Ziua Logo
  Nr. 3849 de miercuri, 7 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Ultimatum pentru Madalin
-- Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, l-a somat pe Madalin Voicu sa restituie in urmatoarele 14 zile vioara Stradivarius Elder. Iorgulescu se teme ca instrumentul sa nu fi suferit traume si stricaciuni!
Mircea PAUN - Ziua foto
Madalin Voicu mai are 14 zile pentru a returna Ministerului Culturii si Cultelor vioara Stradivarius Elder, detinuta in prezent in conditii dubioase de catre Fundatia Internationala "Ion Voicu". Exista mari temeri ca starea viorii Stradivarius Elder nu e in cele mai bune conditii, dat fiind faptul ca de 20 de ani instrumentul nu a mai fost folosit.
Intr-o conferinta de presa sustinuta ieri la sediul MCC, ministrul Adrian Iorgulescu a declarat ca principala sa prioritate in acest moment este recuperarea valorosului instrument cotat la aproximativ doua milioane de euro. "Tare mi-e teama ca acest instrument, nefiind folosit de doua decenii, sa nu fi suferit traume, stricaciuni, care sa aiba consecinte foarte grave in legatura cu conditia sa actuala", a declarat Adrian Iorgulescu. MCC va expertiza vioara pentru a determina starea in care se afla Stradivarius Elder si valoarea acesteia. Ministrul Culturii si Cultelor a precizat de mai multe ori, ca a transmis familiei Voicu o notificare prin care solicita ca in termen de 14 zile sa restituie vioara Stradivarius. "In caz contrar ne vom adresa Justitiei", a spus Iorgulescu.
Data pe un simplu "bon de mana"
In cele 14 zile ultimative date de MCC, Madalin Voicu poate prezenta documentele pe care sustine ca le detine in legatura cu instrumentul achizitionat de statul roman la 29 august 1956. Asupra acestor documente exista o certitudine din partea MCC, anume contractul de comodat intre statul roman si Ion Voicu. Contractul de comodat detinut de MCC a fost semnat la 7 septembrie 1956, dupa exact 10 zile de la achizitionarea, la 29 august 1956, a viorii Stradivarius Elder de la firma elvetiana "Henry Werro" cu sediul la Z�rich. Conform contractului de comodat, partile, Ministerul Culturii si maestrul Ion Voicu, convin asupra valorii viorii, de 1, 2 milioane lei, si asupra obligatiei ca Ion Voicu sa restituie vioara la solicitarea statului. Madalin Voicu si-a construit atacul la Stradivarius Elder prin faptul ca detine actul de proprietate pe care scrie negru pe alb Ion Voicu. Curios e faptul ca actul prezentat de Voicu e in germana si nu in franceza, asa cum sunt documentele oficiale ale vremii intre casa de lutieri Werro si reprezentantii statului roman in 1956. "N-am vazut actul de proprietate, noi nu-l avem la MCC. In cazul in care exista acest document, i-am rugat sa ni-l aduca. Insa nu are sens sa ai un act de proprietate si la o saptamana sa semnezi un act de comodat cu statul pentru folosirea viorii", a punctat Iorgulescu. MCC sustine ca Ion Voicu avea obligatia sa restituie vioara la solicitarea statului roman. Astfel, in 1986, intre Ion Voicu si Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste s-a incheiat o conventie privind "restituirea catre Filarmonica George Enescu din Bucuresti a viorii". Ulterior, vioara a ajuns in posesia Muzeului de Arta al Romaniei, de unde a fost ridicata de Ion Voicu, pe 5 ianuarie 1990, pe baza unui "bon de mana", fara a mai fi restituita. Vioara a fost data cu consimtamantul ministrului Culturii din acea vreme, Andrei Plesu.
Doua milioane de euro transportate fara asigurare
La conferinta de presa de ieri a fost prezent si castigatorul concursului din 1999 privind atribuirea viorii Stradivarius Elder, Gabriel Croitoru. Acesta a reluat in mare parte povestea viorii prezentata in premiera de ZIUA la 8 ianuarie 2007. Croitoru a spus ca in urma cu un an vioara a fost reparata la solicitarea familiei Voicu. "Instrumentul a fost deschis si reparat. Nu era in cea mai buna stare de functionare, avea o fisura pe fata, insa dupa acea interventie se afla intr-o stare de functionare perfecta", a declarat Croitoru, adaugand ca nu cunoaste starea actuala de functionare a instrumentului. La intrebarea pusa de ZIUA, daca vioara a fost asigurata cat timp a fost la Cluj si pe baza caror documente a fost transportata, Croitoru a lasat asistenta inmarmurita, dand mai multe amanunte despre cum o vioara de doua milioane de euro a fost transportata la Cluj pe baza unui "act de mana" semnat cu Fundatia Voicu, fara sa stie daca familia Voicu avea o asigurare pentru instrument. "Familia Voicu a platit contravaloarea interventiei asupra viorii. Eu m-am ocupat doar de transportul instrumentului", a mai spus Gabriel Croitoru. Potrivit acestuia, vioara a fost transportata cu o masina, fara a beneficia de protectie speciala si fara a fi anuntat Ministerul Culturii. "Nu eu trebuia sa anunt MCC, pentru ca nu eu eram beneficiarul instrumentului", a spus Gabriel Croitoru. In urma declaratiilor acestuia, Adrian Iorgulescu a afirmat ca nu stia despre aceasta interventie asupra viorii Stradivarius si nici de modul in care a fost transportata si reparata la Cluj. "Nu am stiut ca a fost reparata. Au aparut multe lucruri care s-au facut dincolo de limitele legalitatii", a marturisit Iorgulescu. Trebuie amintit faptul ca ZIUA a atras atentia inca din 8 ianuarie 2007 ca Stradivarius Elder a fost restaurata in 2005 de cunoscutul lutier clujean Pavel Onoaie fara a fi asigurata!
Alt concurs, alt act de comodat
Iorgulescu intentioneaza sa reorganizeze concursul prin care vioara Stradivarius ar fi trebuit sa fie data in folosinta unui violonist. "Eu nu contest rezultatele acelui concurs, dar au trecut totusi sapte-opt ani de atunci. Poate ar trebui sa refacem structura lui si sa se prezinte si alti violonisti, in afara de Gabriel Croitoru, care aspira sa cante pe aceasta vioara", a spus ministrul. In urma noului concurs ce va fi organizat, vioara va fi data spre folosinta unui violonist tot pe baza unui "act de comodat", dupa ce se va incheia o asigurare, intrucat, potrivit lui Iorgulescu, valoarea instrumentului ajunge la 1,5 - 2 milioane euro.
Dan Mircea CIPARIU 
 Afisari: 725  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Vioara face MAI MULT DE 10 Milioane USD.. conform echivalentei cu alte instrumente pe piata....   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Doua saptamani ...   de the
Buna treaba face d ul Iorgulescu,   de sorge
A r h i v a
  Deconspirarea Securitatii nu trebuie aruncata in derizoriu    2 comentarii
  Condamnarea la moarte a lui Munaf nu este definitiva    
  Tariceanu l-a demis nemotivat pe Niculescu    
  Reteaua Doctorului Moarte    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Reconfigurarea lumii - varianta rusa (4857 afisari)
 Dan Puric, un apologet ortodox (3086 afisari)
 "Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor (2795 afisari)
 OTV, intrerupt zece minute (2772 afisari)
 So pe energie! (2598 afisari)
 Hartile Armaghedonului (769 afisari)
 Basescu, Tariceanu, Macovei, Udrea si Botos, martori la sesizarea lui Talpes (288 afisari)
 Hackerii au atacat serverele care gestioneaza traficul informatic (232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01271 sec.