Ziua Logo
  Nr. 3849 de miercuri, 7 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Vand moaste sfant. Stare buna.
-- Biserica Ortodoxa Rusa si-a exprimat indignarea fata de aparitia unui anunt conform caruia un necunoscut oferea spre vanzare ramasitele Sfantului Filip * Anuntul aparuse pe un site rusesc
Reclama descrie relicvele ca "moastele unui sfant ortodox, in conditii bune. Pe craniu exista o inscriptie care confirma numele sfantului".
Biserica nu a declarat public daca este convinsa sau nu ca oasele si craniul sunt autentice, insa a descris anuntul ca fiind profund "imoral".
Vanzatorul, care s-a dovedit a fi un anume Boris Georgiev, fost colonel in retragere al Armatei Sovietice, a declarat reporterilor BBC News ca el a dat anuntul "in numele unui prieten care mi-a cerut ajutorul".
Potrivit lui Georgiev, relicva din secolul al XVI-lea a fost adusa la St. Petersburg, din cauza campaniei anti-religie a bolsevicilor din anii '20.
Se pare ca ramasitele provin din Novgorod, un oras antic din nordul Rusiei, si fusesera duse la Muzeul Religiei si Ateismului din St. Petersburg.
Insa, dupa colapsul Uniunii Sovietice, muzeul a fost inchis. Exponatele de la Novgorod - alaturi de multe altele - au fost impachetate in cutii fara etichete si stocate la subsolul Catedralei Kazan, din St Petersburg (foto).
Georgiev a mai povestit de asemenea ca actualul proprietar al relicvelor a reusit sa salveze una dintre aceste cutii, chiar inainte ca acestea sa fie distruse la inceputul anilor '90.
"Initial, nu exista nici un pret stabilit pentru relicve. Insa eu i-am sugerat proprietarului ca le poate vinde foarte bine, pentru cel putin o mie de euro. Nu sunt multi bani, insa chiar ne ajutau si ne-a adus multa popularitate pe site", a declarat Georgiev. Insa toata afacerea a cazut, dupa ce Biserica a aflat de anunt si s-a declarat impotriva acestuia. Publicitate buna sau rea, din acel moment, vanzatorul a inceput sa fie asaltat de curiosi.
"Imi suna telefonul tot timpul, zi si noapte, insa am fost nevoit sa-i dezamagesc pe potentialii clienti care doreau sa liciteze pentru ca relicvele nu mai sunt de vanzare. In aceasta dimineata (n.r. - ieri) proprietarul m-a sunat si a spus ca s-a razgandit. Nu mai vinde nimic", a explicat Georgiev.
In consecinta, ramasitele vor ramane dupa toate probabilitatile la proprietarul actual, care locuieste intr-un apartament din St. Petersburg si care a declarat ca deocamdata nu stie ce va face cu ele. Numele sau nu a fost aflat, pentru ca Georgiev a refuzat sa mai dea detalii in ceea ce priveste identitatea asociatului sau.
La randul sau, Biserica Ortodoxa Rusa a refuzat sa confirme daca ramasitele sunt autentice. Insa reprezentatii acesteia au descris toata povestea ca fiind o "blasfemie". "Indiferent care este subiectul acestei reclame - fie ca este vorba despre moaste sau pur si simplu de niste ramasite umane care sunt descrise ca fiind moastele unui sfant din motive comerciale - este vorba despre o blasfemie, este un gest condamnabil, complet lipsit de morala" a declarat Biserica Rusa intr-un comunicat publicat pe site-ul sau.
Monica BICA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Dar sfantul ? dece nu face o minune sa-i pedepseasca?   de Aladin
A r h i v a
  Pielea omului, populata de sute de bacterii    1 comentariu
  Paruiala intre femei la NASA    1 comentariu
  Angajam    1 comentariu
  Cald    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Reconfigurarea lumii - varianta rusa (4857 afisari)
 Dan Puric, un apologet ortodox (3086 afisari)
 "Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor (2795 afisari)
 OTV, intrerupt zece minute (2772 afisari)
 So pe energie! (2598 afisari)
 Hartile Armaghedonului (769 afisari)
 Basescu, Tariceanu, Macovei, Udrea si Botos, martori la sesizarea lui Talpes (288 afisari)
 Hackerii au atacat serverele care gestioneaza traficul informatic (232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00998 sec.