Ziua Logo
  Nr. 3845 de vineri, 2 februarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cinci capete de acuzare impotriva presedintelui
-- PSD a identificat "incalcarile grave ale Constitutiei", pentru care Basescu poate fi suspendat
Pesedistii au identificat cinci motive reprezentand "incalcari grave ale Constitutiei" pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Doua dintre ele vizeaza "casa din Mihaileanu" si "dosarul Flota". Pe marginea textului redactat in acest sens, juristii PSD Antonie Iorgovan si Valer Dorneanu au avut discutii ieri si cu reprezentantii PC Sergiu Andon si Petru Calian. Conservatorii urmeaza sa decida saptamana viitoare daca vor sustine demersul PSD.
PC mai analizeaza
Cele cinci capete de acuzare identificate de pesedisti pentru suspendarea sefului statului vor fi analizate de Biroul Politic al conservatorilor, care se va desfasura marti. "Discutiile vor continua, exista un material analitic care se discuta, de 51 de pagini, exista o sinteza de sapte pagini, iar textul final va avea 25 de pagini. Intreg materialul se va axa pe patru-cinci incalcari grave ale Constitutiei, comise de Traian Basescu, dar, pe langa acestea, o sa fie inclusa in textul final, care va fi dezbatut in Biroul Politic al PC, decizia de sustinere sau de nesustinere. Motivele se discuta in continuare, se discuta strict cu Constitutia pe masa", a comentat deputatul Petru Calian, in urma primei runde de discutii. Materialul final nu exista inca, dupa cum a aratat Calian, care a anuntat ca acesta va fi inaintat la inceputul saptamanii viitoare liderului PSD, Mircea Geoana. Deputatul Bogdan Ciuca a dat asigurari intr-o conferinta de presa ca analiza documentului este strict juridica, "fara incarcatura politica".
Argumentele
Senatorul PSD Antonie Iorgovan a relatat la finalul consultarilor, ca documentul cuprinde, printre altele, fapte de incalcare a Constitutiei de catre seful statului referitoare la modul de instrumentare a dosarelor "Flota" si "Casa din Mihaileanu".
Iorgovan a aratat ca sesizarea catre Curtea Constitutionala va fi structurata pe principii de ordin constitutional, urmand ca pentru fiecare dintre aceste principii sa se exemplifice cu fapte de incalcare a Constitutiei din partea presedintelui, informeaza Mediafax. "In afacerea Mihaileanu a facut presiuni la Parchet si vom scrie lucrul asta...Una dintre faptele grave prin care a incalcat Constitutia a fost modul in care s-a solutionat plangerea penala ca urmare a presiunilor repetate ale presedintelui. In dosarul Flota, in care cetateanul Traian Basescu este inculpat, nu se instrumenteaza absolut nimic si este blocat pe ideea ca, vezi Doamne, presedintele este sub protectie constitutionala", a aratat Iorgovan. El a mai spus ca celelalte fapte de incalcare a Constitutiei se refera la relatia dintre presedinte si Parlament, (presedintele nu este printre cei care au dreptul sa initieze legi, si totusi face lucrul acesta), desemnarea primului-ministru, dar si referitoare la pluralismul politic (Basescu a atacat, de la Bruxelles, in mod incalificabil, partidele din tara). "Am discutat principii, am discutat momentul politic, interesul populatiei, chiar discutand pe variante, cu sau fara, nu s-a pornit de la ideea ca procedura suspendarii e ca si pornita pe traseu, am discutat-o ca in faza de proiect si am hotarat sa mai venim cu idei si contributii privind structurarea materialului si verificarea lui", a aratat Sergiu Andon (PC). (Valentina DELEANU, Roxana ANDRONIC)
Geoana anticipeaza fraude
Pesedistii au viziuni pe termen lung si foarte lung si au ajuns la concluzia ca s-ar putea ca Basescu sa fraudeze referendumul de suspendare, desi inca nici nu si-au trimis sesizarea la Curtea Constitutionala. Anuntul privind temerile PSD a fost facut de Mircea Geoana care a anuntat serios ca pesedistii vor fi foarte "vigilenti" la orice incercare de fraudare a referendumului pentru demiterea presedintelui. "Este clar ca domnia sa considera ca exista, cu sau fara Viorel Hrebenciuc, suficiente voturi in Parlamentul Romaniei pentru suspendarea sa. In acest moment suntem cu toti chemati sa ne pregatim pentru acest referendum, de aceea vom fi extrem de vigilenti pentru orice incercare de fraudare a acestui referendum, pentru ca un presedinte disperat si care nu are respect pentru democratie nu va ezita sa apeleze la mijloace brutale de fraudare si influentare a rezultatului referendumului", s-a inflacarat Geoana. Intrebat daca acuzele de nerespectare a rolului de mediator prevazut de Constitutie nu se pot aplica si in cazul fostului presedinte, Ion Iliescu, care in ultima luna a mandatului s-a implicat in campania electorala a PSD, Geoana a spus evaziv si in afara subiectului: "doua situatii complet diferite". (C.E.)
Talpes isi apara noul stapan
Fostul consilier prezidential de pe vremea lui Ion Iliescu, Ioan Talpes, a sustinut ieri ca demersul PSD de suspendare a presedintelui este unul "de papugii". Talpes, in prezent lider al Uniunii Popular Social Crestine, a mai spus ca nimeni nu doreste ca acest demers sa fie dus pana la capat, deoarece ar putea deveni periculos pentru cei care il initiaza. "PSD face tot acest scandal pentru a incerca sa intre in disputa. Este un demers de papugii care nu inteleg sensul confruntarii politice actuale din Romania si care nu vor avea decat de pierdut de pe urma acestei insistente", a explicat Talpes, citat de Mediafax. Liderul UPSC a mai spus ca actiunea pesedistilor este doar o incercare disperata de a se autentifica drept forta de opozitie, desi se afla intr-o conjunctura politica in care demersul ii defavorizeaza. (D.I.)
Presedintele si-a incalcat rolul de mediator
Incalcarea rolului de mediator de catre seful statului constituie, potrivit senatorului PSD Antonie Iorgovan, unul dintre principalele argumente juridice care stau la baza demersului de suspendare. "Daca filosofia Constitutiei Romaniei este proiectata pe un presedinte care nu este implicat in tabere politice si noi avem, in fapt, invers - un presedinte care se pretinde jucator si conducatorul unei tabere politice si da pumni, ca sa folosesc aceasta expresie, in stanga si-n dreapta, da in partidele din opozitie, in liderii partidelor din opozitie - e un presedinte care a iesit din fisa postului", a afirmat Iorgovan, intr-un interviu acordat BBC. Intrebat daca este vorba despre declaratiile presedintelui Basescu referitoare la liderii PSD, senatorul a explicat: "Nu numai. PUR-ul l-a facut solutie imorala. Deci este vorba despre seful statului din Romania. Noi nu am facut decat sa reglementam o solutie care este europeana. Acest rol de sef de stat mediator este peste tot unde sunt monarhiile constitutionale si in regimurile republicane sunt unele constitutii care reglementeaza in mod expres. Noi suntem una dintre aceste constitutii". Liderul PSD a sustinut ca presedintelui Basescu i se pot reprosa "multe", enumerand raporturile cu Parlamentul, cu Guvernul, cu Justitia, dar si in zona politicii externe, cand a vorbit despre Marea Neagra ca despre lac rusesc. Intrebat de ce a asteptat atata timp si nu a semnalat aceste presupuse incalcari ale Constitutiei la momentul respectiv, Iorgovan a precizat: "Acum s-a umplut paharul". (R.A.)
Suspendarea presedintelui Lituaniei
La 6 aprilie 2004, presedintele Lituaniei a fost suspendat prin votul Parlamentului, dupa ce, la 31 martie 2004, Curtea Constitutionala lituaniana l-a gasit vinovat ca i-a acordat ilegal cetatenia lituaniana traficantului de armament rus Iuri Borisov, fata de care a dezvaluit si o serie de secrete de stat. In urma demiterii presedintelui Paksas (foto) au fost organizate alegeri pentru un nou presedinte, presedintelui demis fiindu-i interzis sa mai candideze printr-o modificare a Constitutiei care interzice unui presedinte demis sa mai candideze.
Germania: la voia Parlamentului
Articolul 61 al Constitutiei germane prevede ca "Bundestagul (camera inferioara a Parlamentului Germaniei n.red.) sau Bundesratul (camera superioara a legislativului de la Berlin n.red.) pot depune o plangere impotriva presedintelui federal la Tribunalul Constitutional in cazul incalcarii evidente a Constitutiei. Plangerea impotriva presedintelui se depune cu votul unui sfert din membrii Bundestagului sau Bundesratului. Pentru trimiterea plangerii la Tribunalul Constitutional Federal este nevoie de votul a doua treimi din membrii Bundesratului sau de votul a doua treimi din membrii Bundestagului".
Paragraful 2 al articolului amintit mai sus arata ca "in cazul in care Tribunalul Constitutional Federal stabileste ca presedintele federal se face vinovat de incalcarea Constitutiei sau a altei legi federale, poate declara incheierea mandatului acestuia. Tribunalul Constitutional Federal poate decide, la depunerea acuzatiei, ca presedintele nu isi poate exercita functiile".
Austria: suspendare cu referendum
Constitutia Austriei stabileste la articolul 63 ca "urmarirea penala a presedintelui federal este posibila doar cu acordul Parlamentului". Plangerea impotriva presedintelui trebuie aprobata mai intai de Consiliul National (camera superioara a parlamentului austriac), pentru inceperea urmaririi penale a presedintelui fiind nevoie ulterior de votul camerei inferioare. Suspendarea presedintelui austriac de catre Parlament trebuie sa fie confirmata ulterior printr-un referendum.
In Italia se pedepseste tradarea
Constitutia italiana prevede ca presedintele Republicii, ales de catre Parlament, "nu este responsabil de actele savarsite in timpul exercitarii mandatului, cu exceptia actului de tradare sau de atentat la adresa Constitutiei". In aceste cazuri, legea fundamentala italiana nu prevedere suspendarea seful statului, ci punerea sa sub acuzare (impeachment) de catre Parlament, reunit in sedinta comuna, procedura care trebuie sa beneficieze de majoritatea absoluta a membrilor celor doua Camere.
Franta evaziva
Art. 7 din Constitutia Frantei din 4 octombrie 1958 stipuleaza urmatoarele: "In caz de vacanta a Presedintiei Republicii, indiferent de natura cauzei acesteia sau de punere sub acuzare constatata de Consiliul Constitutional sesizat de Guvern, cu majoritatea absoluta a membrilor acestuia, functiile presedintelui (...) vor fi exercitate temporar de presedintele Senatului sau, in cazul in care acesta este pus sub acuzare, la randul sau, de catre un membru al Guvernului."
Pe de alta parte, agentia de presa Reuters transmitea, in mai 2001, referitor la tentativa de punere sub acuzare a presedintelui Jacques Chirac, de catre socialistii francezi, pe fondul unor acuzatii de frauda, ca procedura ar fi putut fi validata in cazul in care rezolutia propusa Parlamentului in acest sens ar fi fost votata de 58 deputati sau de 32 de senatori.
Potrivit Financial Times, evazivitatea Legii fundamentale franceze ar urma sa fie corectata anul acesta, cotidianul precizand ca Franta "se pregateste sa isi amendeze Constitutia (...) pentru a permite punerea sub acuzare a presedintelui". Primul pas in aceasta privinta a fost deja facut, Adunarea Nationala aproband, in ianuarie, anul acesta, un proiect care permite suspendarea din functie a presedintelui pentru "exercitarea atributiilor in conditii de incompatibilitate cu scopul mandatului". Textul urma sa fie analizat, in aceeasi luna, in Senatul francez, necesitand aprobarea a trei-cincimi din numarul total al membrilor din ambele camere ale Parlamentului pentru a intra in vigoare. (A.M.L., L.P., G.D.)
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
In capitalism hotiile se fac pe fata!   de Dobjenschi Radu
   de CALUGARUL
   de apostu
Ba!!! Sunteti penibili!   de Solitude
cinci capete   de Anton Stan
   de Viorel
Limita de capacitate,   de sorge
suspendare   de petstred
Referendum pt presedinte, dar pt voturi uninominale cand?   de ell
Dupa o indelungata "chibzuinta", echipa juristilor prostanaci a ajuns tot la ...dosarul "Flota"!   de Tzepelica
Suspendarea presedintelui   de elinescu constantin
"Cinci capete de acuzare impotriva presedintelui " ? da?   de ionion
Apa de ploaie!   de Radu.Sabin
He.he..he.. PSD.. Geoana.. Parlamentul lui Voiculescu si Vadim.. INTREBATI LA COLTUL STRAZII si veti   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Si acum Dle. Traian Basescu, fa-ne un bine, identifica si Dta. PSD-ului :   de Michael Theil - Lazarescu
A r h i v a
  Basescu minte    23 comentarii
  Ungureanu l-a ignorat pe Tariceanu    2 comentarii
  Bill Gates promite investitii    9 comentarii
  ZIUA in raportul anual al RSF    
  Micul urias din Mexic    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Cinci capete de acuzare impotriva presedintelui (3127 afisari)
 Gigi Becali, profunzimi politice (2680 afisari)
 Capodopera pierduta a lui Da Vinci (2654 afisari)
 E tragic daca n-a mintit! (2523 afisari)
 Basescu minte (2519 afisari)
 Ziua Irakului (365 afisari)
 Meg Ryan si-a "refacut viitorul" cu Matthew Perry (108 afisari)
 Incalzirea globala ucide anual 150.000 de persoane (94 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02654 sec.