mult biologica, spre exemplu, schizofrenia, cu atat raspandirea ei este mai constanta. Prevalenta "lifetime", adica ponderea cazurilor unei boli, care afecteaza populatia intr-un timp dat - pentru, din nou ca exemplu, schizofrenie - este de 1%. Daca este vorba despre o boala mai mult psihosociala, stresul de exemplu, raspandirea difera de la o cultura la alta, de la o populatie la alta etc. Asadar, prevalenta "lifetime" pentru bolile psihice este de 33% - adica 1 din 3 oameni (inclusiv romani) a avut, are in prezent sau va avea pe parcursul vietii o tulburare psihica diagnosticata (inclusiv o simpla insomnie, nu neaparat schizofrenie). Prevalenta "point", adica la acest moment, pentru bolile psihice este de 20-22%. Adica 1 din 5 oameni (inclusiv romani) are o tulburare psihica diagnosticata dupa criterii internationale.
Ce boli psihice sunt predominante in Romania?
Noi vorbim astazi mai mult despre tulburari psihice decat despre boli. Tulburarile de personalitate - cu o pondere de 11-13% peste tot in lume nu au regim de boala, dar asta nu inseamna ca nu au tratament. Jumatate dintre bolnavii despre care vorbeam la prevalenta "point" sufera de tulburari de personalitate. Spre exemplu, 75-85% dintre detinutii din inchisori au "firi anormale", din categoria "dramatici, emotionali, agresivi".
Avem o rata ceva mai mare, probabil peste cea europeana, la abuzul de substante psihoactive (mergand de la nicotina sau alcool, pana la droguri majore). Abuzivii sunt de trei ori mai multi decat dependentii de alcool - care inregistraza o cota de 6%. Aceasta da o medie de 24%. Adica, pe intelesul tuturor, 1 din 4 romani are probleme cu alcoolul. De fapt, diferitele studii comerciale, in care nu sunt introduse si valori referitoare la productia privata de alcool, ci doar la industrie, indica, pentru tara noastra, un consum de circa 9 litri alcool pur/cap de locuitor/anual.
Sunt romanii stresati?
Suntem o societate in permanenta transformare, destul de accentuata si, orice schimbare genereaza stres. Tulburarile anxioase sunt pe primul loc. In tarile dezvoltate exista medicul ginecolog personal, avocatul, psihologul, psihiatrul etc. Si la noi aceste lucruri au inceput sa se miste. Insa mai avem pana sa ajungem la acest stadiu. Pana atunci, filtrul pentru descoperirea acestor tipuri de afectiuni il reprezinta medicul de familie. Problemele legate de tulburari de stres, manifestate in general prin simptomatologie corporala, nu trebuie ignorate si trebuie prezentate medicului de familie care, la randul sau, poate recomanda un medic de specialitate.
Unde se afla Romania privind reforma sistemului de sanatate mintala?
Se afla pe drumul cel bun. Domeniul insa are nevoie de resurse financiare. Trebuie construite centrele comunitare de sanatate mintala - pentru Bucuresti s-au calculat 12 astfel de unitati (s-au realizat deja 2) - care sa preia asistenta tulburarilor psihice, oarecum "minore". In spitalul nostru, un mamut cu peste 1200 de paturi (in conditiile in care in toata Europa spitalele mari de psihiatrie au 300-400 de paturi), 30% dintre pacienti sunt cu depresii. Insa 25% dintre acestia pot fi tratati in ambulator, si numai 5% necesita spitalizare.
Interviu realizat de Carmen POPESCU 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
cre'ca astia 20% sint in parlementul roman! ndc   de Phil
Iar din restul de 80 %,   de Tereza Popa
e laudabil   de the
Asta imi explica....   de evreu mandru din israel
A r h i v a
  Fierbe vinul    1 comentariu
  Pana de curent, spaima spitalelor    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Jocul la sacrificiu (3360 afisari)
 Groparul Directiei Generale Anticoruptie (3015 afisari)
 Copilul Laviniei Sandru ingrijoreaza femeile democrate (2880 afisari)
 Ciudateniile arhitectonice ale lumii (2827 afisari)
 Blestemul familiei O'Neal (2717 afisari)
 Basescu vrea sa vorbeasca Parlamentului, Opozitia spera sa nu vina cu ''smecherii'' (572 afisari)
 Anna Nicole Smith a fost gasita moarta seara trecuta, intr-o camera de hotel (366 afisari)
 Richard Branson ofera 25 de milioane de dolari celui care va salva planeta de la supraincalzire (153 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00825 sec.