Ziua Logo
  Nr. 3843 de miercuri, 31 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Guvernul, adversarul pietei de capital
Mihai TANASESCU 
-- Protestul initiat saptamana trecuta de Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Monetara-Financiara si de Marfuri Sibiu fata de reglementarile Ministerului Finantelor privind impozitarea pe piata de capital este de natura sa ingrijoreze mediul economic.
Pentru prima data in istoria Romaniei am asistat la un protest al contribuabililor care vor sa isi plateasca taxele, dar institutiile statului nu sunt in stare sa le spuna cum sa o faca. Mai mult, comportamentul guvernantilor fata de nemultumirile investitorilor de pe piata de capital reprezinta un puternic semnal negativ pentru mediul de afaceri din Romania.
Dupa numeroase modificari ale Codului Fiscal si o hotarare recenta a ministrului Vladescu, impozitarea veniturilor de pe piata de capital a provocat nemultumirea investitorilor. Guvernul a hotarat sa impoziteze cu 16% castigurile brute aferente tranzactiilor pe piata de capital, urmand ca pierderile sa fie deduse in cadrul declaratiei de venit din luna mai, iar eventualele diferente de recuperat sa fie platite abia la finele anului. Executivul condus de premierul Tariceanu a decis sa transforme, astfel, toti investitorii in pierdere de pe piata de capital in creditori ai statului, fara dobanda si fara a lua in calcul rata inflatiei.
Absurditatea acestui demers a atras critici chiar din partea colegilor de cabinet ai ministrului de Finante. Lipsa de dialog intre reprezentantii Guvernului, intre reprezentantii aceluiasi partid, ofera imaginea incoerentei care domina astazi comportamentul guvernamental. La distanta de o saptamana, reprezentantii Fiscului, ministrul Finantelor si ministrul Economiei transmit mesaje diferite catre investitori, ceea ce este de natura sa anuleze orice urma de predictibilitate si de incredere la nivelul mediului economic.
Mai mult, hotararile oficialilor guvernamentali vin in flagranta contradictie cu prevederile Codului Fiscal. Proiectul de modificare a Codului Fiscal, prin care guvernantii extindeau cota unica de 16% la nivelul pietei de capital, a fost aprobat de Parlamentul Romaniei anul trecut cu voturile reprezentantilor Puterii. Cu toate acestea, Guvernul Tariceanu ne-a obisnuit cu incalcari repetate ale legislatiei in vigoare.
M-am pronuntat in nenumarate randuri impotriva prevederilor proiectului de modificare a Codului Fiscal privind impozitarea veniturilor obtinute din tranzactiile de pe piata de capital.
In Romania, piata de capital este in plina dezvoltare, dar constituie inca un segment sensibil si neconsolidat. Orice agresiune asupra pietei de capital poate produce o diminuare semnificativa a numarului de investitori. In aceste conditii politicile guvernamentale ar trebui sa vina in sprijinul pietei de capital, sa sustina dezvoltarea acesteia. Guvernul Tariceanu nu face altceva decat sa zdruncine piata de capital, iar principalul sau instrument este sistemul de impozitare de 16%.
Primul protest din istoria Bursei in Romania are loc in timpul mandatului unui guvern de dreapta, cu un primul ministru liberal si un ministru de Finante liberal. Tocmai acesti demnitari nu inteleg sa sustina un segment de activitate indispensabil unei economii de piata functionale. Atitudinea iresponsabila a guvernantilor fata de piata de capital afecteaza perceptia investitorilor fata de Bursa si increderea in sistemul fiscal din Romania.
Romania are nevoie de un Cod fiscal care sa asigure stabilitate si predictibilitate. Protestul investitorilor de pe piata de capital sugereaza ca in forma elaborata si aprobata de Guvern, Codul fiscal este o improvizatie si un esec.
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
BVB   de octaaa
Ntz. Nu gubernu'   de Ghita Bizonu'
adversarul pietei   de Viorica Ianc
Fereste-te de grecul care iti face daruri   de Conan-the-Barbarian
A r h i v a
  Transhumanta Aliantei    4 comentarii
  Un complex mai putin    3 comentarii
  Stolojenita    4 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
  Deficit ingrijorator pe piata fortei de munca    2007-01-24
  In asteptarea strategiei post-aderare    2007-01-17
  Pensiile administrate privat    2007-01-10
  Romania, alaturi de familia europeana    2007-01-03
  Agricultura romaneasca de subzistenta    2006-12-20
 Top afisari / comentarii 
 PNL vrea suspendarea (4246 afisari)
 Presedintele Bancii Mondiale umbla cu sosete rupte (4047 afisari)
 Biserica tinta (3284 afisari)
 Devoratorul de eleve (3139 afisari)
 Aforismele apocrife ale lui Cornel Dinu (2125 afisari)
 Basescu: Voi face declaratii de politica interna la Bucuresti sau in aeronava spre Bucuresti, care e teritoriu national (518 afisari)
 Romani deshumati la Tighina (137 afisari)
 Autoritatile sustin ca au pastrat "discretia" asupra romanilor retinuti in Irak (134 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.20254 sec.