Ziua Logo
  Nr. 3831 de miercuri, 17 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Niculae masluieste asigurarile
-- Magnatul zimnicean a supraevaluat cladirile din patrimoniul companiei Asigurarea Romaneasca ASIROM SA, marind astfel capitalul social cu opt milioane de euro
Cristina Nichitus - ZIUA Foto
Nu mai este un secret pentru nimeni ca, sub administrarea oamenilor fostului ofiter de Securitate Ioan Niculae, compania Asigurarea Romaneasca ASIROM SA o duce din ce in ce mai rau in ultimul timp. Pentru ca ASIROM sa ramana credibila in ochii clientilor, magnatul zimnicean a recurs, la mijlocul lunii decembrie, la o adevarata inginerie financiara. Cladirile din patrimoniul companiei au fost reevaluate, astfel incat capitalul social a fost marit peste noapte cu opt milioane de euro.
In 2004, compania lui Niculae a inregistrat pierderi in suma de 675.000 de euro, datoriile ridicandu-se la 3,8 milioane de euro. Un an mai tarziu, pierderile s-au ridicat la 10,3 milioane de euro, iar datoriile au ajuns la 28,2 milioane de euro. In 2006, pe primele noua luni, ASIROM a reusit doar performanta de a realiza un profit de 290.000 de euro. Fapt ce denota ca o eventuala redresare financiara mai are de asteptat. Asta a avut in vedere si Ioan Niculae, cand a majorat capitalul social, dintr-o miscare de condei.
Strategia patronului
ASIROM (fosta Administratie a Asigurarilor de Stat - ADAS) a fost privatizata in 1998. Prin consortiul INTERAGRO SA, fostul securist Niculae a ajuns sa detina, in timp, 40,55% din companie, iar prin Rafinaria ASTRA ROMANA SA Ploiesti - alte 17,79 procente. Printre actionari se mai numara astazi Fondul de investitii Broadhurst Investments Ltd., cu 14,93%, americanii de la QVT Fund LP, cu 12,23% si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cu 6,38%. In permanenta, magnatul Niculae a dus o politica de decapitalizare a companiei, astfel incat sa-si descurajeze partenerii si sa-i faca sa renunte la actiunile detinute la ASIROM. De asemenea, a furat statul roman cu 110 miliarde de lei vechi, prin sustragerea de la plata impozitelor datorate. Aceasta performanta a fost realizata prin trecerea unor cheltuieli efectuate in mod ilegal, la categoria celor deductibile. Astfel, Niculae si administratorii sai pot fi acuzati de evaziune fiscala, spalare de bani, abuz in serviciu, fals, uz de fals si alte asemenea fapte penale.
Delistarea ilegala
In vara anului trecut, Ioan Niculae a facut astfel incat Adunarea Generala a Actionarilor, pe care o controleaza detasat, sa voteze delistarea de pe Bursa de Valori Bucuresti. Prin aceasta smecherie, actiunile companiei au devenit mai putin atractive pentru eventualii investitori. De asemenea, participatiile detinute de actionarii minoritari puteau fi cumparate de Niculae la preturi mult mai mici decat valoarea reala. Oamenii magnatului au facut chiar o oferta celor care vor sa se retraga din asociere: 0,3409 RON/actiune, in conditiile in care acestea se tranzactionau pe bursa la 0,6 RON/actiune. Din fericire pentru actionarii minoritari, Tribunalul Bucuresti a declarat ingineria ilegala, oprind delistarea ASIROM de pe bursa.
In luna martie 2006, inaintea delistarii societatii de pe bursa, valoarea contabila a ASIROM a fost evaluata la doar 127 de milioane RON. Intelegand ca actionarii minoritari nu se vor lasa pacaliti, vanzandu-si actiunile la jumatate de pret, magnatul a schimbat strategia. Cum compania pierdea vertiginos teren pe piata asigurarilor din Romania, s-a gandit sa o supraevalueze, in perspectiva vinderii acesteia, se pare, unei firme austriece. Astfel, un evaluator angajat de ASIROM a ajuns la concluzia ca, la 30 noiembrie 2006, cladirile din patrimoniu ar valora mai mult cu opt milioane de euro fata de luna martie a aceluiasi an. Din cifrele si informatiile prezentate pana aici, credem ca nu mai exista nici un fel de dubiu in privinta tentativei lui Ioan Niculae de a-si escroca partenerii de afaceri. In martie 2006, cand magnatul voia sa cumpere cat mai multe actiuni de la ceilalti actionari, activele corporale valorau doar 127 milioane RON. Opt luni mai tarziu, aceeasi valoare a crescut la 152 milioane RON, dintr-o simpla miscare de condei. Ar mai fi de spus ca escrocheria, adica majorarea capitalului social - conform unui comunicat al ASIROM - ar fi trebuit sa fie de 13 milioane deeuro, insa evaluarea activelor corporale n-a putut fi umflata decat cu opt.
Investitie paguboasa in CONCORDIA
La aceeasi sedinta AGA din 14 decembrie 2006, oamenii lui Ioan Niculae, condusi de Nicolae Iliuta, Magdalena Luminita Calin, Adriana Guta si directorul general, austriacul Johannes Schneider, au mai decis preluarea contractelor de asigurare incheiate de CONCORDIA.
Astfel, compania a inregistrat o noua paguba, de cinci milioane de euro. Pentru a se putea intelege despre ce este vorba, trebuie sa facem unele precizari. In anul 1997, Alexandru Bittner, omul de casa al fostului premier Adrian Nastase, a infiintat societatea de intermediere in domeniul asigurarilor - CONCORDIA ROMANA. Capitalul social a fost constituit mai mult din unele aporturi in natura, adica niste imobile. Dupa 2001, societatea a intrat pe piata asigurarilor de boala, accidente si pensii private. In acest moment a intervenit Niculae, care a majorat capitalul societatii in doua randuri. Astfel, valoarea CONCORDIEI a ajuns de la 7, la 90 de miliarde ROL. A urmat o operatiune scandaloasa prin care, la ordinul magnatului zimnicean, ASIROM a cumparat afacerea la un pret supraevaluat de 8,3 ori. Mai precis, fata de valoarea activului net, raportata de CONCORDIA catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care se ridica la doar 8,049 miliarde ROL, s-a platit nejustificat suma de 66,818 miliarde ROL. In realitate, capitalul social al CONCORDIEI nu era mai mare de 7,060 miliarde ROL, din care 6,854 constau in patru imobile.
Gestul lui Niculae n-a ramas neremarcat, reprezentantii cabinetului Nastase stergand imensele datorii pe care le inregistra "Tutunul Romanesc", o alta firma acaparata de acesta. In concluzie, ASIROM i-a umflat conturile lui Alexandru Bittner cu 1,5 milioane de euro. In total, dupa unele estimari, aceasta tranzactie a costat ASIROM nu mai putin de cinci milioane de euro. Bani investiti degeaba, cu rea credinta, daca in decembrie anul trecut s-a decis preluarea contractelor de asigurare incheiate de CONCORDIA. In acest mod, interesele actionarilor minoritari au fost grav prejudiciate de administratia fostului ofiter de Securitate.
Escrocherie pe actiuni
Unul dintre actionarii SC Asigurarea Romaneasca - ASIROM, si anume Fondul de investitii Broadhurst Investments Ltd., si-a vazut prejudiciate grav interesele, prin cumpararea CONCORDIEI la un pret supraevaluat.
Din acest motiv s-a plans Tribunalului Bucuresti. Reprezentantii acestui fond de investitii i-au chemat in instanta pe Ioan Niculae si patru membri ai Consiliului de Administratie - actuali si fosti. Este vorba despre Corneliu Tanase, Adriana Guta, Angela Toncescu (actual presedinte al CSA) si Nicolae Iliuta. Motivarea este urmatoarea: "Actionand nediligent sau chiar rau-intentionat, conducerea ASIROM a achizitionat in luna aprilie 2003, ca investitie de portofoliu, societatea de asigurari CONCORDIA ROMANA SA, la un pret stabilit in mod discretionar, de 8,3 ori mai mare decat activul net raportat al societatii preluate, prejudiciind astfel ASIROM, prin plata unui pret exagerat si lipsit de justificare. Doua saptamani mai tarziu, ASIROM� a cesionat catre persoane implicate (actionari persoane fizice si juridice si administratori persoane fizice) pachete de actiuni la CONCORDIA reprezentand 1% din capitalul social, la preturi inferioare pretului de cost din contabilitatea ASIROM".
Respectivele pachete de actiuni au intrat in posesia SC INTERAGRO SA, SC Rafinaria ASTRA ROMANA SA Ploiesti, a lui Corneliu Tanase si a Angelei Toncescu (foto), la un pret subevaluat de cateva ori. "Cu alte cuvinte, ASIROM a cumparat, la 24.03.2003, actiunile CONCORDIA ROMANA la pretul exagerat de 946.431 lei/actiune si a revandut, post majorare, la 14.05.2003, si cu plata in trei ani, un numar de 6000 de actiuni la pretul de 100.000 lei/actiune", se mai arata in plangerea fondului de investitii Broadhurst. In total, prejudiciul adus societatii de asigurari, conform reclamantului, se ridica la 61,135 miliarde n.
Rubedenii si prietenii
La vremea comiterii ingineriilor financiare, actualul presedinte al Consiliului de Administratie ASIROM, Nicolae Iliuta, indeplinea si functia de director juridic al Secretariatului General al Guvernului Nastase. In urma dezvaluirilor de presa, secretarul general, Eugen Bejinariu, a solicitat punctul de vedere al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in legatura cu aceasta flagranta stare de incompatibilitate. Cum respectiva agentie era aservita politic, sefii acesteia s-au grabit sa declare cu mana pe inima ca nu exista nici o problema de incompatibilitate. Si cum era sa fie, de vreme ce sotia demnitarului, Camelia Dorina Bejinariu, incasa bani buni de la Ioan Niculae, din functia de cenzor al SC CONCORDIA ROMANA SA?
Complicele Musetescu
Penetrarea ASIROM de catre firmele lui Ioan Niculae s-a petrecut in timpul catastrofalei guvernari CDR, pe fondul unei majorari de capital controversate. Totusi, artizanul preluarii controlului societatii de asigurari este fostul ministru al Privatizarii, Ovidiu Tiberiu Musetescu. Acesta l-a felicitat chiar pe asa-zisul investitor roman, sustinand ca statul a avut numai de castigat de pe urma acestei tranzactii. Vezi Doamne, valoarea cotei Fondului Proprietatii de Stat ar fi crescut, de la 7,7 miliarde de lei, la 70 de miliarde de lei, in conditiile in care numarul actiunilor detinute a ramas acelasi. Ce n-a spus bunul amic al magnatului este ca respectivele procente, in suma de 70 de miliarde de lei, nu mai valorau mare lucru, daca de la 43,52% APAPS (actuala AVAS) a ramas cu doar 6,38% din ASIROM. Ar mai fi de remarcat ca, in mai multe randuri, Musetescu a incercat sa scape ministerul pe care-l conducea de cele 6,38 procente, insa fara succes, situatie care mai persista si astazi. Participatia AVAS la ASIROM a ajuns in cele din urma in portofoliul efemerului Fond Proprietatea, nefiind dorita de nici unul dintre actionarii actuali ai companiei de asigurari.
Smenuri pentru Niculae
Pana in iunie 2004, Corneliu Tanase era administrator si la ASIROM, si la Rafinaria ASTRA ROMANA, care detinea 17,79% din capitalul societatii de asigurari. Cu alte cuvinte, acesta avea un interes personal contrar ASIROM, atunci cand ridica mana la vot. Asa se face ca Tanase, impreuna cu reprezentantul SC INTERAGRO SA, penalul Stefan Boboc, putea influenta decisiv adoptarea oricarei solutii favorabile smenurilor lui Niculae. Boboc - fost presedinte al CNVM -, dupa ce a stat dupa gratii opt luni de zile, a fost eliberat pe motive de boala. Pe urma a fost angajat o vreme la SIF Muntenia, apoi a ajuns director general la ASIROM si in cele din urma s-a ales cu un post in Consiliul de administratie al INTERAGRO SA.
Texte de Dan COSTE 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Bun articolul   de marius danielopol
interagro turnul tepelor   de Florin St. Mihai
A r h i v a
  Expertiza cu repetitie    
  Voiculescu il acuza pe Basescu    
  Interdictie pentru Cozma    1 comentariu
  Penitenciarul universitar    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Legionarii Mota si Marin comemorati in Spania (3295 afisari)
 Penitenciarul universitar (3243 afisari)
 Maria Basescu pazita de un SPP-ist penal (3044 afisari)
 Un nor atomic terorist deasupra Europei (2529 afisari)
 Spaga inapoi! (2469 afisari)
 Primul transplant de uter, de la proiect la realitate (304 afisari)
 DIICOT ne prosteste in fata (274 afisari)
 Romani arestati la Chisinau pentru ''Unire!'' (181 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01611 sec.