Ziua Logo
  Nr. 3849 de miercuri, 7 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Subiectele nimanui
-- Ministerul Educatiei recunoaste ca, "din cauza unor lacune legislative", nu poate opri comertul cu subiectele provizorii * Elevii reclama insa la Protectia Consumatorului inselatoria pusa la cale de unele edituri
Mircea PAUN - Ziua foto
Mai multe edituri s-au grabit sa publice si sa vanda brosuri cu variantele de subiecte pe care le-au copiat de pe pagina de Internet a Ministerului Educatiei si Cercetarii, desi forma lor finala va fi afisata abia pe 19 februarie. Ministrul Hardau reclama faptul ca editurile in cauza - printre care Sigma si Art - au socotit normal sa faca afaceri pe spinarea scolarilor, o culegere cu testele la o singura disciplina costand 220.000 de lei vechi. "Din cauza unor lacune legislative - ma refer aici la Legea dreptului de autor -, documentele care sunt elaborate de Ministerul Educatiei nu intra sub incidenta acestui act normativ. Sunt percepute ca acte administrative, si automat - publice. Prin urmare, publicarea lor pe site nu atrage dupa sine acordul nostru privind folosirea lor", ne-a declarat Daniel Tomoni, consilier la Directia Comunicare si Relatii Publice din MEdC.
Subiectele finale, distribuite gratuit
Toti elevii care sustin anul acesta examene nationale - circa 400.000 - vor primi gratuit brosuri cu subiectele de la materiile pentru care au optat sa fie testati in scris, iar la disciplinele reale - rezolvarea problemelor. MEdC va afisa pe site-ul "www.subiecte2007.edu.ro", pe 19 februarie, variantele finale de subiecte si rezolvari pentru Testele nationale si Bacalaureat, la toate disciplinele. "Singurele surse de informare sigure si gratuite raman site-ul ministerului si materialele pe suport de hartie puse la dispozitia unitatilor de invatamant, de inspectoratele scolare judetene. (...) Grupurile de interese legate de meditatii si editari de subiecte sunt in panica, iar <<prelungirile>> acestora din sistemul de invatamant, in egoismul si disperarea lor, vor continua sa ne sicaneze. Asigur elevii si parintii ca nu voi inceta sa fiu garantul intereselor lori, anunta ministrul Hardau, intr-un comunicat remis, ieri, redactiei.
Elevii acuza escrocheria
Un grup de elevi de la liceele "Matei Basarab", "Sfantul Sava", "Al.I.Cuza", "Grigore Moisil" din Bucuresti au trimis, ieri, o sesizare catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), prin care reclama "inselatoria" Editurii Art, cu referire la volumul "Disciplina Limba si literatura romana. Cele 100 variante de subiecte propuse pentru proba scrisa a examenului national de bacalaureat - Solutii complete oferite de autorii subiectelor".
"Escrocheria porneste chiar de la titlu, deoarece in carte se gasesc doar rezolvarile respectivelor variante si nicidecum subiectele. Nicaieri in carte nu se specifica faptul ca solutiile publicate se refera la variantele de subiecte provizorii. Cartile nu sunt distribuite prin librarii sau standuri, ci se duc direct in scoli, fara factura, iar profesorilor li se ofera 4 lei pentru fiecare exemplar vandut elevilor, desi cartea nu are valabilitate pentru �examenul national de bacalaureati asa cum se specifica inca pe coperta. Cartea nu are ISBN si nici cod de bara, desi exista legi care reglementeaza aceasta obligativitate pentru orice aparitie editoriala (Legile nr. 111/21.XI.1995 si 186/09.05.2003), asadar ea este un produs ilegal, nu se poate afla nici tirajul, iar editura nu plateste nici un fel de taxe la bugetul de stat, adica incaseaza �bani negrii in folos personal", se arata in argumentatia elevilor. Marian Zlotea, seful ANPC, ne-a declarat ca nu stie daca Autoritatea are competente in acest domeniu, dar ca va acorda tot sprijinul elevilor.
Magda SEVERIN 
A r h i v a
  Taxa de urgenta la Cadastru    1 comentariu
  Silicoanele la control    1 comentariu
  Fara tavane false in cabinetele medicale    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Reconfigurarea lumii - varianta rusa (4857 afisari)
 Dan Puric, un apologet ortodox (3086 afisari)
 "Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor (2795 afisari)
 OTV, intrerupt zece minute (2772 afisari)
 So pe energie! (2598 afisari)
 Hartile Armaghedonului (769 afisari)
 Basescu, Tariceanu, Macovei, Udrea si Botos, martori la sesizarea lui Talpes (288 afisari)
 Hackerii au atacat serverele care gestioneaza traficul informatic (232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00986 sec.