Ziua Logo
  Nr. 3830 de marti, 16 ianuarie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Harta noii Romanii
-- UE reprezinta o sansa pentru romanii din afara granitelor
Aderarea la Uniunea Europeana implica si protectia romanilor minoritari din tarile vecine - Romania isi depaseste granitele. Harta privind constiinta etnica in Europa de Sud-Est realizata de Institutul Austriac pentru Europa de Sud-Est de la Viena indica o prezenta romaneasca masiva in jurul granitelor Romaniei. Tratatele europene privind protectia minoritatilor se aplica si romanilor - insa pana in prezent sprijinul venit de la Bucuresti a fost unul minim.
Modelul maghiar de protejare a identitatii si drepturilor minoritatilor din afara granitelor nu a fost aplicat de Romania. In continuare nu exista o Lege pentru romanii de pretutindeni - guvernantii de la Bucuresti nu stiu sa profite de legislatia europeana care sprijina drepturile minoritatilor. Romania nu se limiteaza doar la granite - exista milioane de romani uitati in afara granitelor. Iar Uniunea Europeana creeaza prin legislatia sa cadrul legal pentru ajutarea romanilor din afara tarii - asa cum Budapesta ajuta maghiarii din afara Ungariei si asa cum Romania nu a facut pana acum.
Turistii romani ajunsi in Bulgaria au fost surprinsi sa constate ca la sud de Dunare se vorbeste limba romana. Desi in prezent romanii nu mai figureaza in statisticile oficiale bulgaresti, la 1914 in Bulgaria, in zona Vidin, erau 90.000 romani, insa in 1936 numarul lor ,,scazuse" la 16.000. In 1926 erau in Plevna 14.400 romani, iar in 1934 doar 23. In Vratna erau in 1926 11628 romani, iar in 1934 doar 39 conform recensamintelor vremii. De-a lungul vremii, romanii din Bulgaria au fost scosi treptat din recensaminte - insa limba romana a ramas prezenta la sudul Dunarii, mai ales in zona Vidinului. Desfiintarea granitelor in Uniunea Europeana reprezinta o sansa pentru ca acesti oameni sa poata studia in limba romana.
Minciuna ca instrument
O a doua modalitate de eliminare a prezentei romanilor din statele vecine este minciuna flagranta. In Serbia - mai precis pe valea Timocului - statisticile oficiale nu inregistreaza romani, ci vlahi. Autoritatile de la Belgrad aplica standarde duble: romanii din Voivodina sunt considerati romani.
La fel in sudul Basarabiei romanii sunt desemnati de autoritatile de la Kiev ca fiind moldoveni - in ciuda faptului ca romanii din Bucovina sunt inscrisi in statisticile oficiale ucrainene ca fiind romani. Teoria stalinista a moldovenismului continua sa afecteze Republica Moldova si romanii din sudul Basarabiei, impartind in mod artificial natiunea romana.
n George DAMIAN 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
"sa traiasca capra vecinului"   de Vareag
Romania o tara inconjurata de romani   de Christiaan
VREM RETROCEDAREA SUDULUI BASARABIEI... DE CE ? Fiindca ESTE AL NOSTRU !!!   de Omul cu Picioare foarte Paroase
era un prisonier de razboi la mihai alexandru   de Iovescu
tarile din jurul Romaniei fac cu romani ce a facut Romania cu maghiari   de santa
A r h i v a
  Suveica avocatilor    9 comentarii
  Atac la telemea    11 comentarii
  Bilete de papagali    2 comentarii
  Miscari bizare la Phenian    2 comentarii
  Sarbu dezminte    
  Alex Mihai Stoenescu - editorialist la ZIUA    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Suveica avocatilor (4962 afisari)
 Orgiile magnatilor rusi in Alpi (3919 afisari)
 Harta noii Romanii (3512 afisari)
 Elena Udrea, intre Coana Joitica si "Cabinetul Doi" (3353 afisari)
 Miscari bizare la Phenian (3131 afisari)
 Ping-pong cu legile sigurantei (160 afisari)
 Glob de Aur pentru un film produs in Romania (63 afisari)
 Consiliului Judetean Brasov vrea cu orice pret castelul Bran (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01120 sec.