Ziua Logo
  Nr. 3849 de miercuri, 7 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Taxa de urgenta la Cadastru
Foto: ROMPRES
Directorul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Mihai Busuioc (foto), a anuntat introducerea unei taxe de urgenta pentru eliberarea actelor de cadastru. Astfel, cine plateste de acum inainte o taxa care inseamna de patru ori valoarea serviciului (dar nu mai mult de 5000 de lei), va beneficia de o perioada de rezolvare a dosarelor de trei ori mai mica decat cea normala.
O taxa antispaga, mai precis, pentru ca, spune directorul Mihai Busuioc, "in ultimul timp a fost observata o tendinta a cetatenilor de a incerca sa grabeasca solutionarea dosarelor apeland la tot felul de tertipuri".
Taxa de urgenta este valabila pentru toate serviciile prestate de Agentie. In cazul in care serviciul solicitat nu poate fi furnizat in regim de urgenta din cauza lipsei unor documente necesare solutionarii cererii, termenul de solutionare se va prelungi cu termenul acordat prin nota de completare a dosarului. "Oricum, daca nu se respecta termenul pentru care s-a platit taxa, din vina Agentiei, banii vor fi returnati", a spus Busuioc. Pentru un extras de carte funciara, spre exemplu, in regim de urgenta se vor plati 160 de lei, fata de tariful normal de 40 lei. Judetul Ilfov a inregistrat cel mai mare volum de cereri in regim de urgenta. 20% din activitatea de cadastru la nivel national este inregistrata, de altfel, in acest judet.
Totodata, Mihai Busuioc a anuntat infiintarea Birourilor de Cadastru si Publicitate Imobiliara (BCPI). Pana acum, documentatia de cadastru trebuie depusa la Oficiile de Cadastru si Publicitate Imobiliara, care se afla numai in orasele resedinta de judet, pentru a primi numar cadastral si pentru a fi intabulata proprietatea. Astfel, se pierdea foarte mult timp cu deplasarea. Fostele birouri de carte funciara se transforma acum in BCPI-uri, unde vor fi depuse documentatiile cadastrale. BCPI-urile vor avea registratura proprie si vor fi desemnati inspectori de cadastru care sa receptioneze lucrarile si asistenti registratori. O alta noutate consta in faptul ca, de acum inainte, cererile de cadastru vor avea "rang", pe principiul "primul inscris este proprietar", eventualele contestatii urmand sa fie rezolvate in justitie. (T.B.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Daca se poate repede , de ce sa dam 1500 de euro?   de sorge
A r h i v a
  Subiectele nimanui    
  Silicoanele la control    1 comentariu
  Fara tavane false in cabinetele medicale    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Reconfigurarea lumii - varianta rusa (4857 afisari)
 Dan Puric, un apologet ortodox (3086 afisari)
 "Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor (2795 afisari)
 OTV, intrerupt zece minute (2772 afisari)
 So pe energie! (2598 afisari)
 Hartile Armaghedonului (769 afisari)
 Basescu, Tariceanu, Macovei, Udrea si Botos, martori la sesizarea lui Talpes (288 afisari)
 Hackerii au atacat serverele care gestioneaza traficul informatic (232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00947 sec.