Ziua Logo
  Nr. 3849 de miercuri, 7 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Muzica! Muzica!
Ovidiu BANCHES 
-- Simplificarea procedurii de demitere a sefului statului - adoptata de majoritatea deputatilor, dar negata de minoritatea pro-Basescu - reprezinta primul foc de arma tras inspre presedintele-jucator, care a gaurit pavaza pedisto-peledista. Este primul gest concret de deschidere a ostilitatilor.
Toata criza, brambureala, circul - sau cum s-o mai fi numind deranjul politico-institutional la care am asistat pana acum - tine de faza premergatoare conflictului. De zanganitul scuturilor. Abia acum incepe razboiul. Merita analizate, asadar, sansele celor care au scos sabia.
Trebuie evidentiat, in primul rand, contextul in care propunerea de modificare a regulilor referendumului - astfel incat presedintele tarii sa poata fi dat jos mai usor decat prevede legea - a trecut de Camera. Legislatorii vin dintr-o vacanta in care dansul biletelelor, urmat de intentia declarata a Opozitiei de a-l suspenda pe presedinte, le-ar fi putut zgandari subiectivismul. Poate asa se explica majoritatea care, pornita de scandal, s-a pronuntat, in Parlament, inca din a doua zi de lucru, pentru introducerea unor reguli noi, fara a reflecta prea mult la sansele respectivelor propuneri de a ajunge text de lege.
Contestata de minoritatea amintita, modificarea cu pricina va ajunge la Curtea Constitutionala. Instanta care, avand in vedere precedentele decizii emise, daca nu va incadra propunerea in segmentul initiativelor neconforme cu Legea fundamentala va mentiona, cel putin, ca legea dispune numai pentru viitor. Principiul simetriei, invocat in cazul alegerii/demiterii oricarui "reprezentant al poporului", poate fi admis. Dar regulile nu pot fi schimbate in timpul jocului. Altfel, cu prilejul revizuirii Constitutiei in 2003 si extinderea mandatului prezidential la cinci ani, Ion Iliescu ar fi putut pretinde bine-mersi sa mai stea la Cotroceni pana s-ar fi implinit cincinalul. Iliescu ar fi croit, astfel, Guvernul. In 2004. Ganditi-va!
Inspirat, premierul Tariceanu dezbraca, in cazul dat, capodul de presedinte al liberalilor si, luand pe umeri haina grea a guvernantului, mentioneaza ca votul din Parlament al PNL privind modificarea Legii referendumului nu il vizeaza pe actualul sef de stat, schimbarea urmand sa se refere la urmatorul mandat al unui presedinte. Necesara precizare nu anuleaza, insa, semnatura pusa, de acelasi Tariceanu, la coada avizului negativ acordat de Guvern buclucasei initiative pesediste de a simplifica demiterea sefului statului. Atunci, Tariceanu considera ca trebuie facuta o diferenta intre simpla consultare a populatiei pe probleme de interes national si un referendum pentru demiterea sefului statului.
Esafodul cladit acum pentru presedinte de actuala majoritate parlamentara se dovedeste a fi subred. Executia (demiterea) nu va avea loc. Chiar si arestarea (suspendarea) ramane sub semnul intrebarii in situatia in care, mai nou, PC si PRM - aliati conjuncturali ai PSD - conditioneaza si problematizeaza adeziunea la radicalul demers.
Inainte de a ajunge la capatul drumului infundat pe care au purces, parlamentarii si partidele pe care le reprezinta ar putea sa se inscrie, poate cu mai mult succes, tot pe o varianta radicala: revizuirea Constitutiei in sensul delimitarii clare a atributiilor puterilor in stat, in special a celei Executive, acum bicefala, agresiva, nesanatoasa, ambiugua, jenanta, vulgara. Altfel, vorba lui Pristanda, totul ramane "Curat constitutional. Muzica! Muzica!".
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Propunerea lui Tariceanu !!!!   de Marius Adrian Porojnicu
Cei ce vor sa semneze   de Eugenia Duta
Dl.Tariceanu face acum un apel la ratiune tuturor partidelor politice cat si preaiubitului,   de Raquel
cum s-ar putea revizui constitutia   de simiondan
Re: Inflamarea spiritelor !   de plongeur.alpin
Re Alwis45: Alba-neagra cu Legea referendumului.   de plongeur.alpin
Eu nu doresc sa persist,dar Ratacitul minte!   de Adrian v.D.
O lege oloaga. Si neconstitutionala. Legea referendumului.   de alwis46
NATi-O franta, ca ti-am dres-o! 'telectualii lu' Popeye   de Nituc
Inflamarea spiritelor !   de Marius Adrian Porojnicu
Chiar daca dl.Tariceanu pare a ezita acum asupra aplicarii noii legi a suspendarii,   de Raquel
Securistii lui Base au sunat alerta maxima   de catani
Dupa Schimbarea Legii Referendumului Presedintele nu mai Poate fi Suspendat   de Machiavelli
Art. 81 din Constitutie este gresit iar Art. 10 din Legea referendumului este corect   de Machiavelli
Alba-neagra cu Legea referendumului.   de alwis46
A r h i v a
  Cum au fost cheltuite trei miliarde de euro?    2 comentarii
  Incalzirea locala    2 comentarii
  Dan Puric, un apologet ortodox    8 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Marinimie democrata    2006-12-08
 Top afisari / comentarii 
 Reconfigurarea lumii - varianta rusa (4857 afisari)
 Dan Puric, un apologet ortodox (3086 afisari)
 "Spionii" incurca scenariul Cotrocenilor (2795 afisari)
 OTV, intrerupt zece minute (2772 afisari)
 So pe energie! (2598 afisari)
 Hartile Armaghedonului (769 afisari)
 Basescu, Tariceanu, Macovei, Udrea si Botos, martori la sesizarea lui Talpes (288 afisari)
 Hackerii au atacat serverele care gestioneaza traficul informatic (232 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.86144 sec.