Ziua Logo
  Nr. 3837 de miercuri, 24 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
CIA bantuie Parlamentul European
-- Legislativul European cere investigatii suplimentare pentru bazele CIA din Romania
Comisia temporara a Parlamentului European pentru anchetarea activitatilor CIA in Europa a adoptat ieri versiunea finala a raportului alcatuit de eurodeputatul Claudio Fava. In favoarea raportului au fost 28 de voturi - din partea liberalilor si socialistilor, 17 voturi au fost impotriva - din partea popularilor europeni, existand si 3 abtineri. Raportul contine o recomandare facuta Comisiei si Consiliului UE de a identifica eventualele incalcari ale Articolelor 6 si 7 din Tratatul Uniunii Europene, referitoare la drepturile omului.
Pozitiile europarlamentarilor
"Raportul reprezinta o formula echilibrata intre cei care sustin ca nu s-a intamplat nimic si cei care se opun cooperarii cu Statele Unite in lupta impotriva terorismului. In principiu, sustinem acest tip de cooperare, dar raportul denunta esecul Consiliului si statelor membre de asumare a responsabilitatilor, fapt concretizat in colaborarea activa sau pasiva la transferurile extraordinare efectuate de CIA", a explicat Ignasi Guardans, coordonatorul liberalilor in Comisia temporara.
In schimb, Grupul PPE-DE (Partidul Popular European - Democratii Europeni) a denuntat "un raport tendentios si imprecis". "Desi sustine scopul investigatiei referitoare la presupusele transporturi si detentii ilegale, Grupul PPE-DE se pronunta impotriva raportului final al Comisiei temporare", se arata intr-un comunicat al formatiunii. "Raportul sustine ca in multe cazuri este vorba de transporturi si detineri ilegale, dar exista putine dovezi clare in acest sens. Nu putem tolera activitatile ilegale sau transferul oamenilor in vederea torturii. Este o problema importanta, iar raportul trebuie sa fie mai precis si mai echilibrat", incheie liderii PPE-DE.
Romania in raportul Fava
CIA este suspectata ca a transportat suspecti de terorism prin intermediul aeroporturilor europene in tari unde detinutii au fost torturati, iar organizatia neguvernamentala Human Rights Watch acuza de asemenea Washingtonul ca a organizat inchisori secrete in Polonia si Romania.
Raportul Fava mentioneaza faptul ca "jurnalistii de la Washington Post si ABC News au fost supusi presiunilor pentru a nu numi tarile est-europene, respectiv Romania si Polonia, unde se presupunea ca au existat centre secrete de detentie".
Claudio Fava noteaza in raportul sau "retinerea din partea autoritatilor romane de a investiga in amanunt existenta centrelor secrete de detentie pe teritoriul sau". Raportul mai exprima "regrete ca raportul emis de comitetul de ancheta romanesc a fost aproape in intregime secret, iar concluziile sale par a fi premature si superficiale, este notata de asemenea intentia exprimata de presedinta comisiei (n.red. Norica Nicolai) de a considera aceste concluzii drept provizorii".
Raportul adoptat de Parlamentul European mai exprima "serioase ingrijorari in legatura cu cele 21 de stationari ale avioanelor operate de CIA pe aeroporturi din Romania, care in multe cazuri veneau sau plecau dinspre si spre tari care aveau legaturi cu circuitul extradarilor extraordinare si cu transferul prizonierilor". Raportul legislativului european mai exprima ingrijorari si fata de faptul ca in Romania au aterizat avioane care au fost folosite la transferul mai multor detinuti si ca "doua zboruri care au avut ca punct de oprire Romania au avut destinatia Guantanamo" si "incurajeaza autoritatile din Romania sa investigheze aceste zboruri". Raportul Fava mai afirma ca "Nu poate exclude, pe baza declaratiilor facute de autoritatile romane, posibilitatea ca serviciile secrete ale Statelor Unite sa fi operat in Romania in mod clandestin".
George DAMIAN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
CIA bantuie Parlamentul European   de Conan-the-Barbarian
A r h i v a
  Moldova, cea mai saraca din Europa    5 comentarii
  Seful Casei Albe, de vorba cu Natiunea    4 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Uragan peste Basescu (4196 afisari)
 Operatiunea anti-Basescu (3936 afisari)
 SUA ataca Iranul pana in aprilie (3743 afisari)
 Ziua a avut dreptate: E ciordita! (2616 afisari)
 Goarnele Cotrocenilor: Rompres si Ev.Z (2583 afisari)
 Basescu a serbat Unirea alaturi de platformistii lui Stolojan, Tariceanu, prezidand sedinta de Guvern (291 afisari)
 Greva la Bursa de Valori Bucuresti (118 afisari)
 Cei care contesta deciziile CNSAS s-ar putea adresa direct Justitiei (51 afisari)
 Trend-ul pe 2007: de la virusi de tip Phantom la virusi de tip cal-troian (49 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01004 sec.