Ziua Logo
  Nr. 3849 de miercuri, 7 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
OPEC-ul Rusiei baga spaima in UE
-- Vladimir Putin a calificat drept interesanta ideea avansata de Iran, privind crearea unui cartel al gazului, similar celui existent pe piata petrolului
Vladimir Putin si cancelarul Angela Merkel (Germania detine la ora actuala presedintia UE)
Deplasarea troicii europene la Moscova - formata din inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si securitate comuna Javier Solana, seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, precum si ministrul de Externe portughez Luis Amado - nu a reusit sa obtina nici un rezultat palpabil pentru Europa. Subiectele pe agenda - acordul de cooperare economica Rusia-UE, statutul provinciei Kosovo, relatiile energetice - au primit un "niet" ferm din partea lui Serghei Lavrov, seful diplomatiei de la Moscova. Uniunea Europeana se prezinta in acest moment dezbinata in fata Rusiei care aplica un santaj energetic eficient care a bagat spaima in capitalele europene.
Nu s-au inteles
Negocierile de luni de la Moscova nu au reusit sa aduca nici un progres in legatura cu situatia din Kosovo. Federatia Rusa se opune propunerii facute saptamana trecuta de emisarul ONU Martti Ahtisaari privind acordarea unui statut de cvasi-independenta provinciei Kosovo, informeaza Reuters. In calitate de aliat traditional al Serbiei, Federatia se poate folosi de veto-ul sau in Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca planul pentru Kosovo. Un oficial european intrebat de Reuters despre situatia negocierilor dintre Uniunea Europeana si Rusia privind statutul Kosovo a preferat sa ocoleasca un raspuns direct, afirmand "vom vedea".
Serbia incearca sa amane un raspuns la propunerea Ahtisaari, presedintele sarb Boris Tadic cerand un ragaz de zece zile pentru a da timp Parlamentului nou ales de la Belgrad sa se reuneasca. Premierul Vojislav Kustunica a afirmat ca nu este nevoie de discutii suplimentare pentru un plan ilegitim care ar viola integritatea teritoriala a Serbiei. Kostunica a afirmat in mod repetat ca Rusia va bloca independenta Kosovo in Consiliul de Securitate al ONU. Trimisul Statelor Unite, Frank Wisner, a declarat la inceputul acestei saptamani in Kosovo ca planul Ahtisaari este unul "excelent".
Polonia tine fruntea sus
Intalnirea dintre troica europeana si seful diplomatiei de la Moscova nu a avut un rezultat pozitiv nici in ceea ce priveste discutiile pe marginea acordului de comert. Rusia a acuzat Uniunea Europeana ca blocheaza negocierile in mod artificial. Discutiile au demarat in 2006, insa au fost oprite la sfarsitul anului prin veto-ul Poloniei, care a sanctionat astfel embargoul impus de Moscova pentru produsele poloneze din carne. "Speram ca negocierile privind un nou acord de cooperare sa inceapa in curand, insa nu vom face o tragedie dintr-o intarziere. In mod clar este ceva artificial", a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Oficialii de la Moscova sustin ca embargoul pe produsele poloneze din carne a fost impus din cauza ingrijorarilor privind securitatea alimentelor, insa oficialii de la Varsovia apreciaza ca este vorba de o masura politica.
Moscova spune nu
Rusia a respins propunerea UE pentru o Charta energetica, preferand sa isi pastreze acest levier extrem de eficient in politica externa: furnizarea de energie. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a afirmat in urma intalnirii cu troica europeana ca Rusia se opune in continuare unei Charte energetice europene care sa asigure investitorilor din Uniunea Europeana accesul la depozitele ruse de gaz si petrol, ca si la liniile de transport al hidrocarburilor. "nu vedem absolut nici o necesitate de a forma institutii supranationale in acest domeniu", a afirmat Lavrov. Ministrul rus de externe a afirmat ca termeni de cooperare ai Rusiei in domeniul energetic au fost deja stabiliti la summitul G8 din luna iulie 2006. Uniunea Europeana doreste sa obtina acces la rezervele de hidrocarburi rusesti, insa Moscova prefera sa le tina sub monopol de stat.
In discutiile cu oficialii europeni, Lavrov a sugerat ca Uniunea Europeana ar trebui sa aplice sanctiuni tarilor de tranzit ale rutelor energetice care creeaza probleme - Ucraina si Belarus. "Lavrov a afirmat ironic: "Am observat in timpul discutiilor de azi ca unele din tarile de tranzit care au creat probeleme sunt membre ale Chartei Energetice, astfel ca tarile membre ale acestui tratat cu siguranta se pot folosi de metodele prevazute in tratat pentru a disciplina tarile de tranzit".
Negocieri pentru un cartel al gazelor
Moscova isi extinde aria de influenta in domeniul politicii energetice incercand sa controleze resursele planetei, in ciuda declaratiilor oficiale care afirma contrariul.
Rusia nu ar intentiona sa intre intr-un "OPEC al gazului", a declarat ieri la Moscova, seful Comisiei de politica externa din cadrul Consiliului Federatiei, camera superioara a Parlamentului federal rus, Mihail Marghelov, referindu-se la ideea recent evocata pe acest subiect de presedintele Vladimir Putin. "Cu statul Qatar, al treilea producator de gaz dupa Rusia si Iran, vom vorbi despre coordonarea activitatilor noastre pe piata gazului si despre un cartel al gazului", a declarat senatorul rus in cadrul unei conferinte de presa, potrivit ITAR-TASS. Declaratia sa pe acest subiect precede vizita pe care presedintele rus urmeaza sa o efectueze incepand de duminca, 11 februarie, in Arabia Saudita, Qatar si Iordania. "Pentru Rusia, cel mai important este libertatea sa de manevra. Eu nu cred ca Rusia intra intr-un OPEC al gazului. Rusiei nu-i trebuie o confruntare cu Occidentul", a adaugat senatorul rus.
Joia trecuta presedintele rus Vladimir Putin a calificat drept interesanta ideea avansata de Iran privind crearea unei organizatii a gazului similare OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol), adaugand ca Rusia nu doreste crearea unui cartel, dar ca ar fi bine ca ea sa-si coordoneze activitatile sale cu alte state producatoare de gaz pentru asigurarea unei aprovizionari fiabile a consumatorilor.
Serbia amana discutiile in cazul Kosovo
Autoritatile de la Belgrad au exclus posibilitatea participarii la noi discutii privind statutul provinciei Kosovo, inainte de reunirea noului Parlament sarb, transmite Mediafax.
Decizia a fost luata in urma unei reuniuni a liderilor principalelor formatiuni politice din Serbia, convocati de presedintele Boris Tadici in urma prezentarii, saptamana trecuta, a propunerilor ONU referitoare la statutul provinciei. Desi emisarul Natiunilor Unite, Martti Ahtisaari, preconiza reluarea discutiilor in jurul datei de 13 februarie, negocierile, de altfel deosebit de dificile, pentru desemnarea noului Legislativ de la Belgrad ar putea depasi acest termen, facand, astfel, imposibila reprezentarea partii sarbe la discutii, sustine presa locala, precizand ca presedintele Tadici s-ar putea deplasa, saptamana viitoare, la Viena, pentru a-l informa pe Ahtisaari ca Serbia nu va putea participa la discutii.
Echipa de negociatori din Kosovo a anuntat, luni, ca va participa la discutiile privind viitorul provinciei, mediate de ONU si programate sa se desfasoare in luna februarie, la Viena. Presedintele provinciei, Fatmir Sejdiu, a "raspuns pozitiv" cererii emisarului special al ONU, Martti Ahtisaari, a declarat purtatorul de cuvant al delegatiei de la Pristina, Skender Hyseni, citat de Mediafax, facand trimitere la propunerea formulata vineri de Ahtisaari. "Echipa din Kosovo va fi pregatita pentru orice subiect specific pe care Ahtisaari va dori sa-l abordeze", a precizat Hyseni. Liderii provinciei Kosovo au aprobat planul, respins, insa, de oficialii de la Belgrad. (A.M.L.)
Tactica Kremlinului: Divide et Impera
Rusia mizeaza in negocierile cu Uniunea Europeana pe dezbinarea tarilor membre.
Astfel, desi la Bruxelles se vorbeste despre o politica energetica comuna, Germania a ales sa negocieze individual cu Rusia pentru o conducta petroliera prin Marea Baltica. Rusia isi dezvolta si capacitatile de transport prin Marea Baltica. Compania petroliera rusa Transneft, societatea care detine monopolul asupra oleoductelor rusesti, a decis sa extinda capacitatea de transport a sistemului de oleoducte din Marea Baltica (BTS) cu 50 milioane tone de titei pe an, in ideea protejarii statului rus de riscurile asociate tranzitului petrolului prin oleoductele din Belarus, a declarat luni seara presedintele Transneft, Semen Vainchtok, citat de RIA Novosti. "Am decis sa extindem sistemul de oleoducte din Marea Baltica, prin construirea unei noi conducte, cu o capacitate de 50 milioane tone pe an care sa faca legatura intre Unetcha, la frontiera Rusiei cu Belarus, si portul Primorsk, terminal petrolier rus la Marea Baltica", a explicat Semen Vainchtok.
Texte de George DAMIAN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Iar haliti textele, pentru ca-s mai destepte decat ale voastre   de ConanTheBarbarian
arabii   de andreifodor
Greseala este   de ionion
A r h i v a
  So pe energie!    14 comentarii
  "Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor    6 comentarii
  Referendum cum a vrut PSD    17 comentarii
  Directorul SRI s-a intalnit cu seful Mossadului    3 comentarii
  Stroe face Guvernul    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Reconfigurarea lumii - varianta rusa (4857 afisari)
 Dan Puric, un apologet ortodox (3086 afisari)
 "Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor (2795 afisari)
 OTV, intrerupt zece minute (2772 afisari)
 So pe energie! (2598 afisari)
 Hartile Armaghedonului (769 afisari)
 Basescu, Tariceanu, Macovei, Udrea si Botos, martori la sesizarea lui Talpes (288 afisari)
 Hackerii au atacat serverele care gestioneaza traficul informatic (232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01439 sec.