Ziua Logo
  Nr. 3846 de sambata, 3 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Contractele la vedere
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a intalnit ieri cu reprezentantii unora dintre cele mai importante companii de furnizare a energiei electrice (pe unii dintre acestia presedintele Traian Basescu i-a numit "baieti destepti"), alaturi de cei ai Autoritatii de reglementare in domeniu, ai bursei de energie etc. Dintre acestea, singura care n-a fost reprezentata a fost Romelectro. Intalnirea a avut ca scop si consultarea acestora in privinta publicarii contractelor de vanzare-cumparare de energie electrica. Singurii care au fost de acord cu prezentarea publica a acestor contracte au fost reprezentantii Luxten si EGL. La intalnirea cu ministrul Vosganian au participat, printre altii, Gh. Dobra (Alro), E. Ferrer (Energy Holding), I. Dumitriu (Grivco), I. Pepenica (Luxten), P. Stroe (EGL), I. Lungu (CEZ), I. Darie (Enol). Varujan Vosganian le-a transmis acestora ca doreste o piata a energiei libera si transparenta. Astfel de intalniri vor avea loc lunar. (G.M.)
Igienizare de vacanta
Elevii au luat vacana astazi, iar scolile vor fi igienizate, din ordinul ministrului Mihail Hardau, pentru reducerea riscului de transmitere a gripei sau virozelor. Numarul infectiilor respiratorii a crescut, in perioada 22-28 ianuarie, cu 50% fata de media inregistrata in ultimele trei saptamani, insa nu a atins nivelul de la care poate fi declarata epidemie de gripa la nivel national. Au fost inregistrate 59 de cazuri de gripa - din care 40 au necesitat internare -, 30.768 de pneumonii (5.938 cu internare) si 78.082 de IACRS (3.695 cu internare). Autoritatile sanitare au instituit triajul epidemiologic zilnic in scoli si gradinite, cu informarea parintilor privind importanta izolarii la domiciliu a copiilor bolnavi si neprimirea in aceste unitati a copiilor care au manifestari clinice de boala (febra, tuse, stranut). (Magda SEVERIN)
Dezbatere pentru asistentii maternali
Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a organizat ieri o dezbatere publica pe marginea proiectului de hotarare privind atestarea asistentilor maternali. Dupa cum am semnalat in ziarul nostru, acest proiect are multe lucruri de clarificat. In cadrul dezbaterilor, au fost prezenti alaturi de presedintele ANPDC, Bogdan Panait, specialisti reprezentanti ai asistentilor maternali, directori de la Directiile de Asistenta si Protectie Sociala, reprezentanti sindicali etc.
Principalele subiecte dezbatute au fost conditiile pe care asistentii maternali trebuie sa le indeplineasca pentru a primi atestatul (studii de cel putin 10 clase). De asemenea, participantii au solicitat ca in afara cursurilor de pregatire pentru primirea atestatului, asistentii sa urmeze, anual, pregatire in domeniu iar numarul acestor ore sa fie prevazut in lege. In ceea ce priveste problema pensionarilor care, potrivit proiectului nu mai pot fi asistenti maternali, s-a cerut sa se precizeze care este varsta maxima de pensionare. In acest sens, s-a exemplificat ca sunt unele persoane care se pensioneaza cu mult mai devreme de varsta prevazute de Legea 19/2000, respectiv 62 si 65 de ani. O alta problema ridicata in cadrul dezbaterii s-a referit la contraventiile care ar trebui aplicate in cazul nerespectarii prevederilor legale. Societatea civila a dorit ca in actul normativ sa fie precizat cine va constata incalcarile si cine va aplica contraventiile. Propunerile din aceasta consultare vor fi trimise in scris Autoritatii urmand ca acestea sa fie introduse in proiect. (Corina SCARLAT)
 Afisari: 252  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Santajul Dacia    5 comentarii
  Zece cifre la telefon    
 Top afisari / comentarii 
 Cacealmaua prezidentiala (4145 afisari)
 Razboiul impotriva Iranului a si inceput (3780 afisari)
 Primul cap (3021 afisari)
 Sa cada! (2366 afisari)
 Licurici la licurici nu scoate ochii (2083 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00988 sec.