Ziua Logo
  Nr. 3830 de marti, 16 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Marea Neagra, zona crepusculara a UE
-- Conflictele energetice dintre Rusia si Uniunea Europeana aduc in actualitatea cancelariilor occidentale problema Marii Negre si a rutelor alternative pentru transportul hidrocarburilor. Presa internationala incepe sa realizeze importanta acestei zone si acorda ample analize dedicate Marii Negre si necesitatii prezentei UE in aceasta zona. Dezbatuta aprins - contestata de unii, sustinuta de putini - strategia Romaniei la Marea Neagra pare a astepta inca sprijinul Uniunii Europene, fara a fi marcat vreun succes pana in prezent.
Doua concepte pentru Pontul Euxin
"Regiunea Marii Negre a devenit in realitate o zona a confruntarii intre doua concepte opuse: cel <<euro-atlantic>>, promovat in SUA prin lobby-ul facut de Bruce Jackson, care are relatiile sale in Administratia Bush, si cel prorus sau <<euro-asiatic>>, desfasurat la Moscova de partizanii unei puteri nationaliste, care uzeaza de gazele naturale ca de un mijloc de presiune", arata Le Monde. "Fara sa-si doreasca prea mult o dezechilibrare a situatiei, europenii nu fac decat sa asiste la aceasta confruntare. Presedintia germana a UE a anuntat ca Marea Neagra va fi una dintre prioritatile sale in timpul viitoarelor luni, precum si relatiile cu Asia Centrala, o sursa de energie alternativa la Rusia. Berlinul doreste o reflectie pe tema <<politicii de vecinatate>> a Europei fata de Marea Neagra", mai arata cotidianul citat.
Liderul roman pasionat de probleme strategice
"Promovarea viziunii <<euro-atlantice>> s-a soldat anul acesta cu aparitia mai multor organizatii regionale, afiliate intr-o masura mai mare sau mai mica SUA: GUAM (care reuneste Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Republica Moldova), Comunitatea Optiunii Democratice (COD; 2005) si in sfarsit Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat, creat in iunie 2006, sub egida presedintelui roman Traian Basescu. Liderul roman este pasionat de probleme strategice ce vizeaza Marea Neagra, probleme pe care a avut ocazia sa le explice lui George W. Bush in Biroul Oval de la Casa Alba, in martie 2005, la scurt timp dupa alegerea sa in functia de presedinte", mai arata Le Monde.
Cotidianul frncez noteaza si atitudinea ostila a Moscovei: "Rusia, care nu face parte din nici una dintre aceste structuri, a primit foarte rau in special crearea Forumului Marii Negre, finantat din fonduri americane. La reuniunile acestuia ea nu-si trimite decat ambasadorul in exercitiu la Bucuresti, interzicandu-i totodata acestuia sa ia parte la dezbateri. Odata cu obtinerea accesului la Marea Nragra, UE va fi obligata sa priveasca mai de aproape tensiunile care traverseaza aceasta zona, dupa ce a lasat adesea SUA sa-si asume rolul de <<protector>>, fapt ce a intarit convingerea Rusiei ca ar constitui obiectul unui vast plan de izolare. La randul sau, Moscova nu si-a respectat angajamentul asumat in 1999 privind evacuarea tuturor trupelor sale din Georgia si Transnistria".
Tensiuni Chisinau-Tiraspol
"Marea Neagra este un spatiu acoperit de <<conflicte inghetate>>, in a caror solutionare UE joaca, deocamdata, un rol marginal", subliniaza cotidianul francez amintind si de regiunea separatista Transnistria. Acolo unde vineri seara a izbucnit un conflict intre politisti moldoveni si militieni transnistreni, nu departe de localitatea Dubasari, in zona de securitate ce desparte regiunea transnistreana de restul Republicii Moldova. Potrivit serviciului de presa al Comisiei Unificate de Control (CUC) pentru coordonarea misiunii de pace din Transnistria, incidentul a izbucnit pe soseaua Rabnita-Tiraspol, ce traverseaza zona de securitate, dupa ce politistii moldoveni au instituit acolo un post de control. Militia Tiraspolului a considerat amplasarea postului ilegala si imediat a concentrat forte in zona, peste 100 de militieni.
n George DAMIAN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Cererea si oferta   de cantemir
A r h i v a
  Locotenentii lui Saddam, executati    6 comentarii
  Problema turca la Paris si Viena    1 comentariu
  Rice: un atac israelian anti-iranian nu-i exclus    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Suveica avocatilor (4962 afisari)
 Orgiile magnatilor rusi in Alpi (3919 afisari)
 Harta noii Romanii (3512 afisari)
 Elena Udrea, intre Coana Joitica si "Cabinetul Doi" (3353 afisari)
 Miscari bizare la Phenian (3131 afisari)
 Ping-pong cu legile sigurantei (160 afisari)
 Glob de Aur pentru un film produs in Romania (63 afisari)
 Consiliului Judetean Brasov vrea cu orice pret castelul Bran (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01159 sec.